Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

0
87 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 paczek
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny
1 kg
Ziemniaki
6 
Jajko
200 g
Mąka ziemniaczana
600 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 szczypta
Sól
1 szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
7.63 g
Białko
26.16 g
Wartość energetyczna
631.03 kcal
Węglowodany
121.44 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
5 min
Na początku ziemniaki, obieramy, płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą z dodatkiem soli.
Krok 2
20 min
Gotujemy do miękkości.
Krok 3
20 min
Następnie musimy je przecedzić i wystudzić, najlepiej żeby były bardzo zimne.
Krok 4
5 min
Zimne mielimy w maszynie do mielenia mięsa.
Krok 5
10 min
Tak zmielone ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, oraz ze szczyptą soli i pieprzu i wyrabiamy masę. Mąki całej nie zużyjemy, ponieważ będzie nam trochę potrzebnej do podsypania, gdy będziemy ciasto wałkować jak na zdjęciu.
Krok 6
5 min
Uformowane wałki kroimy nożem po skosie i też obsypujemy mąką.
Krok 7
12 min
Kluski gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i od czasu do czasu można zamieszać, a jak wypłyną, to po 30-stu sekundach od momentu wypłynięcia można je wyjmować.
Krok 8
5 min
Najlepiej po wyjęciu, jeśli nie podajemy ich od razu, można je wrzucić do zimnej wody, a potem odcedzić - nie posklejają się nam.
Krok 9
5 min
Sos przygotowujemy jak na opakowaniu.
Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 1 z 9

Na początku ziemniaki, obieramy, płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą z dodatkiem soli.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 2 z 9

Gotujemy do miękkości.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 3 z 9

Następnie musimy je przecedzić i wystudzić, najlepiej żeby były bardzo zimne.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 4 z 9

Zimne mielimy w maszynie do mielenia mięsa.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 5 z 9

Tak zmielone ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, oraz ze szczyptą soli i pieprzu i wyrabiamy masę. Mąki całej nie zużyjemy, ponieważ będzie nam trochę potrzebnej do podsypania, gdy będziemy ciasto wałkować jak na zdjęciu.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 6 z 9

Uformowane wałki kroimy nożem po skosie i też obsypujemy mąką.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 7 z 9

Kluski gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i od czasu do czasu można zamieszać, a jak wypłyną, to po 30-stu sekundach od momentu wypłynięcia można je wyjmować.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 8 z 9

Najlepiej po wyjęciu, jeśli nie podajemy ich od razu, można je wrzucić do zimnej wody, a potem odcedzić - nie posklejają się nam.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 9 z 9

Sos przygotowujemy jak na opakowaniu.

Kluski szagówki, inaczej znane jako kopytka, to przysmak w wielu polskich domach. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie musicie spróbować. Dodanie sosu pieczeniowego WINIARY wzbogaci walory smakowe tego dania. Świetnie nada się na obiad lub kolację. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika