Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Dufinki to inaczej smażone kulki ziemniaczane. Ugotuj i ostudź ziemniaki, dodaj do nich jajko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, wymieszaj i formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane kuleczki obtocz w bułce tartej i wrzucaj na rozgrzany tłuszcz. Pyszne, szybkie i łatwe dufinki to niecodzienny dodatek do dań głównych.
Przygotowanie
36 min
Krok 1
10 min
Zimne, ugotowane ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich jajko i obie mąki. Wszystko dokładnie zagnieść. Gdyby masa zbyt mocno kleiła się do rąk, dosypać trochę więcej pszennej mąki.
Krok 2
10 min
Z ziemniaczanej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Krok 3
5 min
Ziemniaczane kuleczki obtaczać w bułce tartej.
Krok 4
8 min
Wrzucać je do rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na rumiano z każdej strony.
Krok 5
2 min
Usmażone kuleczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6
1 min
Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
Krok 1
z
6
Zimne, ugotowane ziemniaki (np. takie, które zostały z obiadu) przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Dodać do nich jajko i obie mąki. Wszystko dokładnie zagnieść. Gdyby masa zbyt mocno kleiła się do rąk, dosypać trochę więcej pszennej mąki.
Krok 2
z
6
Z ziemniaczanej masy formować kuleczki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego.
Krok 3
z
6
Ziemniaczane kuleczki obtaczać w bułce tartej.
Krok 4
z
6
Wrzucać je do rozgrzanego, głębokiego oleju. Smażyć na rumiano z każdej strony.
Krok 5
z
6
Usmażone kuleczki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Krok 6
z
6
Podawać jako dodatek do obiadu lub jako samodzielną przekąskę.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
J
Jiro
Nice recipe, I didn't like it.
Winiary
Expert
If it's nice, then why you didn't like it? :) Please tell us more details - thanks to your comments we work to be better and better! Best regards!
Komentarze 1