Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zielone ciasto inspirowane znaną zarówno dorosłym, jak i dzieciom postacią z popularnego filmu animowanego – Shrekiem! Podobnie jak on, nasze ciasto ma warstwy. Ciasto Shrek z zieloną masą budyniową i zieloną galaretką, przekładane warstwą pianki z galaretką agrestową z dodatkiem słodkiej śmietanki i delicjami, jest znakomitym poczęstunkiem zarówno na kinderbal, jak i podwieczorek czy dowolną okazję, kiedy na stole powinien zagościć słodki i efektowny deser. Do ciasta Shrek możesz wykorzystać ulubiony zielony sok, kupiony lub zrobiony domowym sposobem.
Przygotowanie
75 min
Krok 1
15 min
Najpierw zrób biszkopt - białka ubij na sztywną pianę, dodaj stopniowo cukier, a potem żółtka – jedno po drugim. W miseczce wymieszaj mąki z Proszkiem do pieczenia WINIARY. Połącz mokre i suche składniki delikatnie mieszając. Na koniec dodaj ocet.
Krok 2
15 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę (30x30) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż ciasto i piecz przez ok. kwadrans albo dłużej, do suchego patyczka. Zostaw do ostygnięcia.
Krok 3
15 min
Zagotuj sok, dodaj stopniowo budynie. Gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Przestudź. W międzyczasie utrzyj masło i dodaj do niego przestudzony budyń. Masa powinna mieć lekko zielonkawy kolor.
Krok 4
5 min
Wyłóż masę na biszkopt, na niej poukładaj delicje albo ulubione ciastka. Ciasto wstaw do lodówki.
Krok 5
15 min
Teraz czas na piankę – zrób galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Zostaw, aby ostygła, a w międzyczasie ubij śmietanę. Do ubitej śmietany dodaj stopniowo galaretkę w jeszcze płynnej postaci. Wyłóż na delicje.
Krok 6
10 min
Na zakończenie przygotuj drugą galaretkę według przepisu na opakowaniu, wylej zimną na ciasto i odstaw do stężenia.
Najpierw zrób biszkopt - białka ubij na sztywną pianę, dodaj stopniowo cukier, a potem żółtka – jedno po drugim. W miseczce wymieszaj mąki z Proszkiem do pieczenia WINIARY. Połącz mokre i suche składniki delikatnie mieszając. Na koniec dodaj ocet.
Krok 2
z
6
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Formę (30x30) wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wyłóż ciasto i piecz przez ok. kwadrans albo dłużej, do suchego patyczka. Zostaw do ostygnięcia.
Krok 3
z
6
Składniki:
Sok z kiwi, Budyń o smaku waniliowym z cukrem WINIARY, Masło
Zagotuj sok, dodaj stopniowo budynie. Gotuj ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Przestudź. W międzyczasie utrzyj masło i dodaj do niego przestudzony budyń. Masa powinna mieć lekko zielonkawy kolor.
Krok 4
z
6
Wyłóż masę na biszkopt, na niej poukładaj delicje albo ulubione ciastka. Ciasto wstaw do lodówki.
Krok 5
z
6
Składniki:
Śmietana 30%, Galaretka Winiary o smaku agrestowym
Teraz czas na piankę – zrób galaretkę według instrukcji na opakowaniu. Zostaw, aby ostygła, a w międzyczasie ubij śmietanę. Do ubitej śmietany dodaj stopniowo galaretkę w jeszcze płynnej postaci. Wyłóż na delicje.
Krok 6
z
6
Na zakończenie przygotuj drugą galaretkę według przepisu na opakowaniu, wylej zimną na ciasto i odstaw do stężenia.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0