Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Пельмені
Пельмені
30 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
30 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
26.4g / 38%
Węglowodany
10.6g / 15%
Tłuszcze
14.3g / 47%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Пельмені

+

Пельмені

Wróć

Пельмені

(0)
41min
Średni
Diana Kravtsiv
Diana Kravtsiv winiary.pl
Привіт! Мене звати Діана і я працюю в команді WINIARY. Родом я з Івано-Франківська і разом з шеф-кухарем Робертом Гарною ми створили для вас декілька рецептів. Я пригадала смаки дитинства та рецепти з рідного дому, а Роберт відтворив їх за допомогою польських, легкодоступних інгредієнтів. Отож, домашній український борщ чи пухкі сирники? Спробуйте приготувати ці страви разом з нами!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 порції

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3  szklanek
Пшеничне борошно
1  szklanka
Гаряча вода
1 
Цибуля
1  łyżka
Яловичий бульйон у банці WINIARY
80  ml
Вода
250  g
Свинячий фарш
250  g
Яловичий фарш
1  łyżeczka
Сіль і перець за смаком
25  g
Петрушка
2  łyżek
Олія
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
26.42 g
Węglowodany
10.6 g
Tłuszcze
14.33 g
Wartość energetyczna
276.92 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Пельмені – це справжнє задоволення для всіх любителів борошняних страв і вареників. Не знаєте, як їх зробити? Надихайтеся нашим рецептом українських пельменів з м’ясом. Подавати їх можна з вершковим маслом і смаженою цибулею або зі шкварками. Та це не єдиний спосіб подачі цієї страви. Пельмені також є чудовим доповненням до супів, наприклад до бульйону або червоного борщу.
Рецепт польською мовою - Пельмені.

Przygotowanie

41 min
  • Крок 1

    15 min
    Насипте у велику миску борошно. Додайте сіль і олію, потім гарячу воду. Все перемішайте виделкою, щоб інгредієнти з’єдналися. Потім замісіть тісто до отримання однорідної та еластичної консистенції. Відставте, накривши, приблизно на 15 хвилин.
  • Крок 2

    1 min
    Дрібно наріжте цибулю і петрушку.
  • Крок 3

    5 min
    В окремій мисці змішайте інгредієнти начинки. З’єднайте фарш, цибулю, петрушку, бульйон з баночки WINIARY, воду, сіль і перець.
  • Крок 4

    5 min
    Розділіть тісто на 6 частин. Тісто потрібно розкачати в дуже тонкий корж товщиною приблизно 2-3 мм. Виріжте з тіста невеликі кружечки, наприклад, склянкою.
  • Крок 5

    5 min
    На кожен відрізаний шматочок тіста кладемо по чайній ложці начинки і складаємо навпіл. Краї вареника акуратно склейте. Ви можете залишити їх у такому вигляді або скласти тонкі кінці і з’єднати їх разом, щоб утворити круглу форму.
  • Крок 6

    10 min
    Відваріть пельмені в підсоленій киплячій воді або бульйоні. Подавайте страву окремо або в м’ясному бульйоні чи в супі.
Пельмені

Крок 1 z 6

Насипте у велику миску борошно. Додайте сіль і олію, потім гарячу воду. Все перемішайте виделкою, щоб інгредієнти з’єдналися. Потім замісіть тісто до отримання однорідної та еластичної консистенції. Відставте, накривши, приблизно на 15 хвилин.

Пельмені

Крок 2 z 6

Дрібно наріжте цибулю і петрушку.

Пельмені

Крок 3 z 6

В окремій мисці змішайте інгредієнти начинки. З’єднайте фарш, цибулю, петрушку, бульйон з баночки WINIARY, воду, сіль і перець.

Пельмені

Крок 4 z 6

Розділіть тісто на 6 частин. Тісто потрібно розкачати в дуже тонкий корж товщиною приблизно 2-3 мм. Виріжте з тіста невеликі кружечки, наприклад, склянкою.

Пельмені

Крок 5 z 6

На кожен відрізаний шматочок тіста кладемо по чайній ложці начинки і складаємо навпіл. Краї вареника акуратно склейте. Ви можете залишити їх у такому вигляді або скласти тонкі кінці і з’єднати їх разом, щоб утворити круглу форму.

Пельмені

Крок 6 z 6

Відваріть пельмені в підсоленій киплячій воді або бульйоні. Подавайте страву окремо або в м’ясному бульйоні чи в супі.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia ukraińska
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Український борщ з молодого буряка

    Український борщ з молодого буряка

    1 godz 57 min Łatwy
  • Вершковий український борщ з бататом

    Вершковий український борщ з бататом

    2 godz 46 min Średni
  • Український борщ з нутом і савойською капустою

    Український борщ з нутом і савойською капустою

    2 godz 37 min Łatwy
  • Український борщ з червоною квасолею

    Український борщ з червоною квасолею

    33 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu