
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Fornetti z jabłkami i budyniem Winiary

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
3 minKrok 2
10 minKrok 3
15 minKrok 4
10 minKrok 5
15 minKrok 1 z 5
Budyń śmietankowy gotujemy w mniejszej ilości mleka wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy.
Krok 2 z 5
Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne dwa placki, każdy dzielimy na 10 równych małych prostokątów i na każdej połowie prostokąta robimy po 3-4 nacięcia.
Krok 3 z 5
Jabłka skrobiemy, kroimy na grubsze talarki. Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy cukier brązowy z cynamonem i trzymamy na ogniu mieszając, aż zrobi się złocisty karmel, a potem dodajemy jabłka i mieszamy, podduszamy chwilę, studzimy
Krok 4 z 5
Gotowe jabłka przekładamy łyżeczką na przygotowane ciasto po stronie bez nacięcia, dodajemy po łyżeczce budyniu, zawijamy nacięciem do góry, zlepiamy brzegi, smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy grubo cukrem trzcinowym z cynamonem.
Krok 5 z 5
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 195°C i pieczemy do zrumienienia. Około 15 minut. Podajemy zimne. Słodkich wypieków!
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0