Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kebab na patyku z grilla (Shish kebab)
Dodaj do CookBook

Kebab na patyku z grilla (Shish kebab)

(1)
45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winfd078c1a
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Mięso mielone
1 
Czerwona cebula
1  opakowanie
WINIARY Pomysł na… Kebab Döner
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
5.5 g
Wartość energetyczna
340.1 kcal
Tłuszcze
12.7 g
Białko
51 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Myśląc o kebabie, pewnie masz na myśli danie typu street food, co oznacza, że pita, lawasz albo tortilla wypełnione są kawałkami mięsa pieczonego na obracanym ruszcie, z dodatkiem sosów i sałatki. To jednak tylko jeden z dostępnych sposobów jedzenia kebaba. Bardzo smacznym daniem jest także kebab shish, który możesz łatwo przygotować w domu.

Shish kebab znany także pod nazwą "kofta" to grillowane lub pieczone mięso mielone z przyprawami, nadziane na patyk. Najłatwiej przygotować tę potrawę z drobiu. Można również zdecydować się na wołowinę, jagnięcinę albo mięso cielęce. Kebaba nie przygotowuje się z wieprzowiny, ponieważ ten rodzaj mięsa nie jest spożywany w świecie arabskim, z którego wywodzi się opisywane danie.

Mięso na kebab łączy się z cebulą, którą trzeba wcześniej drobno posiekać oraz specjalną kompozycją przypraw. Odpowiedni mix można przygotować samodzielnie, łącząc w odpowiednich proporcjach takie składniki jak papryka, czosnek, natka pietruszki, kmin rzymski, sól, pieprz. Znacznie łatwiej jednak sięgnąć po sprawdzoną mieszankę WINIARY Kebab.

Zanim masa zostanie przerobiona na szaszłyk, trzeba ją jeszcze schłodzić w lodówce. Dzięki temu będzie bardziej zwarta.

Najłatwiejszym sposobem na przygotowanie dania będzie grillowanie albo pieczenie w piekarniku - najlepiej z funkcją grill albo z termoobiegiem. W przypadku smażenia na patelni należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Przede wszystkim nie należy smażyć wszystkich szaszłyków na raz. Wtedy nie przypieką się tak jak trzeba, tylko będą gotować w sosie z wytopionego tłuszczu. Najlepiej wkładać na raz po dwa lub trzy szaszłyki. Pamiętaj też, żeby zbyt często ich nie obracać.

 Jak podawać shish kebab? W tej kwestii panuje duża dowolność. Mięso można podać z ryżem lub frytkami. Dobrym pomysłem jest też, żeby na talerzu znalazło się jakieś warzywo. Do grillowanego mięsa doskonale pasuje na przykład sałatka grecka. Przyda się także cytryny - nie tylko do dekoracji, ale też po to, aby skropić mięso cytrynowym sokiem tuż przed podaniem.

Mięso najlepiej smakować będzie z odpowiednim sosem. Najbardziej oczywistym wyborem jest sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Miłośnicy pikantnej kuchni mogą natomiast sięgnąć po sos Extra Hot Chili.

Shish kebab to pyszna potrawa ,ceniona przez miłośników orientalnej kuchni. Jest bardzo prosta do przygotowania i można ją podawać na wiele różnych sposobów.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    5 min
    Mielone mięso wymieszaj z pokrojoną w kostkę cebulą. Dopraw do smaku przyprawą kebab.
  • Krok 2

    20 min
    Włóż mięso do lodówki na 20 minut, aby stało się bardziej zwarte i łatwiejsze do formowania.
  • Krok 3

    5 min
    Po upływie tego czasu wyjmij mięso z lodówki i uformuj z niego podłużne wałeczki.
  • Krok 4

    15 min
    Każdy wałeczek nabij na patyk do szaszłyka i piecz na patelni grillowej, grillu lub w piekarniku 200°C (góra-dół) lub 180°C (termoobieg) przez około 15 minut, co jakiś czas obracając, aby równomiernie się przypiekły.
Kebab na patyku z grilla (Shish kebab)

Krok 1 z 4

Mielone mięso wymieszaj z pokrojoną w kostkę cebulą. Dopraw do smaku przyprawą kebab.

Kebab na patyku z grilla (Shish kebab)

Krok 2 z 4

Krok 2

Włóż mięso do lodówki na 20 minut, aby stało się bardziej zwarte i łatwiejsze do formowania.

Kebab na patyku z grilla (Shish kebab)

Krok 3 z 4

Krok 3

Po upływie tego czasu wyjmij mięso z lodówki i uformuj z niego podłużne wałeczki.

Kebab na patyku z grilla (Shish kebab)

Krok 4 z 4

Krok 4

Każdy wałeczek nabij na patyk do szaszłyka i piecz na patelni grillowej, grillu lub w piekarniku 200°C (góra-dół) lub 180°C (termoobieg) przez około 15 minut, co jakiś czas obracając, aby równomiernie się przypiekły.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

M

Super
Magdalena_67f4… 04/07/2025-08:01 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 04/11/2025-04:47 CEST
Pyszny przepis + zdolny kucharz = idealne połączenie! Świetna robota 👏 Smacznego!

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Grill
  • Kuchnia turecka
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Przyjazny dla Keto
  • Warzywa
  • Z mięsem
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Domowy kebab z frytkami

    Domowy kebab z frytkami

    37 min Łatwy
  • Pieczone pierogi kebabowe

    Pieczone pierogi kebabowe

    48 min Łatwy
  • Doner Kebab

    Doner Kebab

    49 min Łatwy
  • Kebab z boczniakami

    Kebab z boczniakami

    16 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu