Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jagielnik truskawkowy

0
105 min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 paczek
Galaretka jagodowy smak WINIARY
2 paczek
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
200 g
Kasza jaglana
1500 ml
Mleko ryżowe
1.5 szklanek
Woda
6 łyżek
Cukier trzcinowy
1 szczypta
Sól
1 trochę
Sok z cytryny
1 laska
Wanilia
500 g
Truskawki
1 trochę
Skórka z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
3.04 g
Tłuszcze
2.04 g
Wartość energetyczna
177.65 kcal
Węglowodany
37.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

105 min
Krok 1
3 min
Kaszę jaglaną wsyp na sitko o drobnych oczkach. Sitko wstaw do garnka z bardzo ciepłą wodą i dłońmi pocieraj przez kilka minut ziarenka kaszy.
Krok 2
4 min
Następnie wymień wodę i zrób tak jeszcze raz. Potem przepłucz pod bieżącą wodą (wszystko to po to, by pozbyć się charakterystycznej goryczki kaszy jaglanej).
Krok 3
3 min
Żeby mieć pewność, że kasza na pewno będzie bez goryczki, połóż ją jeszcze raz nad garnkiem, przelej wrzątkiem, zostaw na minutkę i przepłucz ją jeszcze raz pod bieżącą wodą.
Krok 4
2 min
Tak przygotowana kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej litrem mleka i 1,5 szklanki wody.
Krok 5
30 min
Gotuj przez 30 minut, aż kasza zmięknie i zrobi się z niej trochę taka papka (nie przejmuj się jeśli nie wchłonie całego mleka). Odstaw na jakieś 10 minut.
Krok 6
5 min
Do drugiego garnka wlej 0,5 l mleka, podgrzej, rozpuść w nim 2 opakowania galaretki o smaku jagodowym.
Krok 7
5 min
Teraz miksuj ugotowaną kaszę jaglaną, dodając lekko przestudzoną masę galaretkowo-mleczną.
Krok 8
3 min
Następnie dodaj cukier, sól, wanilię, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.
Krok 9
5 min
Na dno tortownicy układaj połówki truskawek. Na truskawki wyłóż masę jaglaną. Na wierzchu masy jaglanej układaj kolejna warstwę z połówek truskawek.
Krok 10
35 min
Wstaw do lodówki.
Krok 11
5 min
Dwie galaretki o smaku truskawkowym rozpuść w 0,5 litra gorącej wody.
Krok 12
5 min
Ostudź, wstaw do lodówki, poczekaj aż się trochę zsiądzie. Wylej ją na wierzch masy jaglanej. Pyszny truskawkowy jagielnik gotowy.
Jagielnik truskawkowy

Krok 1 z 12

Kaszę jaglaną wsyp na sitko o drobnych oczkach. Sitko wstaw do garnka z bardzo ciepłą wodą i dłońmi pocieraj przez kilka minut ziarenka kaszy.

Jagielnik truskawkowy

Krok 2 z 12

Następnie wymień wodę i zrób tak jeszcze raz. Potem przepłucz pod bieżącą wodą (wszystko to po to, by pozbyć się charakterystycznej goryczki kaszy jaglanej).

Jagielnik truskawkowy

Krok 3 z 12

Żeby mieć pewność, że kasza na pewno będzie bez goryczki, połóż ją jeszcze raz nad garnkiem, przelej wrzątkiem, zostaw na minutkę i przepłucz ją jeszcze raz pod bieżącą wodą.

Jagielnik truskawkowy

Krok 4 z 12

Tak przygotowana kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej litrem mleka i 1,5 szklanki wody.

Jagielnik truskawkowy

Krok 5 z 12

Gotuj przez 30 minut, aż kasza zmięknie i zrobi się z niej trochę taka papka (nie przejmuj się jeśli nie wchłonie całego mleka). Odstaw na jakieś 10 minut.

Jagielnik truskawkowy

Krok 6 z 12

Do drugiego garnka wlej 0,5 l mleka, podgrzej, rozpuść w nim 2 opakowania galaretki o smaku jagodowym.

Jagielnik truskawkowy

Krok 7 z 12

Teraz miksuj ugotowaną kaszę jaglaną, dodając lekko przestudzoną masę galaretkowo-mleczną.

Jagielnik truskawkowy

Krok 8 z 12

Następnie dodaj cukier, sól, wanilię, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.

Jagielnik truskawkowy

Krok 9 z 12

Na dno tortownicy układaj połówki truskawek. Na truskawki wyłóż masę jaglaną. Na wierzchu masy jaglanej układaj kolejna warstwę z połówek truskawek.

Jagielnik truskawkowy

Krok 10 z 12

Wstaw do lodówki.

Jagielnik truskawkowy

Krok 11 z 12

Dwie galaretki o smaku truskawkowym rozpuść w 0,5 litra gorącej wody.

Jagielnik truskawkowy

Krok 12 z 12

Ostudź, wstaw do lodówki, poczekaj aż się trochę zsiądzie. Wylej ją na wierzch masy jaglanej. Pyszny truskawkowy jagielnik gotowy.

Nagrodzony przepis w konkursie „Owocowy sezon z galaretkami WINIARY” autorstwa "jedz i smakuj" - jedzismakuj.blogspot.com
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika