Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Legumina

Legumina

(0)
1 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Galaretka o smaku cytrynowym WINIARY
5 
Jajko
1  opakowanie
Galaretka pomarańczowy smak WINIARY
5  łyżek
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
6.96 g
Węglowodany
16.73 g
Tłuszcze
4.76 g
Wartość energetyczna
138.1 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Legumina na słodko to deser, który powoli odchodzi w zapomnienie. Przygotowywały go nasze babcie i zapewne niejednemu z nas smak słodkiej leguminy kojarzy się z miłą, rodzinną atmosferą. Proponujemy odświeżyć przepis na leguminę i przygotować ją na bazie Galaretki cytrynowy smak oraz Galaretki pomarańczowy smak WINIARY.

Przygotowanie

69 min
  • Krok 1

    3 min
    Jajka krótko sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek.
  • Krok 2

    5 min
    Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody każdą, ostudzić.
  • Krok 3

    10 min
    Białka ubić na sztywną pianę.
  • Krok 4

    5 min
    Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem.
  • Krok 5

    5 min
    Krem z żółtek dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać. Masę jajeczną podzielić na dwie równe części.
  • Krok 6

    5 min
    Do jednej dodać tężejącą galaretkę pomarańczową, wymieszać, przelać do miski, wstawić na chwilę do zamrażalnika.
  • Krok 7

    4 min
    Do drugiej części jajecznej masy dodać tężejącą galaretkę cytrynową, wylać na masę pomarańczową.
  • Krok 8

    30 min
    Mocno schłodzić w lodówce.
  • Krok 9

    2 min
    Gotową leguminę dzielić na porcje.
Legumina

Krok 1 z 9

Jajka krótko sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek.

Legumina

Krok 2 z 9

Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody każdą, ostudzić.

Legumina

Krok 3 z 9

Białka ubić na sztywną pianę.

Legumina

Krok 4 z 9

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem.

Legumina

Krok 5 z 9

Krem z żółtek dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać. Masę jajeczną podzielić na dwie równe części.

Legumina

Krok 6 z 9

Do jednej dodać tężejącą galaretkę pomarańczową, wymieszać, przelać do miski, wstawić na chwilę do zamrażalnika.

Legumina

Krok 7 z 9

Do drugiej części jajecznej masy dodać tężejącą galaretkę cytrynową, wylać na masę pomarańczową.

Legumina

Krok 8 z 9

Mocno schłodzić w lodówce.

Legumina

Krok 9 z 9

Gotową leguminę dzielić na porcje.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Jajka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

    Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną

    1 godz 10 min Łatwy
  • Placek z mascarpone

    Placek z mascarpone

    1 godz 35 min Łatwy
  • Murzynek gotowany

    Murzynek gotowany

    1 godz 12 min Łatwy
  • Sernik z kaszą manną

    Sernik z kaszą manną

    2 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu