Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dufinki

0
36 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Jajko
1 łyżka
Mąka ziemniaczana
1 trochę
Olej
70 dag
Ziemniaki
0.75 szklanka
Mąka pszenna
1 paczka
Bułka tarta

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
22.75 g
Węglowodany
120.5 g
Tłuszcze
9.46 g
Wartość energetyczna
661.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
10 min
Zimne, ugotowane ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich jajko i obie mąki. Wszystko dokładnie zagnieść. Gdyby masa zbyt mocno kleiła się do rąk, dosypać trochę więcej pszennej mąki.
Krok 2
10 min
Z ziemniaczanej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Krok 3
5 min
Ziemniaczane kuleczki obtaczać w bułce tartej.
Krok 4
8 min
Wrzucać je do rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na rumiano z każdej strony.
Krok 5
2 min
Usmażone kuleczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6
1 min
Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
Dufinki

Krok 1 z 6

Zimne, ugotowane ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich jajko i obie mąki. Wszystko dokładnie zagnieść. Gdyby masa zbyt mocno kleiła się do rąk, dosypać trochę więcej pszennej mąki.

Dufinki

Krok 2 z 6

Z ziemniaczanej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.

Dufinki

Krok 3 z 6

Ziemniaczane kuleczki obtaczać w bułce tartej.

Dufinki

Krok 4 z 6

Wrzucać je do rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na rumiano z każdej strony.

Dufinki

Krok 5 z 6

Usmażone kuleczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Dufinki

Krok 6 z 6

Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.

Dufinki to inaczej smażone kulki ziemniaczane. Ugotuj i ostudź ziemniaki, dodaj do nich jajko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, wymieszaj i formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane kuleczki obtocz w bułce tartej i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Pyszne, szybkie i łatwe dufinki to niecodzienny dodatek do dań głównych.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika