Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

(0)
47min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Mała główka młodej kapusty
180  g
Marchewka
6 
Ziemniaki
3 
Duże pomidory lub 1 puszka pomidorów
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  l
Bulion warzywny
1 
Pęto swojskiej kiełbasy
1  łyżka
Masło
4  łyżek
Sok z cytryny
2  łyżek
Ocet z białego wina
1  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.59 g
Węglowodany
36.73 g
Tłuszcze
17.42 g
Wartość energetyczna
331.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na tę panią z utęsknieniem czekaliśmy całą długą jesień i zimę. Jej znaki szczególne to kolor zielony i okrągły kształt. Ukryta w liściach, ma głowę na karku! Zapytacie o wiek? Och, młoda… młoda kapusta! 😉 To właśnie ona stała się inspiracją i główną bohaterką dzisiejszego przepisu na kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą.

Do garnka oprócz kapusty powędrowały także pomidory – można postawić na świeże lub te z puszki. Do tego kilka ziemniaków, słodka marchewka i swojska, wiejska kiełbasa. Takie połączenie gwarantuje sytość na długie godziny.

Lubię, kiedy za sprawą jedzenia odżywają wspomnienia lub wracają błogie chwile. Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą przywodzi na myśl sielski, swojski obiad, zjadany w pełnym słońcu na werandzie domu na wsi. Jeśli macie ochotę poczuć się jak na wakacjach, wiecie już, co sobie ugotować.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą to doskonała alternatywa dla zimowej wersji tej zupy. Lżejsza, doskonale sprawdzi się także w cieplejsze dni.

Z podanych składników przygotujesz ok. 6 porcji zupy.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    10 min
    Główkę kapusty dokładnie umyć. Liście oraz jedną ćwiartkę pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w blenderze i zmiksować na niezupełnie gładki mus. Przecedzić na sitku. Tak przygotowany sok dodamy do zupy na odpowiednim etapie gotowania. Pozostałą część główki drobno poszatkować.
  • Krok 2

    5 min
    Marchewki obrać, pokroić w półksiężyce. Pokrojone warzywa umieścić w garnku. Zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.
  • Krok 3

    10 min
    W międzyczasie ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy.
  • Krok 4

    6 min
    Cebulę oraz ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokroić w plasterki.
  • Krok 5

    10 min
    Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem, a następnie dodać pomidory i kiełbasę. Całość delikatnie przesmażyć. Dodać do zupy, kiedy ziemniaki zaczną się robić miękkie.
  • Krok 6

    5 min
    Następnie dolać przygotowany sok z kapusty, sok z cytryny oraz ocet z białego wina.
  • Krok 7

    1 min
    Całość doprawić majerankiem oraz solą.
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 1 z 7

Główkę kapusty dokładnie umyć. Liście oraz jedną ćwiartkę pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w blenderze i zmiksować na niezupełnie gładki mus. Przecedzić na sitku. Tak przygotowany sok dodamy do zupy na odpowiednim etapie gotowania. Pozostałą część główki drobno poszatkować.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 2 z 7

Marchewki obrać, pokroić w półksiężyce. Pokrojone warzywa umieścić w garnku. Zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 3 z 7

W międzyczasie ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 4 z 7

Cebulę oraz ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokroić w plasterki.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 5 z 7

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem, a następnie dodać pomidory i kiełbasę. Całość delikatnie przesmażyć. Dodać do zupy, kiedy ziemniaki zaczną się robić miękkie.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 6 z 7

Następnie dolać przygotowany sok z kapusty, sok z cytryny oraz ocet z białego wina.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 7 z 7

Całość doprawić majerankiem oraz solą.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    Żurek śląski - przepis, który Cię zachwyci

    1 godz 53 min Średni
  • Francuska zupa rybna

    Francuska zupa rybna

    39 min Średni
  • Zupa kapuściana z ziemniakami

    Zupa kapuściana z ziemniakami

    38 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa ogórkowa

    Wegetariańska zupa ogórkowa

    47 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu