Ciasto kryształek
969min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
4.71 g
Węglowodany
20.18 g
Tłuszcze
6.28 g
Wartość energetyczna
153.36 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
969 min
Krok 1
2 min
BISZKOPT: Mąki przesiej, odstaw.
Krok 2
15 min
BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno. Ubijając, dodawaj powoli cukier, a na koniec po jednym żółtku. Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę. Wymieszaj delikatnie łyżką, wykonując zamaszyste ruchy, aby do ciasta wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
Krok 3
2 min
BISZKOPT: Spód tortownicy wyłóż papierem.
Krok 4
20 min
BISZKOPT: Piecz w temperaturze 180 stopni 15-20 minut (spwadź patyczkiem, czy biszkopt jest już gotowy - patyczek powinien być suchy).
Krok 5
5 min
BISZKOPT: Biszkopt wystudź. Po przestudzeniu przekrój wzdłuż. Tortownicę wyłóż folią spożywczą, na spód ułóż jeden z blatów.
Krok 6
5 min
GALARETKI: Każdą z galaretek rozpuść w szklance wrzącej wody.
Krok 7
180 min
GALARETKI: Przelej do osobnych pojemniczków i odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia i ścięcia (przynajmniej na 2-3 godziny).
Krok 8
3 min
GALERETKI: Galaretki pokrój w kostkę.
Krok 9
3 min
MASA: Żelatynę rozpuść w gorącym mleku.
Krok 10
10 min
MASA: Śmietanę i jogurt ubij z cukrami i nadal ubijając, wlej mleko z żelatyną. Kiedy masa zacznie się gęstnieć, dodaj pokrojone galaretki i delikatnie wymieszaj.
Krok 11
4 min
MASA: Na wyłożony w tortownicy biszkopt, wylej tężejącą masę, przykryj drugą częścią biszkoptu i lekko dociśnij.
Krok 12
720 min
Ciasto odstaw na przynajmniej 12 godzin do schłodzenia.
Wyjątkowo piękne ciasto na domowym biszkopcie z masą jogurtowo-śmietanową z dodatkiem kolorowych galaretek. Upiecz biszkopt i odstaw do wystudzenia. Rozpuść oddzielnie trzy różnokolorowe galaretki, ostudzone wstaw do lodówki. Czas na masę: śmietanę i jogurt ubij z cukrami i nadal ubijając, wlej mleko z żelatyną. Pokrój w kostkę galaretki i wymieszaj z masą. Na jedną warstwę biszkoptu wyłóż masę i zamknij drugą. Przepyszne i proste ciasto kryształek już gotowe!
Komentarze 0