Myśląc o kebabie, pewnie masz na myśli danie typu street food, co oznacza, że pita, lawasz albo tortilla wypełnione są kawałkami mięsa pieczonego na obracanym ruszcie, z dodatkiem sosów i sałatki. To jednak tylko jeden z dostępnych sposobów jedzenia kebaba. Bardzo smacznym daniem jest także kebab shish, który możesz łatwo przygotować w domu.
Shish kebab znany także pod nazwą "kofta" to grillowane lub pieczone mięso mielone z przyprawami, nadziane na patyk. Najłatwiej przygotować tę potrawę z drobiu. Można również zdecydować się na wołowinę, jagnięcinę albo mięso cielęce. Kebaba nie przygotowuje się z wieprzowiny, ponieważ ten rodzaj mięsa nie jest spożywany w świecie arabskim, z którego wywodzi się opisywane danie.
Mięso na kebab łączy się z cebulą, którą trzeba wcześniej drobno posiekać oraz specjalną kompozycją przypraw. Odpowiedni mix można przygotować samodzielnie, łącząc w odpowiednich proporcjach takie składniki jak papryka, czosnek, natka pietruszki, kmin rzymski, sól, pieprz. Znacznie łatwiej jednak sięgnąć po sprawdzoną mieszankę WINIARY Kebab.
Zanim masa zostanie przerobiona na szaszłyk, trzeba ją jeszcze schłodzić w lodówce. Dzięki temu będzie bardziej zwarta.
Najłatwiejszym sposobem na przygotowanie dania będzie grillowanie albo pieczenie w piekarniku - najlepiej z funkcją grill albo z termoobiegiem. W przypadku smażenia na patelni należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim nie należy smażyć wszystkich szaszłyków na raz. Wtedy nie przypieką się tak jak trzeba, tylko będą gotować w sosie z wytopionego tłuszczu. Najlepiej wkładać na raz po dwa lub trzy szaszłyki. Pamiętaj też, żeby zbyt często ich nie obracać.
Jak podawać shish kebab? W tej kwestii panuje duża dowolność. Mięso można podać z ryżem lub frytkami. Dobrym pomysłem jest też, żeby na talerzu znalazło się jakieś warzywo. Do grillowanego mięsa doskonale pasuje na przykład sałatka grecka. Przyda się także cytryny - nie tylko do dekoracji, ale też po to, aby skropić mięso cytrynowym sokiem tuż przed podaniem.
Mięso najlepiej smakować będzie z odpowiednim sosem. Najbardziej oczywistym wyborem jest sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Miłośnicy pikantnej kuchni mogą natomiast sięgnąć po sos Extra Hot Chili.
Shish kebab to pyszna potrawa ,ceniona przez miłośników orientalnej kuchni. Jest bardzo prosta do przygotowania i można ją podawać na wiele różnych sposobów.