Ciasto drożdżowe z budyniem i posypką
1 godz 15 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
9.06 g
Węglowodany
44.41 g
Tłuszcze
15.73 g
Wartość energetyczna
343.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
75 min
Krok 1
15 min
Do podgrzanego mleka dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać. Następnie roztrzepać jajko i dodać do mleka razem z olejem, na końcu mąkę i wyrobić ciasto i zostawić aż wyrośnie.
Krok 2
5 min
W tym czasie ugotować budynie.
Krok 3
5 min
Jak ciasto wyrośnie, rozłożyć na wysmarowaną blachę. Na ciasto dać zimny budyń.
Krok 4
5 min
POSYPKA: margarynę rozpuścić i dodać tyle mąki ile zabierze margaryna, aby powstała jedna całość i dało się kruszyć.
Krok 5
45 min
Ostudzić i rozkruszyć na budyń. Piec ok. 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Klasyczne ciasto drożdżowe z delikatnym nadzieniem budyniowym i posypką. To nowa wersja tradycyjnej drożdżówki, która wprowadzi wszystkich w wybitny nastrój i idealny humor. Do tego pysznie smakuje! Mniam!
Komentarze 0