Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
26.2g / 15%
Węglowodany
121.4g / 74%
Tłuszcze
7.6g / 10%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

(0)
1 godz 27 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest dam809

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  opakowań
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny
1  kg
Ziemniaki
6 
Jajko
200  g
Mąka ziemniaczana
600  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.16 g
Węglowodany
121.44 g
Tłuszcze
7.63 g
Wartość energetyczna
631.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kluski szagówki, inaczej znane jako kopytka, to przysmak w wielu polskich domach. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie musicie spróbować. Dodanie sosu pieczeniowego WINIARY wzbogaci walory smakowe tego dania. Świetnie nada się na obiad lub kolację. Smacznego!
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
5 min
Na początku ziemniaki, obieramy, płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą z dodatkiem soli.
Krok 2
20 min
Gotujemy do miękkości.
Krok 3
20 min
Następnie musimy je przecedzić i wystudzić, najlepiej żeby były bardzo zimne.
Krok 4
5 min
Zimne mielimy w maszynie do mielenia mięsa.
Krok 5
10 min
Tak zmielone ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, oraz ze szczyptą soli i pieprzu i wyrabiamy masę. Mąki całej nie zużyjemy, ponieważ będzie nam trochę potrzebnej do podsypania, gdy będziemy ciasto wałkować jak na zdjęciu.
Krok 6
5 min
Uformowane wałki kroimy nożem po skosie i też obsypujemy mąką.
Krok 7
12 min
Kluski gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i od czasu do czasu można zamieszać, a jak wypłyną, to po 30-stu sekundach od momentu wypłynięcia można je wyjmować.
Krok 8
5 min
Najlepiej po wyjęciu, jeśli nie podajemy ich od razu, można je wrzucić do zimnej wody, a potem odcedzić - nie posklejają się nam.
Krok 9
5 min
Sos przygotowujemy jak na opakowaniu.
Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 1 z 9

Na początku ziemniaki, obieramy, płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą z dodatkiem soli.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 2 z 9

Gotujemy do miękkości.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 3 z 9

Następnie musimy je przecedzić i wystudzić, najlepiej żeby były bardzo zimne.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 4 z 9

Zimne mielimy w maszynie do mielenia mięsa.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 5 z 9

Tak zmielone ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, oraz ze szczyptą soli i pieprzu i wyrabiamy masę. Mąki całej nie zużyjemy, ponieważ będzie nam trochę potrzebnej do podsypania, gdy będziemy ciasto wałkować jak na zdjęciu.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 6 z 9

Uformowane wałki kroimy nożem po skosie i też obsypujemy mąką.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 7 z 9

Kluski gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i od czasu do czasu można zamieszać, a jak wypłyną, to po 30-stu sekundach od momentu wypłynięcia można je wyjmować.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 8 z 9

Najlepiej po wyjęciu, jeśli nie podajemy ich od razu, można je wrzucić do zimnej wody, a potem odcedzić - nie posklejają się nam.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 9 z 9

Sos przygotowujemy jak na opakowaniu.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika