Krem z dyni z mlekiem
38min
Łatwy
1 kostka
1 kg
Miąższ z dyni
1 szklanka
Mleko
1 Płaska łyżka
Cukier
4 łyżek
Śmietana 36%
1 trochę
Gałka muszkatołowa
1 trochę
Pieprz biały
.
Wartości odżywcze
Białko
5.07 g
Węglowodany
23 g
Tłuszcze
8.77 g
Wartość energetyczna
178.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
38 min
Krok 1
5 min
Kostki bulionowe rozpuść w 0,5 l wody.
Krok 2
5 min
Dynię pokrój w kostkę.
Krok 3
20 min
Gotuj dynię w bulionie i mleku z cukrem przez około 15-20 minut.
Krok 4
5 min
Zmiksuj, dodaj śmietanę. Dopraw gałką i pieprzem.
Krok 5
3 min
Podawaj z groszkiem ptysiowym.
Kremowa zupa na bulionie warzywnym - z dyni, mleka i śmietanki, doprawiona gałką muszkatołową, doskonała z ulubionym przez dzieci groszkiem ptysiowym. Podana w Halloween idealnie rozgrzeje maluchy zmarznięte po wyprawie po słodycze :) a i dorośli chętnie po nią sięgną.
Komentarze 0