Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym

0
80 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500 g
Karkówka
500 g
Indyk, pierś, z całego ptaka, tylko mięso, surowe
16 
Jajka przepiórcze
1 
Cebula
3 łyżek
2 płaskich łyżek
Bułka tarta
2 łyżeczek
Gałka muszkatołowa
2 łyżeczek
Papryka ostra
0.66 szklanka
Woda
1 trochę
Zioła prowansalskie
1 trochę
Sól
1 trochę
Oliwa z oliwek
200 g
Twaróg półtłusty
1 słoik
Sos chrzanowy WINIARY
2 łyżek
Chrzan tarty
3 łyżeczek
Żelatyna Winiary
1 trochę
Papryka ostra
1 trochę
Pietruszka
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
288.68 kcal
Tłuszcze
22.66 g
Białko
17.08 g
Węglowodany
3.84 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

80 min
Krok 1
13 min
Jajka przepiórcze gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.
Krok 2
4 min
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka.
Krok 3
8 min
Mięso mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy podduszoną cebulkę, 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary, sól, pieprz, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie, 2 łyżki bułki tartej oraz 2/3 szklanki zimnej wody i wszystko mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.
Krok 4
40 min
Przygotowujemy foremki do muffinek i do każdej foremki wkładamy na spód trochę mięsnej masy, na to układamy jajko przepiórcze, a następnie wypełniamy foremkę masą mięsną tak, aby jajko było zakryte. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 30-40 minut aż do zrumienienia.
Krok 5
13 min
Przygotowujemy krem: 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia; twaróg mielimy dwukrotnie, dodajemy do niego sos chrzanowy Winiary, żelatynę oraz 2 łyżki tartego chrzanu, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.
Krok 6
2 min
Upieczone babeczki dekorujemy kremem chrzanowym, natką pietruszki i posypujemy ostrą papryką. Babeczki możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym

Krok 1 z 6

Jajka przepiórcze gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.

Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym

Krok 2 z 6

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż będzie miękka.

Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym

Krok 3 z 6

Mięso mielimy. Do zmielonego mięsa dodajemy podduszoną cebulkę, 3 łyżki Majonezu Dekoracyjnego Winiary, sól, pieprz, ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie, 2 łyżki bułki tartej oraz 2/3 szklanki zimnej wody i wszystko mieszamy aż wszystkie składniki się połączą.

Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym

Krok 4 z 6

Przygotowujemy foremki do muffinek i do każdej foremki wkładamy na spód trochę mięsnej masy, na to układamy jajko przepiórcze, a następnie wypełniamy foremkę masą mięsną tak, aby jajko było zakryte. Tak przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 30-40 minut aż do zrumienienia.

Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym

Krok 5 z 6

Przygotowujemy krem: 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia; twaróg mielimy dwukrotnie, dodajemy do niego sos chrzanowy Winiary, żelatynę oraz 2 łyżki tartego chrzanu, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego.

Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym

Krok 6 z 6

Upieczone babeczki dekorujemy kremem chrzanowym, natką pietruszki i posypujemy ostrą papryką. Babeczki możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Mięsne babeczki z jajkiem przepiórczym i kremem chrzanowym to pyszna przekąska, która wspaniale będzie prezentowała się na Wielkanocnym stole.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika