Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
26.4g / 38%
Węglowodany
10.6g / 15%
Tłuszcze
14.3g / 47%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Пельмені

+

Пельмені

Wróć

Пельмені

(0)
41min
Średni
Diana Kravtsiv
Diana Kravtsiv winiary.pl
Привіт! Мене звати Діана і я працюю в команді WINIARY. Родом я з Івано-Франківська і разом з шеф-кухарем Робертом Гарною ми створили для вас декілька рецептів. Я пригадала смаки дитинства та рецепти з рідного дому, а Роберт відтворив їх за допомогою польських, легкодоступних інгредієнтів. Отож, домашній український борщ чи пухкі сирники? Спробуйте приготувати ці страви разом з нами!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 порції

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  szklanek
Пшеничне борошно
1  szklanka
Гаряча вода
1 
Цибуля
1  łyżka
Яловичий бульйон у банці WINIARY
80  ml
Вода
250  g
Свинячий фарш
250  g
Яловичий фарш
1  łyżeczka
Сіль і перець за смаком
25  g
Петрушка
2  łyżek
Олія
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.42 g
Węglowodany
10.6 g
Tłuszcze
14.33 g
Wartość energetyczna
276.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Пельмені – це справжнє задоволення для всіх любителів борошняних страв і вареників. Не знаєте, як їх зробити? Надихайтеся нашим рецептом українських пельменів з м’ясом. Подавати їх можна з вершковим маслом і смаженою цибулею або зі шкварками. Та це не єдиний спосіб подачі цієї страви. Пельмені також є чудовим доповненням до супів, наприклад до бульйону або червоного борщу.
Рецепт польською мовою - Пельмені.

Przygotowanie

41 min
  • Крок 1

    15 min
    Насипте у велику миску борошно. Додайте сіль і олію, потім гарячу воду. Все перемішайте виделкою, щоб інгредієнти з’єдналися. Потім замісіть тісто до отримання однорідної та еластичної консистенції. Відставте, накривши, приблизно на 15 хвилин.
  • Крок 2

    1 min
    Дрібно наріжте цибулю і петрушку.
  • Крок 3

    5 min
    В окремій мисці змішайте інгредієнти начинки. З’єднайте фарш, цибулю, петрушку, бульйон з баночки WINIARY, воду, сіль і перець.
  • Крок 4

    5 min
    Розділіть тісто на 6 частин. Тісто потрібно розкачати в дуже тонкий корж товщиною приблизно 2-3 мм. Виріжте з тіста невеликі кружечки, наприклад, склянкою.
  • Крок 5

    5 min
    На кожен відрізаний шматочок тіста кладемо по чайній ложці начинки і складаємо навпіл. Краї вареника акуратно склейте. Ви можете залишити їх у такому вигляді або скласти тонкі кінці і з’єднати їх разом, щоб утворити круглу форму.
  • Крок 6

    10 min
    Відваріть пельмені в підсоленій киплячій воді або бульйоні. Подавайте страву окремо або в м’ясному бульйоні чи в супі.
Пельмені

Крок 1 z 6

Насипте у велику миску борошно. Додайте сіль і олію, потім гарячу воду. Все перемішайте виделкою, щоб інгредієнти з’єдналися. Потім замісіть тісто до отримання однорідної та еластичної консистенції. Відставте, накривши, приблизно на 15 хвилин.

Пельмені

Крок 2 z 6

Дрібно наріжте цибулю і петрушку.

Пельмені

Крок 3 z 6

В окремій мисці змішайте інгредієнти начинки. З’єднайте фарш, цибулю, петрушку, бульйон з баночки WINIARY, воду, сіль і перець.

Пельмені

Крок 4 z 6

Розділіть тісто на 6 частин. Тісто потрібно розкачати в дуже тонкий корж товщиною приблизно 2-3 мм. Виріжте з тіста невеликі кружечки, наприклад, склянкою.

Пельмені

Крок 5 z 6

На кожен відрізаний шматочок тіста кладемо по чайній ложці начинки і складаємо навпіл. Краї вареника акуратно склейте. Ви можете залишити їх у такому вигляді або скласти тонкі кінці і з’єднати їх разом, щоб утворити круглу форму.

Пельмені

Крок 6 z 6

Відваріть пельмені в підсоленій киплячій воді або бульйоні. Подавайте страву окремо або в м’ясному бульйоні чи в супі.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Вершковий український борщ з бататом

    2 godz 46 min Średni
  • Український борщ з нутом і савойською капустою

    2 godz 37 min Łatwy
  • Ryż z indykiem i jajkiem sadzonym

    30 min Łatwy
  • Українські cирники

    17 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu