Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Lava cake (fondant czekoladowy)
Dodaj do CookBook

Lava cake (fondant czekoladowy)

(0)
24 min
Łatwy
Kup składniki
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  tabliczka
Czekolada deserowa
4 
Jajko
100  g
Masło
60  g
Cukier puder
50  g
Mąka Zobacz naszą wskazówkę
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.8 g
Wartość energetyczna
258.4 kcal
Tłuszcze
17.9 g
Białko
4.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Fondant czekoladowy to pyszny, rozpływający się w ustach deser, który już w momencie pieczenia kusi zapachem czekolady wszystkich domowników. Delikatnie chrupiąca skorupka skrywa w sobie płynną lawę czekoladową o intensywnym smaku. Takiemu deserowi nie sposób się oprzeć. Chcesz przygotować lava cake według naszego przepisu? Świetnie się składa – koniecznie zobacz nasz pomysł na to wyjątkowe ciasto.


Fondant czekoladowy – przepis dla fanów czekolady

Lava cake, czyli fondant czekoladowy to prawdziwa eksplozja smaku w każdym kęsie. Ciepła, płynna czekolada ukryta w lekko zapieczonym cieście świetnie sprawdzi się jako małe co nieco na deser albo słodka przekąska do ulubionej kawy. Przygotowanie lava cake jest proste i nie zajmuje wiele czasu – pieczenie trwa zaledwie 10 – 11 minut. Sekretem tego ciasta jest bowiem płynny środek, to właśnie dzięki temu fondant czekoladowy jest tak wciągający. Do jego przygotowania nie potrzebujesz też dużej ilości produktów – wiele, o ile nie wszystkie składniki znajdziesz nawet teraz w swojej kuchni. Chcesz przygotować ten pyszny deser? Koniecznie zobacz nasz przepis na fondant czekoladowy.

Przygotowanie

24 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra dół).
  • Krok 2

    2 min
    W rondlu rozpuść czekoladę i pokrój masło na kawałki. Włóż masło i czekoladę do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (moc 500 W).
  • Krok 3

    5 min
    Do miski dodaj cukier, jajka, mąkę i wystudzoną czekoladę. Dobrze wymieszaj.
  • Krok 4

    2 min
    Posmaruj masłem i wysyp mąką teflonową formę o średnicy 20 cm i wlej ciasto (jeśli Twoja forma jest większa, podwój ilość składników).
  • Krok 5

    10 min
    Piecz około 10 do 11 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wydaje się niedopieczone. Jest to normalne, poczekaj, aż ostygnie, a następnie wyjmij z formy.
Lava cake (fondant czekoladowy)

Krok 1 z 5

Rozgrzej piekarnik do 200°C (grzanie góra dół).

Lava cake (fondant czekoladowy)

Krok 2 z 5

W rondlu rozpuść czekoladę i pokrój masło na kawałki. Włóż masło i czekoladę do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty (moc 500 W).

Lava cake (fondant czekoladowy)

Krok 3 z 5

Do miski dodaj cukier, jajka, mąkę i wystudzoną czekoladę. Dobrze wymieszaj.

Lava cake (fondant czekoladowy)

Krok 4 z 5

Posmaruj masłem i wysyp mąką teflonową formę o średnicy 20 cm i wlej ciasto (jeśli Twoja forma jest większa, podwój ilość składników).

Lava cake (fondant czekoladowy)

Krok 5 z 5

Piecz około 10 do 11 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasto wydaje się niedopieczone. Jest to normalne, poczekaj, aż ostygnie, a następnie wyjmij z formy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu