Chruściki
47min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.14 g
Węglowodany
12.51 g
Tłuszcze
45.02 g
Wartość energetyczna
457.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
47 min
Krok 1
20 min
Mąkę, żółtka, śmietanę, 1 łyżkę cukru i odrobinę soli połączyć i zagnieść. Następnie wałkować bardzo cienko partiami.
Krok 2
15 min
Wykrawać paski i pociąć je w kształt równoległoboku. Każdy mały pasek naciąć pośrodku i przełożyć jeden róg do zrobionej szpary.
Krok 3
10 min
Gotowe chruściki smażyć na rozgrzanym oleju. Wyciągać, gdy się zarumienią, i układać na papierze kuchennym, aby odsączyć je z cieknącego oleju.
Krok 4
2 min
Gotowe chruściki przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem .
Przepis na chruściki, czyli znane i lubiane faworki, które są tradycyjnymi łakociami kuchni polskiej, litewskiej i niemieckiej. Chruściki idealnie smakują zwłaszcza w Tłusty Czwartek, a ich przyrządzanie to nie lada przyjemność, bo pojedyncze ciastka składamy w kokardkę. Chruściki smaż na głębokim oleju, i koniecznie posyp je cukrem pudrem tuż przed podaniem.
Komentarze 0