Jagielnik truskawkowy
105min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
3.04 g
Węglowodany
37.1 g
Tłuszcze
2.04 g
Wartość energetyczna
177.65 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
3 min
Kaszę jaglaną wsyp na sitko o drobnych oczkach. Sitko wstaw do garnka z bardzo ciepłą wodą i dłońmi pocieraj przez kilka minut ziarenka kaszy.
Krok 2
4 min
Następnie wymień wodę i zrób tak jeszcze raz. Potem przepłucz pod bieżącą wodą (wszystko to po to, by pozbyć się charakterystycznej goryczki kaszy jaglanej).
Krok 3
3 min
Żeby mieć pewność, że kasza na pewno będzie bez goryczki, połóż ją jeszcze raz nad garnkiem, przelej wrzątkiem, zostaw na minutkę i przepłucz ją jeszcze raz pod bieżącą wodą.
Krok 4
2 min
Tak przygotowana kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej litrem mleka i 1,5 szklanki wody.
Krok 5
30 min
Gotuj przez 30 minut, aż kasza zmięknie i zrobi się z niej trochę taka papka (nie przejmuj się jeśli nie wchłonie całego mleka). Odstaw na jakieś 10 minut.
Krok 6
5 min
Do drugiego garnka wlej 0,5 l mleka, podgrzej, rozpuść w nim 2 opakowania galaretki o smaku jagodowym.
Krok 7
5 min
Teraz miksuj ugotowaną kaszę jaglaną, dodając lekko przestudzoną masę galaretkowo-mleczną.
Krok 8
3 min
Następnie dodaj cukier, sól, wanilię, sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny.
Krok 9
5 min
Na dno tortownicy układaj połówki truskawek. Na truskawki wyłóż masę jaglaną. Na wierzchu masy jaglanej układaj kolejna warstwę z połówek truskawek.
Krok 10
35 min
Wstaw do lodówki.
Krok 11
5 min
Dwie galaretki o smaku truskawkowym rozpuść w 0,5 litra gorącej wody.
Krok 12
5 min
Ostudź, wstaw do lodówki, poczekaj aż się trochę zsiądzie. Wylej ją na wierzch masy jaglanej. Pyszny truskawkowy jagielnik gotowy.
Nagrodzony przepis w konkursie „Owocowy sezon z galaretkami WINIARY” autorstwa "jedz i smakuj" - jedzismakuj.blogspot.com
Komentarze 0