Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fornetti z jabłkami i budyniem Winiary

0
53 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

60 dag
Ciasto francuskie
4 
Jabłka
2 łyżek
Masło
1 łyżka
Cukier cynamonowy
1 
Jajko
400 ml
Mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
1075.76 kcal
Węglowodany
95.19 g
Białko
16.81 g
Tłuszcze
68.52 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

53 min
Krok 1
3 min
Budyń śmietankowy gotujemy w mniejszej ilości mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy.
Krok 2
10 min
Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne dwa placki, każdy dzielimy na 10 równych małych prostokątów i na każdej połowie prostokąta robimy po 3-4 nacięcia.
Krok 3
15 min
Jabłka skrobiemy, kroimy na grubsze talarki. Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy cukier brązowy z cynamonem i trzymamy na ogniu mieszając, aż zrobi się złocisty karmel, a potem dodajemy jabłka i mieszamy, podduszamy chwilę, studzimy
Krok 4
10 min
Gotowe jabłka przekładamy łyżeczką na przygotowane ciasto po stronie bez nacięcia, dodajemy po łyżeczce budyniu, zawijamy nacięciem do góry, zlepiamy brzegi, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy grubo cukrem trzcinowym z cynamonem.
Krok 5
15 min
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 195°C i pieczemy do zrumienienia. Około 15 minut. Podajemy zimne. Słodkich wypieków!
Fornetti z jabłkami i budyniem Winiary

Krok 1 z 5

Budyń śmietankowy gotujemy w mniejszej ilości mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy.

Fornetti z jabłkami i budyniem Winiary

Krok 2 z 5

Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne dwa placki, każdy dzielimy na 10 równych małych prostokątów i na każdej połowie prostokąta robimy po 3-4 nacięcia.

Fornetti z jabłkami i budyniem Winiary

Krok 3 z 5

Jabłka skrobiemy, kroimy na grubsze talarki. Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy cukier brązowy z cynamonem i trzymamy na ogniu mieszając, aż zrobi się złocisty karmel, a potem dodajemy jabłka i mieszamy, podduszamy chwilę, studzimy

Fornetti z jabłkami i budyniem Winiary

Krok 4 z 5

Gotowe jabłka przekładamy łyżeczką na przygotowane ciasto po stronie bez nacięcia, dodajemy po łyżeczce budyniu, zawijamy nacięciem do góry, zlepiamy brzegi, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy grubo cukrem trzcinowym z cynamonem.

Fornetti z jabłkami i budyniem Winiary

Krok 5 z 5

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 195°C i pieczemy do zrumienienia. Około 15 minut. Podajemy zimne. Słodkich wypieków!

Zawsze jest dobra okazja żeby w domowym zaciszu upiec fornetti z ciasta francuskiego, budyniem i jabłkami, a potem zaprosić koleżanki na babskie pogaduchy, przy tak smacznym ciasteczku :)
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika