MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Doskonały bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Kluski łyżką kładzione z boczkiem
35 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
43 38.3g / 43%
45 90.7g / 45%
12 26.2g / 12%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Kluski łyżką kładzione z boczkiem

(0)
35 min
Łatwy
Autorem przepisu jest JOLA3

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  szczypta
Sól
1  szklanka
Woda
30  dag
Boczek wędzony

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
90.71 g
Wartość energetyczna
783.5 kcal
Tłuszcze
38.38 g
Białko
26.26 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kluski łyżką kładzione z boczkiem to przepis kuchni chłopskiej. W zależności od regionu kluski są podawane w różnych formach i pod różnymi nazwami. Jak przygotować to proste danie? Poznaj przepis na szybki posiłek stworzone przy pomocy łyżeczki. Kluski kładzione łyżką z dodatkiem wędzonego boczku polecamy podawać z surówką.

Przygotowanie

35 min
  • Krok 1

    5 min
    Mąkę, sól oraz wodę wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
  • Krok 2

    10 min
    Odstawiamy na około 10 minut.
  • Krok 3

    3 min
    W dużym garnuku zagotowujemy wodę.
  • Krok 4

    10 min
    Do gotującej wody wsypujemy kluseczki zrobione na łyżeczce z ciasta. Gotujemy, aż nie wypłyną na wierzch.
  • Krok 5

    5 min
    Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju.
  • Krok 6

    2 min
    Kluski odcedzamy. Wykładamy na talerz i polewamy boczkiem.
Kluski łyżką kładzione z boczkiem

Krok 1 z 6

Mąkę, sól oraz wodę wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.

Kluski łyżką kładzione z boczkiem

Krok 2 z 6

Odstawiamy na około 10 minut.

Kluski łyżką kładzione z boczkiem

Krok 3 z 6

W dużym garnuku zagotowujemy wodę.

Kluski łyżką kładzione z boczkiem

Krok 4 z 6

Do gotującej wody wsypujemy kluseczki zrobione na łyżeczce z ciasta. Gotujemy, aż nie wypłyną na wierzch.

Kluski łyżką kładzione z boczkiem

Krok 5 z 6

Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju.

Kluski łyżką kładzione z boczkiem

Krok 6 z 6

Kluski odcedzamy. Wykładamy na talerz i polewamy boczkiem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite