Kartoflanka z zacierkami
55min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
5.87 g
Węglowodany
26.57 g
Tłuszcze
12.44 g
Wartość energetyczna
232.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
55 min
Krok 1
15 min
Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki.
Krok 2
5 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
Krok 3
15 min
Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody. Dodaj warzywa i gotuj około 15 minut.
Krok 4
10 min
Ciasto na zacierki przygotuj z mąki i jajka. Poskub małe kluseczki i oprósz je mąką.
Krok 5
5 min
Do bulionu z warzywami dodaj zacierki. Gotuj przez 5 minut.
Krok 6
5 min
Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Przed podaniem posyp koperkiem.
Prawdziwe obiadowe pyszności, czyli domowa kartoflanka z zacierkami przyrządzana na Rosole drobiowo-wołowym Domowa Kuchnia WINIARY, a także z warzywami i czosnkiem. Do bulionu z warzywami dodawaj zacierki, które w przeciwieństwie do lanych klusek przygotowuje się wcześniej w dłoniach. Gorącą i pachnącą kartoflankę z zacierkami tuż przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
Komentarze 1