Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Czerwona kapusta z wędzonymi śliwkami i czerwonym winem

(0)
40min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest WINIARY
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
10 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

trochę
Przyprawa Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY
1  główka
Kapusta czerwona
4 
Cebula czerwona
1  ząbek
100  g
Śliwka wędzona
200  ml
Wino deserowe wytrwane
50  g
Miód
75  g
Masło
trochę
Oliwa
trochę
Sok z cytryny
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
1.7 g
Węglowodany
21.97 g
Tłuszcze
6.7 g
Wartość energetyczna
165.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

40 min
Krok 1
6 min
Rozgrzej w rondlu z płaskim dnem oliwę.
Krok 2
8 min
Podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w paski wędzone śliwki i miód, smaż jeszcze przez 3 minuty.
Krok 3
25 min
Po tym czasie wlej wino. Odparuj płyny o połowę, a następnie dodaj poszatkowaną kapustę i masło. Duś do momentu aż kapusta będzie miękka.
Krok 4
1 min
Dopraw ziarenkami smaku WINIARY oraz pieprzem i w razie potrzeby miodem lub odrobiną cytryny, jeżeli kapusta będzie za słodka.
Czerwona kapusta z wędzonymi śliwkami i czerwonym winem

Krok 1 z 4

Rozgrzej w rondlu z płaskim dnem oliwę.

Czerwona kapusta z wędzonymi śliwkami i czerwonym winem

Krok 2 z 4

Podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w paski wędzone śliwki i miód, smaż jeszcze przez 3 minuty.

Czerwona kapusta z wędzonymi śliwkami i czerwonym winem

Krok 3 z 4

Po tym czasie wlej wino. Odparuj płyny o połowę, a następnie dodaj poszatkowaną kapustę i masło. Duś do momentu aż kapusta będzie miękka.

Czerwona kapusta z wędzonymi śliwkami i czerwonym winem

Krok 4 z 4

Dopraw ziarenkami smaku WINIARY oraz pieprzem i w razie potrzeby miodem lub odrobiną cytryny, jeżeli kapusta będzie za słodka.

To jedna ze świątecznych potraw, która połączeniem swojego smaku, aromatu i wyglądu nie jednemu zawróci w głowie. Wykwintne kompozycja intensywnych smaków i niesamowite kolory składników to coś, czemu trudno się oprzeć. Miękka czerwona kapusta z pachnącymi dodatkami z pewnością wejdzie do kanonu popisowych świątecznych smakołyków.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha