Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Doskonały dodatek do naszych polskich (np. bożonarodzeniowych) mięs i pieczeni - rozgrzewająca, smakowita gryczana kasza z grzybami. Ma wyjątkowy smak, bo kaszę najpierw podsmażamy na maśle, a następnie gotujemy w esencjonalnym Rosole drobiowo-warzywnym Domowa Kuchnia WINIARY. Ugotowaną kaszę mieszamy z podsmażonymi z cebulą ulubionymi grzybami (świeżymi, mrożonymi lub namoczonymi suszonymi), doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy na obiad z porcją mięsa lub jako danie wegetariańskie. Pysznie smakuje z surówką z kiszonej lub białej kapusty.
Przygotowanie
45 min
Krok 1
3 min
Z 500 ml wody i 1 kostki rosołowej przygotuj bulion.
Krok 2
5 min
Masło rozpuść w rondelku, wrzuć do niego kaszę gryczaną i chwilkę przesmaż.
Krok 3
1 min
Następnie zalej podsmażoną kaszę przygotowanym wcześniej bulionem.
Krok 4
15 min
Gotuj pod przykryciem na „wolnym ogniu” do momentu, aż kasza będzie miękka.
Krok 5
5 min
Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
Krok 6
5 min
Grzyby umyj i pokrój na plasterki (jeśli używasz suszonych, namocz je w wodzie, najlepiej na całą noc).
Krok 7
10 min
Na łyżeczce masła zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż aż grzyby odparują cały sos.
Krok 8
1 min
Wymieszaj grzyby z kaszą gryczaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krok 1
z
8
Z 500 ml wody i 1 kostki rosołowej przygotuj bulion.
Krok 2
z
8
Masło rozpuść w rondelku, wrzuć do niego kaszę gryczaną i chwilkę przesmaż.
Krok 3
z
8
Następnie zalej podsmażoną kaszę przygotowanym wcześniej bulionem.
Krok 4
z
8
Gotuj pod przykryciem na „wolnym ogniu” do momentu, aż kasza będzie miękka.
Krok 5
z
8
Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
Krok 6
z
8
Grzyby umyj i pokrój na plasterki (jeśli używasz suszonych, namocz je w wodzie, najlepiej na całą noc).
Krok 7
z
8
Na łyżeczce masła zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż aż grzyby odparują cały sos.
Krok 8
z
8
Wymieszaj grzyby z kaszą gryczaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0