Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY
Dodaj do CookBook

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY

(0)
1 godz 27 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Sos pieczeniowy ciemny WINIARY
1  kg
Ziemniaki
6 
Jajko
200  g
Mąka ziemniaczana
600  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
121.5 g
Wartość energetyczna
663.8 kcal
Tłuszcze
8.4 g
Białko
26.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY to wyjątkowe danie, które pojawia się w wielu polskich domach, głównie na terenie Wielkopolski. Charakteryzuje się prostotą i szybkością wykonania, ale też doskonałym smakiem. Brzmi dla Ciebie interesująco? Nie zwlekaj ani chwili dłużej i zabierz się za przyrządzenie wyśmienitych klusek w swojej kuchni.


Przepis na kluski szagówki

Wybierz dla siebie najdogodniejszy przepis na kluski szagówki i sam zadecyduj o tym, z czym je podasz oraz kiedy to zrobisz. Masz pod tym kątem pełną swobodę wyboru, ponieważ możesz je zaserwować na obiad, kolację czy też w formie niebanalnej przekąski, gdy odwiedzi Cię rodzina lub też długo wyczekiwani znajomi. Kluski szagówki zasmakują zarówno młodym, jak i dużo starszym smakoszom, więc nie musisz się o to obawiać. Podaj je z ulubionym sosem pieczeniowym WINIARY, sosem śmietanowym, sałatką czy też surówką z kapusty kiszonej. Dobrą informacją jest to, że przepis na kluski szagówki nie jest zbyt skomplikowany. Zaczynasz od obrania i opłukania ziemniaków, które następnie umieszczasz w garnku z osoloną wodą. Ziemniaki gotujesz do momentu, w którym staną się miękkie. Do sprawdzenia stanu miękkości wykorzystaj np. widelec. Następnie wyjmujesz ziemniaki z garnka i gdy będą już zimne mielisz je przy pomocy maszynki z odpowiednią nakładką. Później mieszasz ziemniaki z jajkiem, mąką oraz ulubionymi przyprawami i ziołami. Wyrabiasz masę i formujesz kluski. Kluski wrzucasz do osolonej wody i czekasz aż wypłyną na powierzchnię. Po kilkudziesięciu sekundach możesz zacząć je wyciągać. Pozostaje Ci przygotować sos pieczeniowy WINIARY. Zrób to zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Smacznego!


Kluski szagówki - połączenie niesamowitego i unikalnego smaku

Każda osoba, która sięgnie po przepis na szagówki z ziemniaków powinna mieć pełną świadomość tego, że kluski są idealnym połączeniem niesamowitego i unikalnego smaku z wszechstronnością zastosowania. Kluski szagówki możesz zaserwować bliskim w najmniej spodziewanym momencie. Podaj je drugiej połówce, np. podczas romantycznej kolacji czy też przygotuj je na wieczór ze znajomymi. Nie masz pod tym kątem absolutnie żadnych ograniczeń. Gdy raz po nie sięgniesz, będziesz chciał to robić zdecydowanie częściej, dlatego opanuj powyższy przepis na kluski szagówki do perfekcji i zacznij działać we własnej kuchni. Podaruj sobie i bliskim odrobinę wyjątkowych doznań kulinarnych.

Przygotowanie

87 min
  • Krok 1

    5 min
    Na początku ziemniaki, obieramy, płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą z dodatkiem soli.
  • Krok 2

    20 min
    Gotujemy do miękkości.
  • Krok 3

    20 min
    Następnie musimy je przecedzić i wystudzić, najlepiej żeby były bardzo zimne.
  • Krok 4

    5 min
    Zimne mielimy w maszynie do mielenia mięsa.
  • Krok 5

    10 min
    Tak zmielone ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, oraz ze szczyptą soli i pieprzu i wyrabiamy masę. Mąki całej nie zużyjemy, ponieważ będzie nam trochę potrzebnej do podsypania, gdy będziemy ciasto wałkować jak na zdjęciu.
  • Krok 6

    5 min
    Uformowane wałki kroimy nożem po skosie i też obsypujemy mąką.
  • Krok 7

    12 min
    Kluski gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i od czasu do czasu można zamieszać, a jak wypłyną, to po 30-stu sekundach od momentu wypłynięcia można je wyjmować.
  • Krok 8

    5 min
    Najlepiej po wyjęciu, jeśli nie podajemy ich od razu, można je wrzucić do zimnej wody, a potem odcedzić - nie posklejają się nam.
  • Krok 9

    5 min
    Sos przygotowujemy jak na opakowaniu.
Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY

Krok 1 z 9

Na początku ziemniaki, obieramy, płuczemy i zalewamy w garnku zimną wodą z dodatkiem soli.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY

Krok 2 z 9

Gotujemy do miękkości.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY

Krok 3 z 9

Następnie musimy je przecedzić i wystudzić, najlepiej żeby były bardzo zimne.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY

Krok 4 z 9

Zimne mielimy w maszynie do mielenia mięsa.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY

Krok 5 z 9

Tak zmielone ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką ziemniaczaną i pszenną, oraz ze szczyptą soli i pieprzu i wyrabiamy masę. Mąki całej nie zużyjemy, ponieważ będzie nam trochę potrzebnej do podsypania, gdy będziemy ciasto wałkować jak na zdjęciu.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY

Krok 6 z 9

Uformowane wałki kroimy nożem po skosie i też obsypujemy mąką.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY

Krok 7 z 9

Kluski gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i od czasu do czasu można zamieszać, a jak wypłyną, to po 30-stu sekundach od momentu wypłynięcia można je wyjmować.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY

Krok 8 z 9

Najlepiej po wyjęciu, jeśli nie podajemy ich od razu, można je wrzucić do zimnej wody, a potem odcedzić - nie posklejają się nam.

Kluski szagówki z sosem pieczeniowym WINIARY

Krok 9 z 9

Sos przygotowujemy jak na opakowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Obiad
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    Kluski śląskie z sosem pieczeniowym - przepis

    29 min Łatwy
  • Kluski leniwe z ziemniakami

    Kluski leniwe z ziemniakami

    1 godz 2 min Łatwy
  • Kluski lane na mleku

    Kluski lane na mleku

    20 min Łatwy
  • Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    Kluski z papieru ryżowego z pastą Teriyaki WINIARY

    30 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu