Kremowa zupa dyniowa z mlekiem smakuje doskonale zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jest aromatyczna i rozgrzewająca, a dodatkowo świetnie wpisuje się w jesienny klimat. Chociaż sezon na dynie rozpoczyna się dopiero w październiku, krem z dyni można gotować przez cały rok, również z warzyw mrożonych. Jak przygotować kremową zupę w wydaniu lekko słodkim, a przy tym wytrawnym?
Jak ugotować krem z dyni z mlekiem?
Dynia nadaje się zarówno do zup na słono, jak i do zup na słodko. Gotowana w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej stanowi idealną bazę dla kremów pikantnych i rozgrzewających. Świetnie smakuje również na słodko, gotowana w wodzie i mleku z dodatkiem cukru. Ten przepis stanowi połączenie dyni wytrawnej ze słodkim akcentem mleka i śmietanki. Aby przygotować krem z dyni na mleku, należy rozpuścić w wodzie kostkę rosołową, a następnie wymieszać ją z mlekiem i ugotować dynię w takiej mieszance składników do miękkości. Po delikatnym przestudzeniu warzywo wystarczy zblendować, a potem dodać do zupy słodką śmietankę i przyprawy - pieprz oraz gałkę muszkatołową. W takim wydaniu krem z dyni z mlekiem jest jednocześnie łagodny i rozgrzewający, a zatem odpowiedni do zaserwowania również najmłodszym.
Z czym podawać krem z dyni z mlekiem?
Zupa krem z dyni z mlekiem to prosty i sprawdzony przepis na codzienny obiad, ale bez obaw można zaserwować ją również gościom podczas przyjęcia czy rodzinnego spotkania. Co ważne, mleko w przepisie nie musi być mlekiem krowim. Wolno jest zastąpić je mlekiem roślinnym, najlepiej kokosowym, które dobrze sprawdza się w zupach o orientalnym ostro-słodkim smaku. Dzięki temu krem z dyni będzie odpowiednią pozycją w menu wegetariańskim. Do lekko słodkiej i rozgrzewającej zupy z dyni najlepiej pasować będzie groszek ptysiowy, który początkowo jest chrupiący, a później namięka i staje się przyjemnie gąbczasty. Do kremu z dyni w takim wydaniu będzie pasował również drobny makaron, który sprawi, że posiłek stanie się bardziej pożywny, a zupa sama się zagęści.
Chociaż prezentowany przepis na zupę dyniową z mlekiem gwarantuje doskonałe podbicie smaku tego wyjątkowego warzywa, to warto wiedzieć, że recepturę można również łatwo zmodyfikować, uzyskując bardziej delikatny, słodszy smak kremu. Pomijając dodatek pieprzu i gałki muszkatołowej oraz dodając do gotowanej dyni odrobinę cukru wanilinowego WINIARY, da się uzyskać słodko pachnącą zupę mleczną z ukrytym warzywem - pomysł ten z pewnością powinni wypróbować rodzice małych niejadków. Słodki krem z dyni z mlekiem podajemy z zacierką lub z makaronem.
Komentarze 0