Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kasza z grzybami
Dodaj do CookBook

Kasza z grzybami

(0)
45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
200  g
Kasza gryczana
500  g
Pieczarki
1 
Cebula
500  ml
Woda
1  łyżeczka
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
41.5 g
Wartość energetyczna
224.1 kcal
Tłuszcze
4.2 g
Białko
10.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Doskonały dodatek do naszych polskich (np. bożonarodzeniowych) mięs i pieczeni - rozgrzewająca, smakowita gryczana kasza z grzybami. Ma wyjątkowy smak, bo kaszę najpierw podsmażamy na maśle, a następnie gotujemy w esencjonalnym Rosole Drobiowym WINIARY. Ugotowaną kaszę mieszamy z podsmażonymi z cebulą ulubionymi grzybami (świeżymi, mrożonymi lub namoczonymi suszonymi), doprawiamy do smaku solą i pieprzem i podajemy na obiad z porcją mięsa lub jako danie wegetariańskie. Pysznie smakuje z surówką z kiszonej lub białej kapusty.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    3 min
    Z 500 ml wody i 1 kostki rosołowej przygotuj bulion.
  • Krok 2

    5 min
    Masło rozpuść w rondelku, wrzuć do niego kaszę gryczaną i chwilkę przesmaż.
  • Krok 3

    1 min
    Następnie zalej podsmażoną kaszę przygotowanym wcześniej bulionem.
  • Krok 4

    15 min
    Gotuj pod przykryciem na „wolnym ogniu” do momentu, aż kasza będzie miękka.
  • Krok 5

    5 min
    Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.
  • Krok 6

    5 min
    Grzyby umyj i pokrój na plasterki (jeśli używasz suszonych, namocz je w wodzie, najlepiej na całą noc).
  • Krok 7

    10 min
    Na łyżeczce masła zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż aż grzyby odparują cały sos.
  • Krok 8

    1 min
    Wymieszaj grzyby z kaszą gryczaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Kasza z grzybami

Krok 1 z 8

Z 500 ml wody i 1 kostki rosołowej przygotuj bulion.

Kasza z grzybami

Krok 2 z 8

Masło rozpuść w rondelku, wrzuć do niego kaszę gryczaną i chwilkę przesmaż.

Kasza z grzybami

Krok 3 z 8

Następnie zalej podsmażoną kaszę przygotowanym wcześniej bulionem.

Kasza z grzybami

Krok 4 z 8

Gotuj pod przykryciem na „wolnym ogniu” do momentu, aż kasza będzie miękka.

Kasza z grzybami

Krok 5 z 8

Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kostkę.

Kasza z grzybami

Krok 6 z 8

Grzyby umyj i pokrój na plasterki (jeśli używasz suszonych, namocz je w wodzie, najlepiej na całą noc).

Kasza z grzybami

Krok 7 z 8

Na łyżeczce masła zeszklij cebulę. Dodaj pokrojone grzyby. Smaż aż grzyby odparują cały sos.

Kasza z grzybami

Krok 8 z 8

Wymieszaj grzyby z kaszą gryczaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Boże Narodzenie
  • Dodatek
  • Grzyby
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Warzywa
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    Krupnik drobiowy z kaszą jaglaną

    1 godz 3 min Łatwy
  • Zupa krem ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną

    Zupa krem ze świeżych pomidorów z kaszą jaglaną

    31 min Średni
  • Jaglanka śniadaniowa, czyli kasza jaglana na mleku owsianym

    Jaglanka śniadaniowa, czyli kasza jaglana na mleku owsianym

    22 min Łatwy
  • Kapuśniak na golonce z kaszą

    Kapuśniak na golonce z kaszą

    2 godz 50 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu