Marchewka w śmietanie
35min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.58 g
Węglowodany
19.54 g
Tłuszcze
11.39 g
Wartość energetyczna
183.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
35 min
Krok 1
10 min
Marchewkę umyć,obrać, pokroić w kostkę.
Krok 2
5 min
Wrzucić do wrzącej wody z dodatkiem cukru i oliwy, ugotować do miękkości.
Krok 3
3 min
Ugotowaną marchewkę oprószyć mąką. Zalać śmietaną, wymieszać. Dusić kilka minut, odstawić.
Krok 4
2 min
Przyprawić do smaku solą i cukrem.
Pyszny dodatek do obiadu, czyli marchewka w śmietanie. Co sprawia, że jest doskonała w smaku? To, że gotujemy ją w wodzie z dodatkiem cukru i oliwy, a następnie dusimy ją w kremowym dodatku mąki i śmietany. Marchewkę w śmietanie duś bez pokrywki, tak aby cały płyn odparował, a marchewka zrobiła się gęsta. Ciepła marchewka w śmietanie to idealny dodatek do dań z mięsem drobiowym.
Komentarze 0