Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Galaretka jagodowy smak WINIARY
2  opakowań
Galaretka o smaku truskawkowym WINIARY
200  g
Kasza jaglana
1500  ml
Mleko ryżowe
1.5  szklanek
Woda
6  łyżek
Cukier trzcinowy
1  szczypta
Sól
trochę
Sok z cytryny
1  laska
Wanilia
500  g
Truskawki
trochę
Skórka z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.58 g
Węglowodany
36.11 g
Tłuszcze
1.53 g
Wartość energetyczna
165.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nagrodzony przepis w konkursie „Owocowy sezon z galaretkami WINIARY” autorstwa "jedz i smakuj" - jedzismakuj.blogspot.com

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    3 min
    Kaszę jaglaną wsyp na sitko o drobnych oczkach. Sitko wstaw do garnka z bardzo ciepłą wodą i dłońmi pocieraj przez kilka minut ziarenka kaszy.
  • Krok 2

    4 min
    Następnie wymień wodę i zrób tak jeszcze raz. Potem przepłucz pod bieżącą wodą (wszystko to po to, by pozbyć się charakterystycznej goryczki kaszy jaglanej).
  • Krok 3

    3 min
    Żeby mieć pewność, że kasza na pewno będzie bez goryczki, połóż ją jeszcze raz nad garnkiem, przelej wrzątkiem, zostaw na minutkę i przepłucz ją jeszcze raz pod bieżącą wodą.
  • Krok 4

    2 min
    Tak przygotowana kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej litrem mleka i 1,5 szklanki wody.
  • Krok 5

    30 min
    Gotuj przez 30 minut, aż kasza zmięknie i zrobi się z niej trochę taka papka (nie przejmuj się jeśli nie wchłonie całego mleka). Odstaw na jakieś 10 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Do drugiego garnka wlej 0,5 l mleka, podgrzej, rozpuść w nim 2 opakowania galaretki o smaku jagodowym.
  • Krok 7

    5 min
    Teraz miksuj ugotowaną kaszę jaglaną, dodając lekko przestudzoną masę galaretkowo-mleczną.
  • Krok 8

    3 min
    Następnie dodaj cukier, sól, wanilię, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.
  • Krok 9

    5 min
    Na dno tortownicy układaj połówki truskawek. Na truskawki wyłóż masę jaglaną. Na wierzchu masy jaglanej układaj kolejna warstwę z połówek truskawek.
  • Krok 10

    35 min
    Wstaw do lodówki.
  • Krok 11

    5 min
    Dwie galaretki o smaku truskawkowym rozpuść w 0,5 litra gorącej wody.
  • Krok 12

    5 min
    Ostudź, wstaw do lodówki, poczekaj aż się trochę zsiądzie. Wylej ją na wierzch masy jaglanej. Pyszny truskawkowy jagielnik gotowy.
Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 1 z 12

Kaszę jaglaną wsyp na sitko o drobnych oczkach. Sitko wstaw do garnka z bardzo ciepłą wodą i dłońmi pocieraj przez kilka minut ziarenka kaszy.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 2 z 12

Następnie wymień wodę i zrób tak jeszcze raz. Potem przepłucz pod bieżącą wodą (wszystko to po to, by pozbyć się charakterystycznej goryczki kaszy jaglanej).

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 3 z 12

Żeby mieć pewność, że kasza na pewno będzie bez goryczki, połóż ją jeszcze raz nad garnkiem, przelej wrzątkiem, zostaw na minutkę i przepłucz ją jeszcze raz pod bieżącą wodą.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 4 z 12

Tak przygotowana kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej litrem mleka i 1,5 szklanki wody.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 5 z 12

Gotuj przez 30 minut, aż kasza zmięknie i zrobi się z niej trochę taka papka (nie przejmuj się jeśli nie wchłonie całego mleka). Odstaw na jakieś 10 minut.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 6 z 12

Do drugiego garnka wlej 0,5 l mleka, podgrzej, rozpuść w nim 2 opakowania galaretki o smaku jagodowym.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 7 z 12

Teraz miksuj ugotowaną kaszę jaglaną, dodając lekko przestudzoną masę galaretkowo-mleczną.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 8 z 12

Następnie dodaj cukier, sól, wanilię, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 9 z 12

Na dno tortownicy układaj połówki truskawek. Na truskawki wyłóż masę jaglaną. Na wierzchu masy jaglanej układaj kolejna warstwę z połówek truskawek.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 10 z 12

Wstaw do lodówki.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 11 z 12

Dwie galaretki o smaku truskawkowym rozpuść w 0,5 litra gorącej wody.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 12 z 12

Ostudź, wstaw do lodówki, poczekaj aż się trochę zsiądzie. Wylej ją na wierzch masy jaglanej. Pyszny truskawkowy jagielnik gotowy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Kuchnia europejska
  • Popołudniowa przekąska

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    15 godz 40 min Łatwy
  • Mój pomysł na soczystego kurczaka z pęczakiem

    Mój pomysł na soczystego kurczaka z pęczakiem

    25 godz 29 min Łatwy
  • Galaretkowy trifle

    Galaretkowy trifle

    4 godz 39 min Łatwy
  • Galaretkowa babka malinowo-kokosowa

    Galaretkowa babka malinowo-kokosowa

    7 godz 54 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu