Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kartoflanka z zacierkami

Kartoflanka z zacierkami

(0)
55min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kostek
Rosół drobiowo - wołowy WINIARY
3 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
1 
Cebula
3  łyżek
Olej
1  ząbek
Czosnek
2  łyżek
Koperek
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
1 
Jajko
80  g
Mąka pszenna pełnoziarnista
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.87 g
Węglowodany
26.57 g
Tłuszcze
12.44 g
Wartość energetyczna
232.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Prawdziwe obiadowe pyszności, czyli domowa kartoflanka z zacierkami przyrządzana na Rosole drobiowo-wołowym Domowa Kuchnia WINIARY, a także z warzywami i czosnkiem. Do bulionu z warzywami dodawaj zacierki, które w przeciwieństwie do lanych klusek przygotowuje się wcześniej w dłoniach. Gorącą i pachnącą kartoflankę z zacierkami tuż przed podaniem posyp świeżym koperkiem.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    15 min
    Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
  • Krok 3

    15 min
    Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody. Dodaj warzywa i gotuj około 15 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Ciasto na zacierki przygotuj z mąki i jajka. Zetrzyj w dłoniach lub na tarce ciasto na małe kluseczki i oprósz je mąką.
  • Krok 5

    5 min
    Do bulionu z warzywami dodaj zacierki. Gotuj przez 5 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Przed podaniem posyp koperkiem.
Kartoflanka z zacierkami

Krok 1 z 6

Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki.

Kartoflanka z zacierkami

Krok 2 z 6

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.

Kartoflanka z zacierkami

Krok 3 z 6

Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody. Dodaj warzywa i gotuj około 15 minut.

Kartoflanka z zacierkami

Krok 4 z 6

Ciasto na zacierki przygotuj z mąki i jajka. Zetrzyj w dłoniach lub na tarce ciasto na małe kluseczki i oprósz je mąką.

Kartoflanka z zacierkami

Krok 5 z 6

Do bulionu z warzywami dodaj zacierki. Gotuj przez 5 minut.

Kartoflanka z zacierkami

Krok 6 z 6

Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Przed podaniem posyp koperkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
N Nina Nowacka

Zacierki robi się tak ,że ciasto należy zetrzeć na tarce jarzynowej, lub zaciera na dłoni. Wtedy to jest zacierka.

Winiary
Expert

Dziękujemy za uwagę techniczną, Nino :) Poprawiliśmy ten krok według Twoich wskazówek. Pozdrawiamy!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Jajka
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Z jajkami
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa grzybowa z ziemniakami

    Zupa grzybowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa ogórkowa - przepis

    Zupa ogórkowa - przepis

    52 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa ze śmietaną

    Zupa jarzynowa ze śmietaną

    45 min Łatwy
  • Krupnik

    Krupnik

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu