MyMenu IQ™
Balance your meal
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
What does it mean?
Great Balance
What does it mean?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Karkówka duszona nadziewana pieczarkami
625 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
40 19.1g / 40%
1 1.4g / 1%
59 63.5g / 59%

The energy content breakdown shows the amount of the macronutrients (i.e. carbohydrate, protein and fat) contained in one serving of the recipe and their relative contribution (in %) to the total energy content of the serving.

What is a balanced menu?

A balanced menu provides a variety of food groups and key nutrients.

MyMenu IQ™ generates a nutritional score, considering the energy content and the nutrients in the menu, and their contribution towards achieving nutritional recommendations as based on a 2,000 kcal daily diet for an average adult.
 
MyMenu IQ™ guides you to select a balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

What does the MyMenu IQ™ score mean ?

Room for Balance Improvement (0 - 44)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Great Balance (70 - 100)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

Good Balance (45 - 69)

MyMenu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.

The MyMenu IQ™ score applies to the digital recipe as described on the site. Nutrition composition data for food ingredients and food products is based on Standard Food Composition Databases such as USDA SR28, BLS32 as well as food label data.

Nutritional Tips

Tip 1

Tip 2

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Karkówka duszona nadziewana pieczarkami

(0)
10 godz 25 min
Łatwy
Autorem przepisu jest pink086

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  kg
Karkówka
20  dag
Pieczarki
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Przyprawa do mięs
trochę
Majeranek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
1.44 g
Wartość energetyczna
448.95 kcal
Tłuszcze
19.18 g
Białko
63.53 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Soczyste mięso duszonej karkówki połączone z przepysznym pieczarkowym farszem. Pycha! Wykonaj prosty farsz, a następnie wypełnij nim wcześniej zrobioną kieszeń w karkówce i zepnij wykałaczką. Gdy karkówka przejdzie już aromatycznym zapachem pieczarek, wstaw ją do piekarnika podlewając odrobinką wody i piecz do miękkości. Karkówka duszona, nadziewana pieczarkami jest świetnym pomysłem na obiad w towarzystwie ziemniaczków z wody. Przekonaj się już dziś!

Przygotowanie

625 min
  • Krok 1

    10 min
    Farsz pieczarkowy: pieczarki obrane, pokrojone na mniejsze części, lekko podgotowane doprawić solą i pieprzem.
  • Krok 2

    10 min
    Mięso wypłukać, naciąć w nim kieszonkę i napełnić farszem pieczarkowym.
  • Krok 3

    5 min
    Możemy mięso spiąć wykałaczką (dużą), żeby farsz nie wypłynął. Obtaczamy w przyprawach.
  • Krok 4

    480 min
    Odstawiamy na noc.
  • Krok 5

    120 min
    Mięso wkładamy do brytfanki. Wlewamy trochę wody i dodajemy tłuszcz. Brytfanę ustawiamy na średnim gazie i duśimy pod przykryciem. Dwu kilogramowa karkówka jest gotowa po około dwóch godzinach.
Karkówka duszona nadziewana pieczarkami

Krok 1 z 5

Farsz pieczarkowy: pieczarki obrane, pokrojone na mniejsze części, lekko podgotowane doprawić solą i pieprzem.

Karkówka duszona nadziewana pieczarkami

Krok 2 z 5

Mięso wypłukać, naciąć w nim kieszonkę i napełnić farszem pieczarkowym.

Karkówka duszona nadziewana pieczarkami

Krok 3 z 5

Możemy mięso spiąć wykałaczką (dużą), żeby farsz nie wypłynął. Obtaczamy w przyprawach.

Karkówka duszona nadziewana pieczarkami

Krok 4 z 5

Odstawiamy na noc.

Karkówka duszona nadziewana pieczarkami

Krok 5 z 5

Mięso wkładamy do brytfanki. Wlewamy trochę wody i dodajemy tłuszcz. Brytfanę ustawiamy na średnim gazie i duśimy pod przykryciem. Dwu kilogramowa karkówka jest gotowa po około dwóch godzinach.

Przepis w formacie PDF

lite