Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kasza z grzybami

Kasza z grzybami

(0)
45min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Rosół drobiowo-warzywny WINIARY
200  g
Kasza gryczana
500  g
Pieczarki
1 
Cebula
500  ml
Woda
1  łyżeczka
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.87 g
Węglowodany
41.47 g
Tłuszcze
4.83 g
Wartość energetyczna
232.41 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Doskonały dodatek do naszych polskich (np. bożonarodzeniowych) mięs i pieczeni - rozgrzewająca, smakowita gryczana kasza z grzybami. Ma wyjątkowy smak, bo kaszę najpierw podsmażamy na maśle, a następnie gotujemy w esencjonalnym Rosole drobiowo-warzywnym Domowa Kuchnia WINIARY. Ugotowaną kaszę mieszamy z podsmażonymi z cebulą ulubionymi grzybami (świeżymi, mrożonymi lub namoczonymi suszonymi), doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy na obiad z porcją mięsa lub jako danie wegetariańskie. Pysznie smakuje z surówką z kiszonej lub białej kapusty.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    3 min
    Z 500 ml wody i 1 kostki rosołowej przygotuj bulion.
  • Krok 2

    5 min
    Masło rozpuść w rondelku, wrzuć do niego kaszę gryczaną i chwilkę przesmaż.
  • Krok 3

    1 min
    Następnie zalej podsmażoną kaszę przygotowanym wcześniej bulionem.
  • Krok 4

    15 min
    Gotuj pod przykryciem na „wolnym ogniu” do momentu, aż kasza będzie miękka.
  • Krok 5

    5 min
    Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
  • Krok 6

    5 min
    Grzyby umyj i pokrój na plasterki (jeśli używasz suszonych, namocz je w wodzie, najlepiej na całą noc).
  • Krok 7

    10 min
    Na łyżeczce masła zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż aż grzyby odparują cały sos.
  • Krok 8

    1 min
    Wymieszaj grzyby z kaszą gryczaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kasza z grzybami

Krok 1 z 8

Z 500 ml wody i 1 kostki rosołowej przygotuj bulion.

Kasza z grzybami

Krok 2 z 8

Masło rozpuść w rondelku, wrzuć do niego kaszę gryczaną i chwilkę przesmaż.

Kasza z grzybami

Krok 3 z 8

Następnie zalej podsmażoną kaszę przygotowanym wcześniej bulionem.

Kasza z grzybami

Krok 4 z 8

Gotuj pod przykryciem na „wolnym ogniu” do momentu, aż kasza będzie miękka.

Kasza z grzybami

Krok 5 z 8

Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.

Kasza z grzybami

Krok 6 z 8

Grzyby umyj i pokrój na plasterki (jeśli używasz suszonych, namocz je w wodzie, najlepiej na całą noc).

Kasza z grzybami

Krok 7 z 8

Na łyżeczce masła zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż aż grzyby odparują cały sos.

Kasza z grzybami

Krok 8 z 8

Wymieszaj grzyby z kaszą gryczaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Obiad
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Risotto z grzybami leśnymi

    Risotto z grzybami leśnymi

    1 godz 25 min Łatwy
  • Zupa borowikowa

    Zupa borowikowa

    50 min Łatwy
  • Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    1 godz 1 min Łatwy
  • Kapusta wigilijna

    Kapusta wigilijna

    2 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu