Kapuśniak z pomidorami
48min
Łatwy
500 g
Kapusta biała
1
Marchewka
1
Cebula
2 łyżek
Olej
2 łyżek
Masło
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 łyżek
Koncentrat pomidorowy
1 trochę
Sól
.
Wartości odżywcze
Białko
2.89 g
Węglowodany
14.05 g
Tłuszcze
13.74 g
Wartość energetyczna
183.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
48 min
Krok 1
2 min
Kostki rozpuść w 1,5 l wrzącej wody.
Krok 2
5 min
Kapustę umyj, poszatkuj i oprósz solą.
Krok 3
10 min
Marchew i cebulę obierz. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulę posiekaj.
Krok 4
5 min
Warzywa podsmaż na oleju.
Krok 5
20 min
Do bulionu dodaj kapustę i podsmażone warzywa. Gotuj przez 20 minut.
Krok 6
5 min
Dodaj koncentrat pomidorowy, zagotuj.
Krok 7
1 min
Podawaj z ziemniakami lub chlebem.
Słodki kapuśniak z pomidorami, z białej kapusty, marchwi i cebuli, zagęszczany zasmażką z masła i mąki oraz doprawiony koncentratem pomidorowym. Niepowtarzalny smak nadaje mu aromatyczny bulion na żeberkach WINIARY. W sezonie, zamiast koncentratu, możesz dodać do zupy dwa-trzy większe pomidory, podsmażone na maśle i przetarte przez sitko. Danie podaj z ziemniakami lub chlebem i posyp aromatyczną natką pietruszki. Smacznego!
Komentarze 0