Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

0
47min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Mała główka młodej kapusty
3 
Marchewka
6 
Ziemniaki
3 
Duże pomidory lub 1 puszka pomidorów
1 
Cebula
2  ząbków
1  l
Bulion warzywny
1 
Pęto swojskiej kiełbasy
1  łyżka
Masło
4  łyżek
Sok z cytryny
2  łyżek
Ocet z białego wina
1  łyżeczka
Majeranek
1  szczypta
Sól i pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
10.57 g
Węglowodany
35.35 g
Tłuszcze
17.43 g
Wartość energetyczna
328.29 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
10 min
Główkę kapusty dokładnie umyć. Liście oraz jedną ćwiartkę pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w blenderze i zmiksować na niezupełnie gładki mus. Przecedzić na sitku. Tak przygotowany sok dodamy do zupy na odpowiednim etapie gotowania. Pozostałą część główki drobno poszatkować.
Krok 2
5 min
Marchewki obrać, pokroić w półksiężyce. Pokrojone warzywa umieścić w garnku. Zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.
Krok 3
10 min
W międzyczasie ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy.
Krok 4
6 min
Cebulę oraz ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokroić w plasterki.
Krok 5
10 min
Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem, a następnie dodać pomidory i kiełbasę. Całość delikatnie przesmażyć. Dodać do zupy, kiedy ziemniaki zaczną się robić miękkie.
Krok 6
5 min
Następnie dolać przygotowany sok z kapusty, sok z cytryny oraz ocet z białego wina.
Krok 7
1 min
Całość doprawić majerankiem oraz solą.
Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 1 z 7

Główkę kapusty dokładnie umyć. Liście oraz jedną ćwiartkę pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w blenderze i zmiksować na niezupełnie gładki mus. Przecedzić na sitku. Tak przygotowany sok dodamy do zupy na odpowiednim etapie gotowania. Pozostałą część główki drobno poszatkować.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 2 z 7

Marchewki obrać, pokroić w półksiężyce. Pokrojone warzywa umieścić w garnku. Zalać bulionem warzywnym i gotować na wolnym ogniu.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 3 z 7

W międzyczasie ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 4 z 7

Cebulę oraz ząbki czosnku obrać, drobno posiekać. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Kiełbasę pokroić w plasterki.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 5 z 7

Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę wraz z czosnkiem, a następnie dodać pomidory i kiełbasę. Całość delikatnie przesmażyć. Dodać do zupy, kiedy ziemniaki zaczną się robić miękkie.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 6 z 7

Następnie dolać przygotowany sok z kapusty, sok z cytryny oraz ocet z białego wina.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą

Krok 7 z 7

Całość doprawić majerankiem oraz solą.

Na tę panią z utęsknieniem czekaliśmy całą długą jesień i zimę. Jej znaki szczególne to kolor zielony i okrągły kształt. Ukryta w liściach, ma głowę na karku! Zapytacie o wiek? Och, młoda… młoda kapusta! 😉 To właśnie ona stała się inspiracją i główną bohaterką dzisiejszego przepisu na kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą.

Do garnka oprócz kapusty powędrowały także pomidory – można postawić na świeże lub te z puszki. Do tego kilka ziemniaków, słodka marchewka i swojska, wiejska kiełbasa. Takie połączenie gwarantuje sytość na długie godziny.

Lubię, kiedy za sprawą jedzenia odżywają wspomnienia lub wracają błogie chwile. Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą przywodzi na myśl sielski, swojski obiad, zjadany w pełnym słońcu na werandzie domu na wsi. Jeśli macie ochotę poczuć się jak na wakacjach, wiecie już, co sobie ugotować.

Kapuśniak z młodej kapusty z kiełbasą to doskonała alternatywa dla zimowej wersji tej zupy. Lżejsza, doskonale sprawdzi się także w cieplejsze dni.

Z podanych składników przygotujesz ok. 6 porcji zupy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika