
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Dufinki

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
10 minKrok 3
5 minKrok 4
8 minKrok 5
2 minKrok 6
1 minKrok 1 z 6
Zimne, ugotowane ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich jajko i obie mąki. Wszystko dokładnie zagnieść. Gdyby masa zbyt mocno kleiła się do rąk, dosypać trochę więcej pszennej mąki.
Krok 2 z 6
Z ziemniaczanej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Krok 3 z 6
Ziemniaczane kuleczki obtaczać w bułce tartej.
Krok 4 z 6
Wrzucać je do rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na rumiano z każdej strony.
Krok 5 z 6
Usmażone kuleczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6 z 6
Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 1