Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

(0)
1 godz 27 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest dam809
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  opakowań
WINIARY Sos Pieczeniowy Ciemny
1  kg
Ziemniaki
6 
Jajko
200  g
Mąka ziemniaczana
600  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
26.16 g
Węglowodany
121.44 g
Tłuszcze
7.63 g
Wartość energetyczna
631.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

87 min
Krok 1
5 min
Na początku ziemniaki, obieramy, płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą z dodatkiem soli.
Krok 2
20 min
Gotujemy do miękkości.
Krok 3
20 min
Następnie musimy je przecedzić i wystudzić, najlepiej żeby były bardzo zimne.
Krok 4
5 min
Zimne mielimy w maszynie do mielenia mięsa.
Krok 5
10 min
Tak zmielone ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, oraz ze szczyptą soli i pieprzu i wyrabiamy masę. Mąki całej nie zużyjemy, ponieważ będzie nam trochę potrzebnej do podsypania, gdy będziemy ciasto wałkować jak na zdjęciu.
Krok 6
5 min
Uformowane wałki kroimy nożem po skosie i też obsypujemy mąką.
Krok 7
12 min
Kluski gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i od czasu do czasu można zamieszać, a jak wypłyną, to po 30-stu sekundach od momentu wypłynięcia można je wyjmować.
Krok 8
5 min
Najlepiej po wyjęciu, jeśli nie podajemy ich od razu, można je wrzucić do zimnej wody, a potem odcedzić - nie posklejają się nam.
Krok 9
5 min
Sos przygotowujemy jak na opakowaniu.
Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 1 z 9

Na początku ziemniaki, obieramy, płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą z dodatkiem soli.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 2 z 9

Gotujemy do miękkości.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 3 z 9

Następnie musimy je przecedzić i wystudzić, najlepiej żeby były bardzo zimne.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 4 z 9

Zimne mielimy w maszynie do mielenia mięsa.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 5 z 9

Tak zmielone ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, oraz ze szczyptą soli i pieprzu i wyrabiamy masę. Mąki całej nie zużyjemy, ponieważ będzie nam trochę potrzebnej do podsypania, gdy będziemy ciasto wałkować jak na zdjęciu.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 6 z 9

Uformowane wałki kroimy nożem po skosie i też obsypujemy mąką.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 7 z 9

Kluski gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i od czasu do czasu można zamieszać, a jak wypłyną, to po 30-stu sekundach od momentu wypłynięcia można je wyjmować.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 8 z 9

Najlepiej po wyjęciu, jeśli nie podajemy ich od razu, można je wrzucić do zimnej wody, a potem odcedzić - nie posklejają się nam.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym Winiary

Krok 9 z 9

Sos przygotowujemy jak na opakowaniu.

Kluski szagówki, inaczej znane jako kopytka, to przysmak w wielu polskich domach. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie musicie spróbować. Dodanie sosu pieczeniowego WINIARY wzbogaci walory smakowe tego dania. Świetnie nada się na obiad lub kolację. Smacznego!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

95 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
95 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
26.2g / 15%
Węglowodany
121.4g / 74%
Tłuszcze
7.6g / 10%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha