Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Ciasto kryształek
Dodaj do CookBook

Ciasto kryształek

(0)
16 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest CafeBabilon
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
6  łyżeczek
Żelatyna
3  opakowań
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
3 
Jajko
100  g
Cukier
76  g
Mąka tortowa
28  g
Mąka ziemniaczana
400  ml
Śmietana 18%
400  ml
Jogurt naturalny
0.5  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
20.2 g
Wartość energetyczna
153.4 kcal
Tłuszcze
6.3 g
Białko
4.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wyjątkowo piękne ciasto na domowym biszkopcie z masą jogurtowo-śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Upiecz biszkopt i odstaw do wystudzenia. Rozpuść oddzielnie trzy różnokolorowe galaretki, ostudzone wstaw do lodówki. Czas na masę: śmietanę i jogurt ubij z cukrami i nadal ubijając, wlej mleko z żelatyną. Pokrój w kostkę galaretki i wymieszaj z masą. Na jedną warstwę biszkoptu wyłóż masę i zamknij drugą. Przepyszne i proste ciasto kryształek już gotowe!

Przygotowanie

969 min
  • Krok 1

    2 min
    BISZKOPT: Mąki przesiej, odstaw.
  • Krok 2

    15 min
    BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Ubijając, dodawaj powoli cukier, a na koniec po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj delikatnie łyżką, wykonując zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
  • Krok 3

    2 min
    BISZKOPT: Spód tortownicy wyłóż papierem.
  • Krok 4

    20 min
    BISZKOPT: Piecz w temperaturze 180 stopni 15-20 minut (spwadź patyczkiem, czy biszkopt jest już gotowy - patyczek powinien być suchy).
  • Krok 5

    5 min
    BISZKOPT: Biszkopt wystudź. Po przestudzeniu przekrój wzdłuż. Tortownicę wyłóż folią spożywczą, na spód ułóż jeden z blatów.
  • Krok 6

    5 min
    GALARETKI: Każdą z galaretek rozpuść w szklance wrzącej wody.
  • Krok 7

    180 min
    GALARETKI: Przelej do osobnych pojemniczków i odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia i ścięcia (przynajmniej na 2-3 godziny).
  • Krok 8

    3 min
    GALERETKI: Galaretki pokrój w kostkę.
  • Krok 9

    3 min
    MASA: Żelatynę rozpuść w gorącym mleku.
  • Krok 10

    10 min
    MASA: Śmietanę i jogurt ubij z cukrami i nadal ubijając, wlej mleko z żelatyną. Kiedy masa zacznie się gęstnieć, dodaj pokrojone galaretki i delikatnie wymieszaj.
  • Krok 11

    4 min
    MASA: Na wyłożony w tortownicy biszkopt, wylej tężejącą masę, przykryj drugą częścią biszkoptu i lekko dociśnij.
  • Krok 12

    720 min
    Ciasto odstaw na przynajmniej 12 godzin do schłodzenia.
Ciasto kryształek

Krok 1 z 12

BISZKOPT: Mąki przesiej, odstaw.

Ciasto kryształek

Krok 2 z 12

BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Ubijając, dodawaj powoli cukier, a na koniec po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj delikatnie łyżką, wykonując zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.

Ciasto kryształek

Krok 3 z 12

BISZKOPT: Spód tortownicy wyłóż papierem.

Ciasto kryształek

Krok 4 z 12

BISZKOPT: Piecz w temperaturze 180 stopni 15-20 minut (spwadź patyczkiem, czy biszkopt jest już gotowy - patyczek powinien być suchy).

Ciasto kryształek

Krok 5 z 12

BISZKOPT: Biszkopt wystudź. Po przestudzeniu przekrój wzdłuż. Tortownicę wyłóż folią spożywczą, na spód ułóż jeden z blatów.

Ciasto kryształek

Krok 6 z 12

GALARETKI: Każdą z galaretek rozpuść w szklance wrzącej wody.

Ciasto kryształek

Krok 7 z 12

GALARETKI: Przelej do osobnych pojemniczków i odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia i ścięcia (przynajmniej na 2-3 godziny).

Ciasto kryształek

Krok 8 z 12

GALERETKI: Galaretki pokrój w kostkę.

Ciasto kryształek

Krok 9 z 12

MASA: Żelatynę rozpuść w gorącym mleku.

Ciasto kryształek

Krok 10 z 12

MASA: Śmietanę i jogurt ubij z cukrami i nadal ubijając, wlej mleko z żelatyną. Kiedy masa zacznie się gęstnieć, dodaj pokrojone galaretki i delikatnie wymieszaj.

Ciasto kryształek

Krok 11 z 12

MASA: Na wyłożony w tortownicy biszkopt, wylej tężejącą masę, przykryj drugą częścią biszkoptu i lekko dociśnij.

Ciasto kryształek

Krok 12 z 12

Ciasto odstaw na przynajmniej 12 godzin do schłodzenia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto amerykańskie Brownie

    Ciasto amerykańskie Brownie

    53 min Łatwy
  • Ciasto toffee bez pieczenia

    Ciasto toffee bez pieczenia

    10 godz 36 min Łatwy
  • Ciasto rumowo-waniliowe

    Ciasto rumowo-waniliowe

    1 godz 11 min Łatwy
  • Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

    Ciasto francuskie z jabłkami i orzechami

    1 godz 2 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu