Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prawdziwe obiadowe pyszności, czyli domowa kartoflanka z zacierkami przyrządzana na Rosole drobiowo-wołowym Domowa Kuchnia WINIARY, a także z warzywami i czosnkiem. Do bulionu z warzywami dodawaj zacierki, które w przeciwieństwie do lanych klusek przygotowuje się wcześniej w dłoniach. Gorącą i pachnącą kartoflankę z zacierkami tuż przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
Przygotowanie
55 min
Krok 1
15 min
Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki.
Krok 2
5 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
Krok 3
15 min
Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody. Dodaj warzywa i gotuj około 15 minut.
Krok 4
10 min
Ciasto na zacierki przygotuj z mąki i jajka. Zetrzyj w dłoniach lub na tarce ciasto na małe kluseczki i oprósz je mąką.
Krok 5
5 min
Do bulionu z warzywami dodaj zacierki. Gotuj przez 5 minut.
Krok 6
5 min
Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Przed podaniem posyp koperkiem.
Krok 1
z
6
Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki.
Krok 2
z
6
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
Krok 3
z
6
Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody. Dodaj warzywa i gotuj około 15 minut.
Krok 4
z
6
Ciasto na zacierki przygotuj z mąki i jajka. Zetrzyj w dłoniach lub na tarce ciasto na małe kluseczki i oprósz je mąką.
Krok 5
z
6
Do bulionu z warzywami dodaj zacierki. Gotuj przez 5 minut.
Krok 6
z
6
Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Przed podaniem posyp koperkiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
N
Nina Nowacka
Zacierki robi się tak ,że ciasto należy zetrzeć na tarce jarzynowej, lub zaciera na dłoni. Wtedy to jest zacierka.
Winiary
Expert
Dziękujemy za uwagę techniczną, Nino :) Poprawiliśmy ten krok według Twoich wskazówek. Pozdrawiamy!
Komentarze 1