Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Makaron po amerykańsku

0
52 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 łyżek
Masło
2 łyżek
Mąka
2 szklanek
Mleko
2 łyżeczek
Musztarda
250 g
Ser żółty
300 g
Makaron
4 łyżek
Bułka tarta
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
73.35 g
Białko
31.35 g
Tłuszcze
29.22 g
Wartość energetyczna
684.51 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

52 min
Krok 1
10 min
W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i przesmażyć, wlać mleko, rozmieszać i zagotować. Beszamel doprawić musztardą, solą i pieprzem do smaku (pamiętając, że ser jest słony).
Krok 2
7 min
Makaron ugotować na pół-twardo.
Krok 3
5 min
Umieścić w naczyniu żaroodpornym, ser zetrzeć na tarce. Sosem zalać makaron, dodać połowę sera, wymieszać. Wyłożyć resztą sera. Posypać bułką tartą.
Krok 4
30 min
Piec około 30 minut w 200 stopni aż ser się zrumieni. Podawać z lekką surówką, np. z pomidorów.
Makaron po amerykańsku

Krok 1 z 4

W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i przesmażyć, wlać mleko, rozmieszać i zagotować. Beszamel doprawić musztardą, solą i pieprzem do smaku (pamiętając, że ser jest słony).

Makaron po amerykańsku

Krok 2 z 4

Makaron ugotować na pół-twardo.

Makaron po amerykańsku

Krok 3 z 4

Umieścić w naczyniu żaroodpornym, ser zetrzeć na tarce. Sosem zalać makaron, dodać połowę sera, wymieszać. Wyłożyć resztą sera. Posypać bułką tartą.

Makaron po amerykańsku

Krok 4 z 4

Piec około 30 minut w 200 stopni aż ser się zrumieni. Podawać z lekką surówką, np. z pomidorów.

Wegetariański makaron po amerykańsku to dobra odmiana w każdej kuchni. Duża ilość sera sprawia, że jest on bardzo sycący, nie traci jednak przy tym na delikatności. Każdy kęs rozpływa się w ustach i sprawia, że na pewno długo o nim nie zapomnicie. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika