Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kasza z grzybami

0
53 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

200 g
Mąka gryczana
500 g
Pieczarki
1 
Cebula
500 ml
Woda
1 łyżeczka
Masło

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.56 g
Wartość energetyczna
228.41 kcal
Tłuszcze
4.68 g
Węglowodany
41.01 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

53 min
Krok 1
3 min
Z 500 ml wody i 1 kostki rosołowej przygotuj bulion.
Krok 2
5 min
Masło rozpuść w rondelku, wrzuć do niego kaszę gryczaną i chwilkę przesmaż.
Krok 3
2 min
Następnie zalej podsmażoną kaszę przygotowanym wcześniej bulionem.
Krok 4
20 min
Gotuj pod przykryciem na „wolnym ogniu” do momentu, aż kasza będzie miękka.
Krok 5
5 min
Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
Krok 6
5 min
Grzyby umyj i pokrój na plasterki (jeśli używasz suszonych, namocz je w wodzie, najlepiej na całą noc).
Krok 7
10 min
Na łyżeczce masła zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż aż grzyby odparują cały sos.
Krok 8
3 min
Wymieszaj grzyby z kaszą gryczaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kasza z grzybami

Krok 1 z 8

Z 500 ml wody i 1 kostki rosołowej przygotuj bulion.

Kasza z grzybami

Krok 2 z 8

Masło rozpuść w rondelku, wrzuć do niego kaszę gryczaną i chwilkę przesmaż.

Kasza z grzybami

Krok 3 z 8

Następnie zalej podsmażoną kaszę przygotowanym wcześniej bulionem.

Kasza z grzybami

Krok 4 z 8

Gotuj pod przykryciem na „wolnym ogniu” do momentu, aż kasza będzie miękka.

Kasza z grzybami

Krok 5 z 8

Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.

Kasza z grzybami

Krok 6 z 8

Grzyby umyj i pokrój na plasterki (jeśli używasz suszonych, namocz je w wodzie, najlepiej na całą noc).

Kasza z grzybami

Krok 7 z 8

Na łyżeczce masła zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż aż grzyby odparują cały sos.

Kasza z grzybami

Krok 8 z 8

Wymieszaj grzyby z kaszą gryczaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Doskonały dodatek do naszych polskich (np. bożonarodzeniowych) mięs i pieczeni - rozgrzewająca, smakowita gryczana kasza z grzybami. Ma wyjątkowy smak, bo kaszę najpierw podsmażamy na maśle, a następnie gotujemy w esencjonalnym Rosole drobiowo-warzywnym Domowa Kuchnia WINIARY. Ugotowaną kaszę mieszamy z podsmażonymi z cebulą ulubionymi grzybami (świeżymi, mrożonymi lub namoczonymi suszonymi), doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy na obiad z porcją mięsa lub jako danie wegetariańskie. Pysznie smakuje z surówką z kiszonej lub białej kapusty.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika