Czerwona kapusta z wędzonymi śliwkami i czerwonym winem
40min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
1.7 g
Węglowodany
21.97 g
Tłuszcze
6.7 g
Wartość energetyczna
165.64 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
40 min
Krok 1
6 min
Rozgrzej w rondlu z płaskim dnem oliwę.
Krok 2
8 min
Podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i pokrojony w plasterki czosnek przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojone w paski wędzone śliwki i miód, smaż jeszcze przez 3 minuty.
Krok 3
25 min
Po tym czasie wlej wino. Odparuj płyny o połowę, a następnie dodaj poszatkowaną kapustę i masło. Duś do momentu aż kapusta będzie miękka.
Krok 4
1 min
Dopraw ziarenkami smaku WINIARY oraz pieprzem i w razie potrzeby miodem lub odrobiną cytryny, jeżeli kapusta będzie za słodka.
To jedna ze świątecznych potraw, która połączeniem swojego smaku, aromatu i wyglądu nie jednemu zawróci w głowie. Wykwintne kompozycja intensywnych smaków i niesamowite kolory składników to coś, czemu trudno się oprzeć. Miękka czerwona kapusta z pachnącymi dodatkami z pewnością wejdzie do kanonu popisowych świątecznych smakołyków.
Komentarze 0