Kasza pęczak z suszonymi grzybami
46min
Łatwy
1 kostka
400 g
Kasza jęczmienna perłowa
100 g
Grzyby shiitake suszone
4
Cebula
1 pęczek
Natka pietruszki
75 g
Masło
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
6.89 g
Węglowodany
51.95 g
Tłuszcze
8.72 g
Wartość energetyczna
300.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
46 min
Krok 1
15 min
Kaszę pęczak ugotuj w bulionie grzybowym WINIARY z dodatkiem 50 g masła.
Krok 2
15 min
Grzyby zalej wrzątkiem. Kiedy zmiękną pokrój w paski.
Krok 3
10 min
Cebulę pokrojoną w grubą kostkę podsmaż z grzybami na pozostałym maśle.
Krok 4
2 min
Wymieszaj z ugotowaną kaszą.
Krok 5
3 min
Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną masła, gdyby kasza była za sucha.
Krok 6
1 min
Podawaj z dużą ilością natki pietruszki.
Wypróbuj nieskomplikowany, a jakże efektowny przepis na wigilijną kaszę z grzybami. Niezwykle modny w ostatnim czasie pęczak, gotowany w aromatycznym bulionie grzybowym WINIARY, wymieszany z cudownie maślanymi grzybkami, to połączenie równie proste, co idealne. Dodatek świeżej natki pietruszki doda daniu lekkości i sprawi, że kasza z grzybami będzie nie tylko pysznym elementem kolacji, ale także piękną dekoracją świątecznego stołu.
Komentarze 0