Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

(0)
47min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Mała główka młodej kapusty
180  g
Marchewka
6 
Ziemniaki
3 
Duże pomidory lub 1 puszka pomidorów
1 
Cebula
2  ząbków
Czosnek
1  l
Bulion warzywny
1 
Pęto swojskiej kiełbasy
1  łyżka
Masło
4  łyżek
Sok z cytryny
2  łyżek
Ocet z białego wina
1  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
10.59 g
Węglowodany
36.73 g
Tłuszcze
17.42 g
Wartość energetyczna
331.11 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Na tę panią z utęsknieniem czekaliśmy całą długą jesień i zimę. Jej znaki szczególne to kolor zielony i okrągły kształt. Ukryta w liściach, ma głowę na karku! Zapytacie o wiek? Och, młoda… młoda kapusta! 😉 To właśnie ona stała się inspiracją i główną bohaterką dzisiejszego przepisu na kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą.

Do garnka oprócz kapusty powędrowały także pomidory – można postawić na świeże lub te z puszki. Do tego kilka ziemniaków, słodka marchewka i swojska, wiejska kiełbasa. Takie połączenie gwarantuje sytość na długie godziny.

Lubię, kiedy za sprawą jedzenia odżywają wspomnienia lub wracają błogie chwile. Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą przywodzi na myśl sielski, swojski obiad, zjadany w pełnym słońcu na werandzie domu na wsi. Jeśli macie ochotę poczuć się jak na wakacjach, wiecie już, co sobie ugotować.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą to doskonała alternatywa dla zimowej wersji tej zupy. Lżejsza, doskonale sprawdzi się także w cieplejsze dni.

Z podanych składników przygotujesz ok. 6 porcji zupy.

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    10 min
    Główkę kapusty dokładnie umyć. Liście oraz jedną ćwiartkę pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w blenderze i zmiksować na niezupełnie gładki mus. Przecedzić na sitku. Tak przygotowany sok dodamy do zupy na odpowiednim etapie gotowania. Pozostałą część główki drobno poszatkować.
  • Krok 2

    5 min
    Marchewki obrać, pokroić w półksiężyce. Pokrojone warzywa umieścić w garnku. Zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.
  • Krok 3

    10 min
    W międzyczasie ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy.
  • Krok 4

    6 min
    Cebulę oraz ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokroić w plasterki.
  • Krok 5

    10 min
    Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem, a następnie dodać pomidory i kiełbasę. Całość delikatnie przesmażyć. Dodać do zupy, kiedy ziemniaki zaczną się robić miękkie.
  • Krok 6

    5 min
    Następnie dolać przygotowany sok z kapusty, sok z cytryny oraz ocet z białego wina.
  • Krok 7

    1 min
    Całość doprawić majerankiem oraz solą.
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 1 z 7

Główkę kapusty dokładnie umyć. Liście oraz jedną ćwiartkę pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w blenderze i zmiksować na niezupełnie gładki mus. Przecedzić na sitku. Tak przygotowany sok dodamy do zupy na odpowiednim etapie gotowania. Pozostałą część główki drobno poszatkować.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 2 z 7

Marchewki obrać, pokroić w półksiężyce. Pokrojone warzywa umieścić w garnku. Zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 3 z 7

W międzyczasie ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 4 z 7

Cebulę oraz ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokroić w plasterki.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 5 z 7

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem, a następnie dodać pomidory i kiełbasę. Całość delikatnie przesmażyć. Dodać do zupy, kiedy ziemniaki zaczną się robić miękkie.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 6 z 7

Następnie dolać przygotowany sok z kapusty, sok z cytryny oraz ocet z białego wina.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 7 z 7

Całość doprawić majerankiem oraz solą.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Przystawka
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Żurek po śląsku

    1 godz 50 min Średni
  • Francuska zupa rybna

    39 min Średni
  • Zupa kapuściana z ziemniakami

    38 min Łatwy
  • Wegetariańska zupa ogórkowa

    47 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu