Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Dufinki

Dufinki

(0)
36min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Beatris

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Jajko
1  łyżka
Mąka ziemniaczana
trochę
Olej
70  dag
Ziemniaki
0.75  szklanka
Mąka pszenna
1  opakowanie
Bułka tarta
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
22.75 g
Węglowodany
120.5 g
Tłuszcze
9.46 g
Wartość energetyczna
661.16 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Dufinki to inaczej smażone kulki ziemniaczane. Ugotuj i ostudź ziemniaki, dodaj do nich jajko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, wymieszaj i formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane kuleczki obtocz w bułce tartej i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Pyszne, szybkie i łatwe dufinki to niecodzienny dodatek do dań głównych.

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    10 min
    Zimne, ugotowane ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich jajko i obie mąki. Wszystko dokładnie zagnieść. Gdyby masa zbyt mocno kleiła się do rąk, dosypać trochę więcej pszennej mąki.
  • Krok 2

    10 min
    Z ziemniaczanej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
  • Krok 3

    5 min
    Ziemniaczane kuleczki obtaczać w bułce tartej.
  • Krok 4

    8 min
    Wrzucać je do rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na rumiano z każdej strony.
  • Krok 5

    2 min
    Usmażone kuleczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Krok 6

    1 min
    Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
Dufinki

Krok 1 z 6

Zimne, ugotowane ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich jajko i obie mąki. Wszystko dokładnie zagnieść. Gdyby masa zbyt mocno kleiła się do rąk, dosypać trochę więcej pszennej mąki.

Dufinki

Krok 2 z 6

Z ziemniaczanej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.

Dufinki

Krok 3 z 6

Ziemniaczane kuleczki obtaczać w bułce tartej.

Dufinki

Krok 4 z 6

Wrzucać je do rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na rumiano z każdej strony.

Dufinki

Krok 5 z 6

Usmażone kuleczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Dufinki

Krok 6 z 6

Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
J Jiro

Nice recipe, I didn't like it.

Winiary
Expert

If it's nice, then why you didn't like it? :) Please tell us more details - thanks to your comments we work to be better and better! Best regards!

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia amerykańska
  • Kuchnia brytyjska
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kotlety z jajek i żółtego sera (kotlety jajeczne)

    Kotlety z jajek i żółtego sera (kotlety jajeczne)

    57 min Łatwy
  • Kotleciki z ryżu i jajek

    Kotleciki z ryżu i jajek

    49 min Łatwy
  • Kotleciki z gotowanych ziemniaków

    Kotleciki z gotowanych ziemniaków

    40 min Łatwy
  • Kotleciki z brokuła i kalafiora

    Kotleciki z brokuła i kalafiora

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu