Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kotlety z pęczaku

0
41 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

180 g
Pęczak
1 łyżka
Masło
1 
Cebula
100 g
Szynka mielona
2 
Jajko
3 łyżek
Bułka tarta
100 ml
Olej
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
14.39 g
Węglowodany
40.92 g
Tłuszcze
33.03 g
Wartość energetyczna
515.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

41 min
Krok 1
3 min
Pęczak wypłucz i zalej 750 ml wrzącej wody.
Krok 2
15 min
Wrzuć kostki, gotuj do miękkości i ostudź.
Krok 3
5 min
Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na maśle.
Krok 4
5 min
Zimną kaszę zmiel w maszynce do mięsa, wymieszaj z mięsem, cebulą i jajkami.
Krok 5
2 min
Dopraw solą i pieprzem.
Krok 6
3 min
Uformuj 8 kotletów.
Krok 7
7 min
Kotlety obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju na rumiano.
Krok 8
1 min
Kotlety podawaj z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty.
Kotlety z pęczaku

Krok 1 z 8

Pęczak wypłucz i zalej 750 ml wrzącej wody.

Kotlety z pęczaku

Krok 2 z 8

Wrzuć kostki, gotuj do miękkości i ostudź.

Kotlety z pęczaku

Krok 3 z 8

Cebulę obierz, pokrój i zeszklij na maśle.

Kotlety z pęczaku

Krok 4 z 8

Zimną kaszę zmiel w maszynce do mięsa, wymieszaj z mięsem, cebulą i jajkami.

Kotlety z pęczaku

Krok 5 z 8

Dopraw solą i pieprzem.

Kotlety z pęczaku

Krok 6 z 8

Uformuj 8 kotletów.

Kotlety z pęczaku

Krok 7 z 8

Kotlety obtocz w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju na rumiano.

Kotlety z pęczaku

Krok 8 z 8

Kotlety podawaj z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty.

Kotlety z kaszy pęczak to znakomite i zdrowe zastępstwo tradycyjnych kotletów mielonych, pulpetów, klopsów i kotletów schabowych. Kasza pęczak zawiera ważne składniki mineralne i wartości odżywcze dla naszego organizmu. Kotlety z kaszą smakują doskonale, jeśli połączymy z je mięsem mielonym i cebulą, a następnie dodamy przyprawy do smaku. Polecamy ugotowanie kaszy w Bulionie drobiowym z liściem laurowym i zielem angielskim Winiary, aby kasza pęczak nasiąkła aromatem i smakiem przypraw podczas gotowania.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika