Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Ciasto kryształek

Ciasto kryształek

(0)
16 godz 9 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest CafeBabilon

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

16 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Cukier wanilinowy WINIARY
6  łyżeczek
Żelatyna
3  opakowań
Galaretka truskawkowy smak WINIARY
3 
Jajko
100  g
Cukier
76  g
Mąka tortowa
28  g
Mąka ziemniaczana
400  ml
Śmietana 18%
400  ml
Jogurt naturalny
0.5  szklanka
Cukier
0.5  szklanka
Mleko
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.71 g
Węglowodany
20.18 g
Tłuszcze
6.28 g
Wartość energetyczna
153.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wyjątkowo piękne ciasto na domowym biszkopcie z masą jogurtowo-śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Upiecz biszkopt i odstaw do wystudzenia. Rozpuść oddzielnie trzy różnokolorowe galaretki, ostudzone wstaw do lodówki. Czas na masę: śmietanę i jogurt ubij z cukrami i nadal ubijając, wlej mleko z żelatyną. Pokrój w kostkę galaretki i wymieszaj z masą. Na jedną warstwę biszkoptu wyłóż masę i zamknij drugą. Przepyszne i proste ciasto kryształek już gotowe!

Przygotowanie

969 min
  • Krok 1

    2 min
    BISZKOPT: Mąki przesiej, odstaw.
  • Krok 2

    15 min
    BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Ubijając, dodawaj powoli cukier, a na koniec po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj delikatnie łyżką, wykonując zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
  • Krok 3

    2 min
    BISZKOPT: Spód tortownicy wyłóż papierem.
  • Krok 4

    20 min
    BISZKOPT: Piecz w temperaturze 180 stopni 15-20 minut (spwadź patyczkiem, czy biszkopt jest już gotowy - patyczek powinien być suchy).
  • Krok 5

    5 min
    BISZKOPT: Biszkopt wystudź. Po przestudzeniu przekrój wzdłuż. Tortownicę wyłóż folią spożywczą, na spód ułóż jeden z blatów.
  • Krok 6

    5 min
    GALARETKI: Każdą z galaretek rozpuść w szklance wrzącej wody.
  • Krok 7

    180 min
    GALARETKI: Przelej do osobnych pojemniczków i odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia i ścięcia (przynajmniej na 2-3 godziny).
  • Krok 8

    3 min
    GALERETKI: Galaretki pokrój w kostkę.
  • Krok 9

    3 min
    MASA: Żelatynę rozpuść w gorącym mleku.
  • Krok 10

    10 min
    MASA: Śmietanę i jogurt ubij z cukrami i nadal ubijając, wlej mleko z żelatyną. Kiedy masa zacznie się gęstnieć, dodaj pokrojone galaretki i delikatnie wymieszaj.
  • Krok 11

    4 min
    MASA: Na wyłożony w tortownicy biszkopt, wylej tężejącą masę, przykryj drugą częścią biszkoptu i lekko dociśnij.
  • Krok 12

    720 min
    Ciasto odstaw na przynajmniej 12 godzin do schłodzenia.
Ciasto kryształek

Krok 1 z 12

BISZKOPT: Mąki przesiej, odstaw.

Ciasto kryształek

Krok 2 z 12

BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Ubijając, dodawaj powoli cukier, a na koniec po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj delikatnie łyżką, wykonując zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.

Ciasto kryształek

Krok 3 z 12

BISZKOPT: Spód tortownicy wyłóż papierem.

Ciasto kryształek

Krok 4 z 12

BISZKOPT: Piecz w temperaturze 180 stopni 15-20 minut (spwadź patyczkiem, czy biszkopt jest już gotowy - patyczek powinien być suchy).

Ciasto kryształek

Krok 5 z 12

BISZKOPT: Biszkopt wystudź. Po przestudzeniu przekrój wzdłuż. Tortownicę wyłóż folią spożywczą, na spód ułóż jeden z blatów.

Ciasto kryształek

Krok 6 z 12

GALARETKI: Każdą z galaretek rozpuść w szklance wrzącej wody.

Ciasto kryształek

Krok 7 z 12

GALARETKI: Przelej do osobnych pojemniczków i odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia i ścięcia (przynajmniej na 2-3 godziny).

Ciasto kryształek

Krok 8 z 12

GALERETKI: Galaretki pokrój w kostkę.

Ciasto kryształek

Krok 9 z 12

MASA: Żelatynę rozpuść w gorącym mleku.

Ciasto kryształek

Krok 10 z 12

MASA: Śmietanę i jogurt ubij z cukrami i nadal ubijając, wlej mleko z żelatyną. Kiedy masa zacznie się gęstnieć, dodaj pokrojone galaretki i delikatnie wymieszaj.

Ciasto kryształek

Krok 11 z 12

MASA: Na wyłożony w tortownicy biszkopt, wylej tężejącą masę, przykryj drugą częścią biszkoptu i lekko dociśnij.

Ciasto kryształek

Krok 12 z 12

Ciasto odstaw na przynajmniej 12 godzin do schłodzenia.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ciasto z kremem czekoladowo-orzechowym i brzoskwiniami

    Ciasto z kremem czekoladowo-orzechowym i brzoskwiniami

    1 godz 20 min Łatwy
  • Ciasto piernikowo-porzeczkowe

    Ciasto piernikowo-porzeczkowe

    1 godz 27 min Łatwy
  • Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    Kakaowy biszkopt przekładany truskawkami w galaretce, sernikiem oraz kremem z budyniem Winiary

    4 godz Łatwy
  • Warstwowa rolada z owocami

    Warstwowa rolada z owocami

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu