MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Popraw bilans dania
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Kotlety z indyka
41 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
49 18.5g / 49%
7 6.1g / 7%
44 38.2g / 44%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Kotlety z indyka

(0)
41 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Sznycle z indyka
100  g
Szynka Konserwowa
100  g
Ser żółty
100  g
Papryka konserwowa
1 
Jajko
2  łyżek
Bułka tarta
trochę
Pieprz
trochę
Papryka
3  płaskich łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
6.15 g
Wartość energetyczna
345.62 kcal
Tłuszcze
18.53 g
Białko
38.28 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kotlety z fileta z indyka - proste, lecz pyszne danie obiadowe!

Kotlety z indyka z farszem, obtoczone w bułce tartej, a następnie usmażone, to jedno z klasycznych dań obiadowych. Możemy podawać je z ziemniakami, ryżem, makaronem czy frytkami. Dodajmy do zestawu dowolną surówkę, buraczki lub kapustę, a smaczny i szybki obiad gotowy! Kotlety z fileta z indyka przygotujemy w kilka chwil w oparciu o składniki, które na co dzień dostępne są w niemal każdej kuchni. Przepis na kotlety możemy modyfikować według własnych potrzeb, dodając do panierki na przykład ziarna sezamu, rozgniecione płatki kukurydziane (dzięki temu będzie ona wyjątkowo chrupka) czy ulubione przyprawy. Kotlety z indyka smakują zarówno małym dzieciom, jak i dorosłym. Zawijane mięso z dodatkami stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych, panierowanych kotletów. Z przygotowaniem dania poradzą sobie nawet osoby, które nie gotują na co dzień - przepis jest bowiem niezwykle prosty, dlatego wykonanie poszczególnych czynności nie powinno sprawić większego problemu. Mięso rozbijamy, przyprawiamy, a następnie nadziewamy pokrojonymi w kostkę szynką, serem i papryką konserwową. Najtrudniejszym etapem jest zawijanie kotletów, lecz jeśli pomożemy sobie nitką i wykałaczką, zadanie to nie powinno stanowić większego problemu. Kotlety zanurzamy w jajku i panierce, a następnie smażymy w oleju.


Kotlety z indyka w panierce - danie na co dzień i od święta

Kotlety z indyka w panierce to uniwersalne danie, które możemy podawać zarówno na co dzień, jak i w trakcie większych imprez. Doskonale sprawdzą się one w roli klasycznego obiadu bądź kolacji na ciepło. Kotlety z indyka możemy również spożywać w wersji na zimno, jako dodatek do kanapek. Jest to doskonały sposób na wykorzystanie porcji pozostałych po obiedzie. Danie to bardzo dobrze sprawdza się w roli ciepłej przekąski podczas większych imprez. Delikatne mięso z indyka, któremu charakteru dodadzą wyraziste dodatki, z pewnością podbije serca nawet największych smakoszy. Kotlety z indyka, choć z pozoru proste, zaskoczą niejednego gościa. Tego typu danie sprawdzi się również jako lekki, świąteczny obiad. Ze względu na łatwość oraz szybkość przygotowania jest ono polecane zwłaszcza osobom, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Każdy, kto lubi jeść smacznie i różnorodnie, szukając ciekawych pomysłów na nowe dania, lecz jednocześnie ceni sobie proste i mało wymagające przepisy, powinien spróbować kotletów z indyka. Są doskonałą inspiracją na niedzielny obiad lub imprezę w gronie przyjaciół czy znajomych.

Przygotowanie

41 min
  • Krok 1

    10 min
    Mięso rozbij, oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU, pieprzem i papryką.
  • Krok 2

    5 min
    Szynkę, ser i paprykę pokrój w paski.
  • Krok 3

    5 min
    Układaj porcje farszu na mięsie i zawijaj w rolady.
  • Krok 4

    5 min
    Jajko rozbij, dodaj Przyprawę i pieprz.
  • Krok 5

    5 min
    Mięso zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.
  • Krok 6

    10 min
    Smaż na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
  • Krok 7

    1 min
    Możesz podawać z kaszą i surówką z marchewki.
Kotlety z indyka

Krok 1 z 7

Mięso rozbij, oprósz przyprawą ZIARENKA SMAKU, pieprzem i papryką.

Kotlety z indyka

Krok 2 z 7

Szynkę, ser i paprykę pokrój w paski.

Kotlety z indyka

Krok 3 z 7

Układaj porcje farszu na mięsie i zawijaj w rolady.

Kotlety z indyka

Krok 4 z 7

Jajko rozbij, dodaj Przyprawę i pieprz.

Kotlety z indyka

Krok 5 z 7

Mięso zanurz w jajku i obtocz w bułce tartej.

Kotlety z indyka

Krok 6 z 7

Smaż na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

Kotlety z indyka

Krok 7 z 7

Możesz podawać z kaszą i surówką z marchewki.

Przepis w formacie PDF

lite