Kasza z grzybami
45min
Łatwy
1 kostka
200 g
Kasza gryczana
500 g
Pieczarki
1
Cebula
500 ml
Woda
1 łyżeczka
Masło
.
Wartości odżywcze
Białko
10.87 g
Węglowodany
41.47 g
Tłuszcze
4.83 g
Wartość energetyczna
232.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
45 min
Krok 1
3 min
Z 500 ml wody i 1 kostki rosołowej przygotuj bulion.
Krok 2
5 min
Masło rozpuść w rondelku, wrzuć do niego kaszę gryczaną i chwilkę przesmaż.
Krok 3
1 min
Następnie zalej podsmażoną kaszę przygotowanym wcześniej bulionem.
Krok 4
15 min
Gotuj pod przykryciem na „wolnym ogniu” do momentu, aż kasza będzie miękka.
Krok 5
5 min
Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
Krok 6
5 min
Grzyby umyj i pokrój na plasterki (jeśli używasz suszonych, namocz je w wodzie, najlepiej na całą noc).
Krok 7
10 min
Na łyżeczce masła zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż aż grzyby odparują cały sos.
Krok 8
1 min
Wymieszaj grzyby z kaszą gryczaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Doskonały dodatek do naszych polskich (np. bożonarodzeniowych) mięs i pieczeni - rozgrzewająca, smakowita gryczana kasza z grzybami. Ma wyjątkowy smak, bo kaszę najpierw podsmażamy na maśle, a następnie gotujemy w esencjonalnym Rosole drobiowo-warzywnym Domowa Kuchnia WINIARY. Ugotowaną kaszę mieszamy z podsmażonymi z cebulą ulubionymi grzybami (świeżymi, mrożonymi lub namoczonymi suszonymi), doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy na obiad z porcją mięsa lub jako danie wegetariańskie. Pysznie smakuje z surówką z kiszonej lub białej kapusty.
Komentarze 0