Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Legumina na słodko to deser, który powoli odchodzi w zapomnienie. Przygotowywały go nasze babcie i zapewne niejednemu z nas smak słodkiej leguminy kojarzy się z miłą, rodzinną atmosferą. Proponujemy odświeżyć przepis na leguminę i przygotować ją na bazie Galaretki cytrynowy smak oraz Galaretki pomarańczowy smak WINIARY.
Przygotowanie
69 min
Krok 1
3 min
Jajka krótko sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek.
Krok 2
5 min
Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody każdą, ostudzić.
Krok 3
10 min
Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 4
5 min
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem.
Krok 5
5 min
Krem z żółtek dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać. Masę jajeczną podzielić na dwie równe części.
Krok 6
5 min
Do jednej dodać tężejącą galaretkę pomarańczową, wymieszać, przelać do miski, wstawić na chwilę do zamrażalnika.
Krok 7
4 min
Do drugiej części jajecznej masy dodać tężejącą galaretkę cytrynową, wylać na masę pomarańczową.
Krok 8
30 min
Mocno schłodzić w lodówce.
Krok 9
2 min
Gotową leguminę dzielić na porcje.
Krok 1
z
9
Jajka krótko sparzyć wrzątkiem. Oddzielić żółtka od białek.
Krok 2
z
9
Galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody każdą, ostudzić.
Krok 3
z
9
Białka ubić na sztywną pianę.
Krok 4
z
9
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem.
Krok 5
z
9
Krem z żółtek dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać. Masę jajeczną podzielić na dwie równe części.
Krok 6
z
9
Do jednej dodać tężejącą galaretkę pomarańczową, wymieszać, przelać do miski, wstawić na chwilę do zamrażalnika.
Krok 7
z
9
Do drugiej części jajecznej masy dodać tężejącą galaretkę cytrynową, wylać na masę pomarańczową.
Krok 8
z
9
Mocno schłodzić w lodówce.
Krok 9
z
9
Gotową leguminę dzielić na porcje.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0