Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ciasto drożdżowe z budyniem i posypką

0
75 min
Łatwy

Składniki

-
12 12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 paczek
Budyń o smaku malinowym WINIARY
5 g
Drożdże
1 szczypta
Sól
3 łyżek
Cukier
1 szklanka
Mleko
2 łyżek
Olej
1 
Jajko
3 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
12 dag
Margaryna
0.5 szklanka
Cukier
7 dag
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 l
Mleko

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
343.34 kcal
Węglowodany
44.41 g
Białko
9.06 g
Tłuszcze
15.73 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

75 min
Krok 1
15 min
Do podgrzanego mleka dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać. Następnie roztrzepać jajko i dodać do mleka razem z olejem, na końcu mąkę i wyrobić ciasto i zostawić aż wyrośnie.
Krok 2
5 min
W tym czasie ugotować budynie.
Krok 3
5 min
Jak ciasto wyrośnie, rozłożyć na wysmarowaną blachę. Na ciasto dać zimny budyń.
Krok 4
5 min
POSYPKA: margarynę rozpuścić i dodać tyle mąki ile zabierze margaryna, aby powstała jedna całość i dało się kruszyć.
Krok 5
45 min
Ostudzić i rozkruszyć na budyń. Piec ok. 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Ciasto drożdżowe z budyniem i posypką

Krok 1 z 5

Do podgrzanego mleka dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać. Następnie roztrzepać jajko i dodać do mleka razem z olejem, na końcu mąkę i wyrobić ciasto i zostawić aż wyrośnie.

Ciasto drożdżowe z budyniem i posypką

Krok 2 z 5

W tym czasie ugotować budynie.

Ciasto drożdżowe z budyniem i posypką

Krok 3 z 5

Jak ciasto wyrośnie, rozłożyć na wysmarowaną blachę. Na ciasto dać zimny budyń.

Ciasto drożdżowe z budyniem i posypką

Krok 4 z 5

POSYPKA: margarynę rozpuścić i dodać tyle mąki ile zabierze margaryna, aby powstała jedna całość i dało się kruszyć.

Ciasto drożdżowe z budyniem i posypką

Krok 5 z 5

Ostudzić i rozkruszyć na budyń. Piec ok. 45 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Klasyczne ciasto drożdżowe z delikatnym nadzieniem budyniowym i posypką. To nowa wersja tradycyjnej drożdżówki, która wprowadzi wszystkich w wybitny nastrój i idealny humor. Do tego pysznie smakuje! Mniam!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika