Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym
1 godz 20 min
Łatwy
500
g
Karkówka
500
g
Indyk, pierś, z całego ptaka, tylko mięso, surowe
16
Jajka przepiórcze
1
Cebula
3
łyżek
2
płaskich łyżek
Bułka tarta
2
łyżeczek
Gałka muszkatołowa
2
łyżeczek
Papryka ostra
0.66
szklanka
Woda
trochę
Zioła prowansalskie
trochę
Sól
trochę
Oliwa z oliwek
200
g
Twaróg półtłusty
1
słoik
Sos chrzanowy WINIARY
2
łyżek
Chrzan tarty
3
łyżeczek
Żelatyna Winiary
trochę
Papryka ostra
trochę
Pietruszka
trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Białko
17.08 g
Węglowodany
3.84 g
Tłuszcze
22.66 g
Wartość energetyczna
288.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
80 min
Krok 1
13 min
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.
Krok 2
4 min
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka.
Krok 3
8 min
Mięso mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy podduszoną cebulkę, 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary, sól, pieprz, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie, 2 łyżki bułki tartej oraz 2/3 szklanki zimnej wody i wszystko mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 4
40 min
Przygotowujemy foremki do muffinek i do każdej foremki wkładamy na spód trochę mięsnej masy, na to układamy jajko przepiórcze, a następnie wypełniamy foremkę masą mięsną tak, aby jajko było zakryte. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 30-40 minut aż do zrumienienia.
Krok 5
13 min
Przygotowujemy krem: 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia; twaróg mielimy dwukrotnie, dodajemy do niego sos chrzanowy Winiary, żelatynę oraz 2 łyżki tartego chrzanu, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krok 6
2 min
Upieczone babeczki dekorujemy kremem chrzanowym, natką pietruszki i posypujemy ostrą papryką. Babeczki możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym to pyszna przekąska, która wspaniale będzie prezentowała się na Wielkanocnym stole.
Komentarze 0