Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia
Dodaj do CookBook

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  opakowań
Galaretka jagodowy smak WINIARY
2  opakowań
Galaretka o smaku truskawkowym WINIARY
200  g
Kasza jaglana
1500  ml
Mleko ryżowe
1.5  szklanek
Woda
6  łyżek
Cukier trzcinowy
1  szczypta
Sól
trochę
Sok z cytryny
1  laska
Wanilia
500  g
Truskawki
trochę
Skórka z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.1 g
Wartość energetyczna
165 kcal
Tłuszcze
1.5 g
Białko
2.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Nagrodzony przepis w konkursie „Owocowy sezon z galaretkami WINIARY” autorstwa "jedz i smakuj" - jedzismakuj.blogspot.com

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    3 min
    Kaszę jaglaną wsyp na sitko o drobnych oczkach. Sitko wstaw do garnka z bardzo ciepłą wodą i dłońmi pocieraj przez kilka minut ziarenka kaszy.
  • Krok 2

    4 min
    Następnie wymień wodę i zrób tak jeszcze raz. Potem przepłucz pod bieżącą wodą (wszystko to po to, by pozbyć się charakterystycznej goryczki kaszy jaglanej).
  • Krok 3

    3 min
    Żeby mieć pewność, że kasza na pewno będzie bez goryczki, połóż ją jeszcze raz nad garnkiem, przelej wrzątkiem, zostaw na minutkę i przepłucz ją jeszcze raz pod bieżącą wodą.
  • Krok 4

    2 min
    Tak przygotowana kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej litrem mleka i 1,5 szklanki wody.
  • Krok 5

    30 min
    Gotuj przez 30 minut, aż kasza zmięknie i zrobi się z niej trochę taka papka (nie przejmuj się jeśli nie wchłonie całego mleka). Odstaw na jakieś 10 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Do drugiego garnka wlej 0,5 l mleka, podgrzej, rozpuść w nim 2 opakowania galaretki o smaku jagodowym.
  • Krok 7

    5 min
    Teraz miksuj ugotowaną kaszę jaglaną, dodając lekko przestudzoną masę galaretkowo-mleczną.
  • Krok 8

    3 min
    Następnie dodaj cukier, sól, wanilię, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.
  • Krok 9

    5 min
    Na dno tortownicy układaj połówki truskawek. Na truskawki wyłóż masę jaglaną. Na wierzchu masy jaglanej układaj kolejna warstwę z połówek truskawek.
  • Krok 10

    35 min
    Wstaw do lodówki.
  • Krok 11

    5 min
    Dwie galaretki o smaku truskawkowym rozpuść w 0,5 litra gorącej wody.
  • Krok 12

    5 min
    Ostudź, wstaw do lodówki, poczekaj aż się trochę zsiądzie. Wylej ją na wierzch masy jaglanej. Pyszny truskawkowy jagielnik gotowy.
Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 1 z 12

Kaszę jaglaną wsyp na sitko o drobnych oczkach. Sitko wstaw do garnka z bardzo ciepłą wodą i dłońmi pocieraj przez kilka minut ziarenka kaszy.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 2 z 12

Następnie wymień wodę i zrób tak jeszcze raz. Potem przepłucz pod bieżącą wodą (wszystko to po to, by pozbyć się charakterystycznej goryczki kaszy jaglanej).

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 3 z 12

Żeby mieć pewność, że kasza na pewno będzie bez goryczki, połóż ją jeszcze raz nad garnkiem, przelej wrzątkiem, zostaw na minutkę i przepłucz ją jeszcze raz pod bieżącą wodą.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 4 z 12

Tak przygotowana kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej litrem mleka i 1,5 szklanki wody.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 5 z 12

Gotuj przez 30 minut, aż kasza zmięknie i zrobi się z niej trochę taka papka (nie przejmuj się jeśli nie wchłonie całego mleka). Odstaw na jakieś 10 minut.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 6 z 12

Do drugiego garnka wlej 0,5 l mleka, podgrzej, rozpuść w nim 2 opakowania galaretki o smaku jagodowym.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 7 z 12

Teraz miksuj ugotowaną kaszę jaglaną, dodając lekko przestudzoną masę galaretkowo-mleczną.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 8 z 12

Następnie dodaj cukier, sól, wanilię, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 9 z 12

Na dno tortownicy układaj połówki truskawek. Na truskawki wyłóż masę jaglaną. Na wierzchu masy jaglanej układaj kolejna warstwę z połówek truskawek.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 10 z 12

Wstaw do lodówki.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 11 z 12

Dwie galaretki o smaku truskawkowym rozpuść w 0,5 litra gorącej wody.

Jagielnik truskawkowy - bez pieczenia

Krok 12 z 12

Ostudź, wstaw do lodówki, poczekaj aż się trochę zsiądzie. Wylej ją na wierzch masy jaglanej. Pyszny truskawkowy jagielnik gotowy.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Deser
  • Dzień Matki
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Źródło błonnika
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu