Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zawsze jest dobra okazja żeby w domowym zaciszu upiec fornetti z ciasta francuskiego, budyniem i jabłkami, a potem zaprosić koleżanki na babskie pogaduchy, przy tak smacznym ciasteczku :)
Przygotowanie
53 min
Krok 1
3 min
Budyń śmietankowy gotujemy w mniejszej ilości mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy.
Krok 2
10 min
Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne dwa placki, każdy dzielimy na 10 równych małych prostokątów i na każdej połowie prostokąta robimy po 3-4 nacięcia.
Krok 3
15 min
Jabłka skrobiemy, kroimy na grubsze talarki. Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy cukier brązowy z cynamonem i trzymamy na ogniu mieszając, aż zrobi się złocisty karmel, a potem dodajemy jabłka i mieszamy, podduszamy chwilę, studzimy
Krok 4
10 min
Gotowe jabłka przekładamy łyżeczką na przygotowane ciasto po stronie bez nacięcia, dodajemy po łyżeczce budyniu, zawijamy nacięciem do góry, zlepiamy brzegi, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy grubo cukrem trzcinowym z cynamonem.
Krok 5
15 min
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 195°C i pieczemy do zrumienienia. Około 15 minut. Podajemy zimne. Słodkich wypieków!
Krok 1
z
5
Budyń śmietankowy gotujemy w mniejszej ilości mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy.
Krok 2
z
5
Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne dwa placki, każdy dzielimy na 10 równych małych prostokątów i na każdej połowie prostokąta robimy po 3-4 nacięcia.
Krok 3
z
5
Jabłka skrobiemy, kroimy na grubsze talarki. Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy cukier brązowy z cynamonem i trzymamy na ogniu mieszając, aż zrobi się złocisty karmel, a potem dodajemy jabłka i mieszamy, podduszamy chwilę, studzimy
Krok 4
z
5
Gotowe jabłka przekładamy łyżeczką na przygotowane ciasto po stronie bez nacięcia, dodajemy po łyżeczce budyniu, zawijamy nacięciem do góry, zlepiamy brzegi, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy grubo cukrem trzcinowym z cynamonem.
Krok 5
z
5
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 195°C i pieczemy do zrumienienia. Około 15 minut. Podajemy zimne. Słodkich wypieków!
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0