MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Popraw bilans dania
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Mortadela smażona w panierce
27 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
69 36.1g / 69%
11 14.1g / 11%
20 23.9g / 20%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Mortadela smażona w panierce

(0)
27 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Wafelek2601

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mortadela
1 
Jajko
0.5  szklanka
Bułka tarta
trochę
Pieprz czarny
trochę
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
14.16 g
Wartość energetyczna
484.99 kcal
Tłuszcze
36.18 g
Białko
23.97 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Mortadela smażona w panierce to sposób na szybki i ekonomiczny obiad! Jeśli więc chcesz stworzyć smaczny posiłek, ale nie masz zbyt wiele czasu – wypróbuj nasz przepis na mortadelę smażoną w panierce ! Jej przygotowanie zajmie ci tylko kilka minut, a efekt będzie doskonały. Pamiętaj, by odpowiednio przyprawić panierkę, dzięki czemu potrawa nabierze odpowiedniego smaku.

Mortadelę smażoną w panierce można przygotować z dowolnego rodzaju mortadeli. Nada się zarówno klasyczna, jak i taka z dodatkiem warzyw – wedle uznania. Jeśli mortadela zawinięta jest w foliową osłonkę, trzeba ją najpierw usunąć. Następnie kroimy mortadelę w grube plastry.

Do miski wbijamy jajko, dodajemy trochę pieprzu oraz przyprawy uniwersalnej Ziarenka Smaku WINIARY. Całość dokładnie mieszamy. Na talerz wysypujemy bułkę tartą (około pół szklanki). Następnie panierujemy każdy z plastrów mortadeli, zanurzając go najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczając w bułce tartej z przyprawami.

Na patelni rozgrzewamy olej, po czym wykładamy na nią plastry mortadeli w panierce. Smażymy z obu stron, aż panierka nabierze złotego koloru. Mortadelę smażoną w panierce możemy podawać na gorąco z ziemniakami i surówką lub na zimno – z pieczywem.

Przygotowanie

27 min
  • Krok 1

    5 min
    Mortadelę (może być taka z warzywami) pokroić w grubsze plastry (wcześniej pozbawić ją osłonki foliowej - jeśli posiada).
  • Krok 2

    5 min
    Jajko umyć, wbić do miseczki, rozkłócić. Dodać do smaku pieprz i ziarenka smaku, wymieszać.
  • Krok 3

    5 min
    Plastry mortadeli panierować w jajku i bułce tartej.
  • Krok 4

    10 min
    Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.
  • Krok 5

    2 min
    Podawać na gorąco z ziemniaczkami lub na zimno do chlebka.
Mortadela smażona w panierce

Krok 1 z 5

Mortadelę (może być taka z warzywami) pokroić w grubsze plastry (wcześniej pozbawić ją osłonki foliowej - jeśli posiada).

Mortadela smażona w panierce

Krok 2 z 5

Jajko umyć, wbić do miseczki, rozkłócić. Dodać do smaku pieprz i ziarenka smaku, wymieszać.

Mortadela smażona w panierce

Krok 3 z 5

Plastry mortadeli panierować w jajku i bułce tartej.

Mortadela smażona w panierce

Krok 4 z 5

Smażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Mortadela smażona w panierce

Krok 5 z 5

Podawać na gorąco z ziemniaczkami lub na zimno do chlebka.

Przepis w formacie PDF

lite