Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto kryształek

0
969 min
Łatwy

Składniki

-
16 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
Cukier wanilinowy WINIARY
6 łyżeczek
Żelatyna
3 paczek
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
3 
Jajko
100 g
Cukier
76 g
Mąka tortowa
28 g
Mąka ziemniaczana
400 ml
Śmietana 18%
400 ml
Jogurt naturalny
0.5 szklanka
Cukier
0.5 szklanka
Mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
4.71 g
Węglowodany
20.18 g
Tłuszcze
6.28 g
Wartość energetyczna
153.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

969 min
Krok 1
2 min
BISZKOPT: Mąki przesiej, odstaw.
Krok 2
15 min
BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Ubijając, dodawaj powoli cukier, a na koniec po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj delikatnie łyżką, wykonując zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
Krok 3
2 min
BISZKOPT: Spód tortownicy wyłóż papierem.
Krok 4
20 min
BISZKOPT: Piecz w temperaturze 180 stopni 15-20 minut (spwadź patyczkiem, czy biszkopt jest już gotowy - patyczek powinien być suchy).
Krok 5
5 min
BISZKOPT: Biszkopt wystudź. Po przestudzeniu przekrój wzdłuż. Tortownicę wyłóż folią spożywczą, na spód ułóż jeden z blatów.
Krok 6
5 min
GALARETKI: Każdą z galaretek rozpuść w szklance wrzącej wody.
Krok 7
180 min
GALARETKI: Przelej do osobnych pojemniczków i odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia i ścięcia (przynajmniej na 2-3 godziny).
Krok 8
3 min
GALERETKI: Galaretki pokrój w kostkę.
Krok 9
3 min
MASA: Żelatynę rozpuść w gorącym mleku.
Krok 10
10 min
MASA: Śmietanę i jogurt ubij z cukrami i nadal ubijając, wlej mleko z żelatyną. Kiedy masa zacznie się gęstnieć, dodaj pokrojone galaretki i delikatnie wymieszaj.
Krok 11
4 min
MASA: Na wyłożony w tortownicy biszkopt, wylej tężejącą masę, przykryj drugą częścią biszkoptu i lekko dociśnij.
Krok 12
720 min
Ciasto odstaw na przynajmniej 12 godzin do schłodzenia.
Ciasto kryształek

Krok 1 z 12

BISZKOPT: Mąki przesiej, odstaw.

Ciasto kryształek

Krok 2 z 12

BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Ubijając, dodawaj powoli cukier, a na koniec po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj delikatnie łyżką, wykonując zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.

Ciasto kryształek

Krok 3 z 12

BISZKOPT: Spód tortownicy wyłóż papierem.

Ciasto kryształek

Krok 4 z 12

BISZKOPT: Piecz w temperaturze 180 stopni 15-20 minut (spwadź patyczkiem, czy biszkopt jest już gotowy - patyczek powinien być suchy).

Ciasto kryształek

Krok 5 z 12

BISZKOPT: Biszkopt wystudź. Po przestudzeniu przekrój wzdłuż. Tortownicę wyłóż folią spożywczą, na spód ułóż jeden z blatów.

Ciasto kryształek

Krok 6 z 12

GALARETKI: Każdą z galaretek rozpuść w szklance wrzącej wody.

Ciasto kryształek

Krok 7 z 12

GALARETKI: Przelej do osobnych pojemniczków i odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia i ścięcia (przynajmniej na 2-3 godziny).

Ciasto kryształek

Krok 8 z 12

GALERETKI: Galaretki pokrój w kostkę.

Ciasto kryształek

Krok 9 z 12

MASA: Żelatynę rozpuść w gorącym mleku.

Ciasto kryształek

Krok 10 z 12

MASA: Śmietanę i jogurt ubij z cukrami i nadal ubijając, wlej mleko z żelatyną. Kiedy masa zacznie się gęstnieć, dodaj pokrojone galaretki i delikatnie wymieszaj.

Ciasto kryształek

Krok 11 z 12

MASA: Na wyłożony w tortownicy biszkopt, wylej tężejącą masę, przykryj drugą częścią biszkoptu i lekko dociśnij.

Ciasto kryształek

Krok 12 z 12

Ciasto odstaw na przynajmniej 12 godzin do schłodzenia.

Wyjątkowo piękne ciasto na domowym biszkopcie z masą jogurtowo-śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Upiecz biszkopt i odstaw do wystudzenia. Rozpuść oddzielnie trzy różnokolorowe galaretki, ostudzone wstaw do lodówki. Czas na masę: śmietanę i jogurt ubij z cukrami i nadal ubijając, wlej mleko z żelatyną. Pokrój w kostkę galaretki i wymieszaj z masą. Na jedną warstwę biszkoptu wyłóż masę i zamknij drugą. Przepyszne i proste ciasto kryształek już gotowe!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika