Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Karkówka duszona nadziewana pieczarkami

0
10 godz 25 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest pink086

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  kg
Karkówka
20  dag
Pieczarki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
63.53 g
Węglowodany
1.44 g
Tłuszcze
19.18 g
Wartość energetyczna
448.95 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

625 min
Krok 1
10 min
Farsz pieczarkowy: pieczarki obrane, pokrojone na mniejsze części, lekko podgotowane doprawić solą i pieprzem.
Krok 2
10 min
Mięso wypłukać, naciąć w nim kieszonkę i napełnić farszem pieczarkowym.
Krok 3
5 min
Możemy mięso spiąć wykałaczką (dużą), żeby farsz nie wypłynął. Obtaczamy w przyprawach.
Krok 4
480 min
Odstawiamy na noc.
Krok 5
120 min
Mięso wkładamy do brytfanki. Wlewamy trochę wody i dodajemy tłuszcz. Brytfanę ustawiamy na średnim gazie i duśimy pod przykryciem. Dwu kilogramowa karkówka jest gotowa po około dwóch godzinach.
Karkówka duszona nadziewana pieczarkami

Krok 1 z 5

Farsz pieczarkowy: pieczarki obrane, pokrojone na mniejsze części, lekko podgotowane doprawić solą i pieprzem.

Karkówka duszona nadziewana pieczarkami

Krok 2 z 5

Mięso wypłukać, naciąć w nim kieszonkę i napełnić farszem pieczarkowym.

Karkówka duszona nadziewana pieczarkami

Krok 3 z 5

Możemy mięso spiąć wykałaczką (dużą), żeby farsz nie wypłynął. Obtaczamy w przyprawach.

Karkówka duszona nadziewana pieczarkami

Krok 4 z 5

Odstawiamy na noc.

Karkówka duszona nadziewana pieczarkami

Krok 5 z 5

Mięso wkładamy do brytfanki. Wlewamy trochę wody i dodajemy tłuszcz. Brytfanę ustawiamy na średnim gazie i duśimy pod przykryciem. Dwu kilogramowa karkówka jest gotowa po około dwóch godzinach.

Soczyste mięso duszonej karkówki połączone z przepysznym pieczarkowym farszem. Pycha! Wykonaj prosty farsz, a następnie wypełnij nim wcześniej zrobioną kieszeń w karkówce i zepnij wykałaczką. Gdy karkówka przejdzie już aromatycznym zapachem pieczarek, wstaw ją do piekarnika podlewając odrobinką wody i piecz do miękkości. Karkówka duszona, nadziewana pieczarkami jest świetnym pomysłem na obiad w towarzystwie ziemniaczków z wody. Przekonaj się już dziś!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

70 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
70 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
63.5g / 58%
Węglowodany
1.4g / 2%
Tłuszcze
19.2g / 39%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
K Kinia
.

Bardzo długi czas przygotowywania... Chyba jednak się skuszę. Mąż każe mi dodatkowo mięsko zalać perłą, żeby nabrała lepszego smaku. Może faktycznie jest coś w tym pomyśle. Dam znać jak wyjdzie!

Winiary
.
Expert

Kiniu, i jak wyszedł przepis? :) Piwo i karkówka to duet idealny, mąż ma rację :)

Pokaż więcej komentarzy