Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kartoflanka z zacierkami

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 kostek
Rosół drobiowo - wołowy WINIARY
3 
Ziemniaki
1 
Marchewka
1 
Korzeń pietruszki
1 
Cebula
3 łyżek
Olej
1 ząbek
Czosnek
2 łyżek
Koperek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
1 
Jajko
80 g
Mąka pszenna pełnoziarnista

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
5.87 g
Wartość energetyczna
232.21 kcal
Węglowodany
26.57 g
Tłuszcze
12.44 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
15 min
Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki.
Krok 2
5 min
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
Krok 3
15 min
Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody. Dodaj warzywa i gotuj około 15 minut.
Krok 4
10 min
Ciasto na zacierki przygotuj z mąki i jajka. Poskub małe kluseczki i oprósz je mąką.
Krok 5
5 min
Do bulionu z warzywami dodaj zacierki. Gotuj przez 5 minut.
Krok 6
5 min
Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Przed podaniem posyp koperkiem.
Kartoflanka z zacierkami

Krok 1 z 6

Obierz warzywa. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew i pietruszkę w plasterki.

Kartoflanka z zacierkami

Krok 2 z 6

Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.

Kartoflanka z zacierkami

Krok 3 z 6

Kostki rosołowe rozpuść w 1 l wrzącej wody. Dodaj warzywa i gotuj około 15 minut.

Kartoflanka z zacierkami

Krok 4 z 6

Ciasto na zacierki przygotuj z mąki i jajka. Poskub małe kluseczki i oprósz je mąką.

Kartoflanka z zacierkami

Krok 5 z 6

Do bulionu z warzywami dodaj zacierki. Gotuj przez 5 minut.

Kartoflanka z zacierkami

Krok 6 z 6

Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem. Przed podaniem posyp koperkiem.

Prawdziwe obiadowe pyszności, czyli domowa kartoflanka z zacierkami przyrządzana na Rosole drobiowo-wołowym Domowa Kuchnia WINIARY, a także z warzywami i czosnkiem. Do bulionu z warzywami dodawaj zacierki, które w przeciwieństwie do lanych klusek przygotowuje się wcześniej w dłoniach. Gorącą i pachnącą kartoflankę z zacierkami tuż przed podaniem posyp świeżym koperkiem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika