Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Klasyczne ciasto drożdżowe z delikatnym nadzieniem budyniowym i posypką. To nowa wersja tradycyjnej drożdżówki, która wprowadzi wszystkich w wybitny nastrój i idealny humor. Do tego pysznie smakuje! Mniam!
Przygotowanie
75 min
Krok 1
15 min
Do podgrzanego mleka dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać. Następnie roztrzepać jajko i dodać do mleka razem z olejem, na końcu mąkę i wyrobić ciasto i zostawić aż wyrośnie.
Krok 2
5 min
W tym czasie ugotować budynie.
Krok 3
5 min
Jak ciasto wyrośnie, rozłożyć na wysmarowaną blachę. Na ciasto dać zimny budyń.
Krok 4
5 min
POSYPKA: margarynę rozpuścić i dodać tyle mąki ile zabierze margaryna, aby powstała jedna całość i dało się kruszyć.
Krok 5
45 min
Ostudzić i rozkruszyć na budyń. Piec ok. 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Krok 1
z
5
Do podgrzanego mleka dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać. Następnie roztrzepać jajko i dodać do mleka razem z olejem, na końcu mąkę i wyrobić ciasto i zostawić aż wyrośnie.
Krok 2
z
5
W tym czasie ugotować budynie.
Krok 3
z
5
Jak ciasto wyrośnie, rozłożyć na wysmarowaną blachę. Na ciasto dać zimny budyń.
Krok 4
z
5
POSYPKA: margarynę rozpuścić i dodać tyle mąki ile zabierze margaryna, aby powstała jedna całość i dało się kruszyć.
Krok 5
z
5
Ostudzić i rozkruszyć na budyń. Piec ok. 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0