Dufinki
36min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
22.75 g
Węglowodany
120.5 g
Tłuszcze
9.46 g
Wartość energetyczna
661.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
36 min
Krok 1
10 min
Zimne, ugotowane ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich jajko i obie mąki. Wszystko dokładnie zagnieść. Gdyby masa zbyt mocno kleiła się do rąk, dosypać trochę więcej pszennej mąki.
Krok 2
10 min
Z ziemniaczanej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Krok 3
5 min
Ziemniaczane kuleczki obtaczać w bułce tartej.
Krok 4
8 min
Wrzucać je do rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na rumiano z każdej strony.
Krok 5
2 min
Usmażone kuleczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6
1 min
Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
Dufinki to inaczej smażone kulki ziemniaczane. Ugotuj i ostudź ziemniaki, dodaj do nich jajko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, wymieszaj i formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane kuleczki obtocz w bułce tartej i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Pyszne, szybkie i łatwe dufinki to niecodzienny dodatek do dań głównych.
Komentarze 0