Fornetti z jabłkami i budyniem Winiary
53min
Łatwy
60 dag
Ciasto francuskie
4
Jabłka
2 łyżek
Masło
1 łyżka
Cukier cynamonowy
1
Jajko
1 opakowanie
400 ml
Mleko
.
Wartości odżywcze
Białko
16.81 g
Węglowodany
95.19 g
Tłuszcze
68.52 g
Wartość energetyczna
1075.76 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
53 min
Krok 1
3 min
Budyń śmietankowy gotujemy w mniejszej ilości mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy.
Krok 2
10 min
Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne dwa placki, każdy dzielimy na 10 równych małych prostokątów i na każdej połowie prostokąta robimy po 3-4 nacięcia.
Krok 3
15 min
Jabłka skrobiemy, kroimy na grubsze talarki. Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy cukier brązowy z cynamonem i trzymamy na ogniu mieszając, aż zrobi się złocisty karmel, a potem dodajemy jabłka i mieszamy, podduszamy chwilę, studzimy
Krok 4
10 min
Gotowe jabłka przekładamy łyżeczką na przygotowane ciasto po stronie bez nacięcia, dodajemy po łyżeczce budyniu, zawijamy nacięciem do góry, zlepiamy brzegi, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy grubo cukrem trzcinowym z cynamonem.
Krok 5
15 min
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 195°C i pieczemy do zrumienienia. Około 15 minut. Podajemy zimne. Słodkich wypieków!
Zawsze jest dobra okazja żeby w domowym zaciszu upiec fornetti z ciasta francuskiego, budyniem i jabłkami, a potem zaprosić koleżanki na babskie pogaduchy, przy tak smacznym ciasteczku :)
Komentarze 0