Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chruściki

Chruściki

(6)
47min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest patrunia3427

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

20 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Mąka pszenna
3 
Żółtko
125  g
Śmietana 18%
2  łyżek
Cukier puder
trochę
Sól
1  l
Olej
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
2.14 g
Węglowodany
12.51 g
Tłuszcze
45.02 g
Wartość energetyczna
457.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przepis na chruściki, czyli znane i lubiane faworki, które są tradycyjnymi łakociami kuchni polskiej, litewskiej i niemieckiej. Chruściki idealnie smakują zwłaszcza w Tłusty Czwartek, a ich przyrządzanie to nie lada przyjemność, bo pojedyncze ciastka składamy w kokardkę. Chruściki smaż na głębokim oleju i koniecznie posyp je cukrem pudrem tuż przed podaniem.

Faworki pochodzą z krajów sąsiadujących z naszą ojczyzną- z Litwy i Niemiec. Ich polska nazwa pochodzi od francuskiego słowa faveur, co oznacza wstążeczkę. Legenda głosi, że chruściki powstały przez nieuwagę młodego cukiernika. Miał on wrzucić do rozgrzanego oleju wąski paseczek ciasta na pączki, które zaplotło się w warkocz. Po wyjęciu go z oleju i posypaniu cukrem okazało się, że jest przepyszne. Receptura faworków zmieniała się z biegiem lat. Na początku, tak jak mówi legenda, robiono je z ciasta pączkowego, ale były wtedy ciężkie i tłuste. Potem ciasto zmieniono na biszkoptowe, aż w końcu ciasto zyskało swoją ostateczną formę i takie je znamy do dziś.

Podstawą przygotowania chruścików są: mąka pszenna, śmietana oraz żółtka jajek. Niektóre kuchmistrzynie dodają do ciasta łyżkę spirytusu lub octu spirytusowego. Robią to po to, aby ciasto nie chłonęło dużo tłuszczu podczas smażenia i żeby było bardziej pulchne. Oddzielając żółtka od białek, nie musimy ich wyrzucać- możemy przygotować z nich na przykład bezę. Są osoby, które pozostawiają na godzinę wyrobione faworkowe ciasto, żeby odpoczęło- wtedy nie kurczy się podczas pracy. Mając te wszystkie dobre rady na uwadze, możemy przystąpić do tworzenia. Aby przygotować chruściki, na początku łączymy wszystkie składniki w jednej misce. Mieszamy mąkę, żółtka, śmietanę, cukier, sól i zagniatamy ciasto. Następnie musimy bardzo cienko je wałkować. Do ciasta musi dojść jak najwięcej powietrza, żeby było jak najbardziej pulchne i puszyste. Wtedy przychodzi czas na wycinanie pasków i cięcie ich w kształt równoległoboku. Każdy taki fragment nacinamy na środku i przekładamy jeden róg do zrobionej szpary. Zrobione przez nas wstążeczki wrzucamy do wcześniej rozgrzanego oleju. Wyciągamy je, kiedy pięknie zarumienią się na złoty kolor i układamy je na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu. Kiedy usmażymy już wszystkie partie, wystarczy tylko cukier puder na wierzchu i można się zajadać cudownymi, puszystymi chruścikami.

Każdy Polak wie, jak wyglądają i smakują faworki. Są to tradycyjne słodycze, które lubią praktycznie wszyscy. Ich przygotowanie jest szybkie i wcale nie jest takie skomplikowane, na jakie może wyglądać. Kluczem jest tutaj odpowiednio przygotowane ciasto. Wystarczy włożyć w nie trochę serca, a zachwycimy wszystkim naszym wyrobem. Smacznego!

Przygotowanie

47 min
  • Krok 1

    20 min
    Mąkę, żółtka, śmietanę, 1 łyżkę cukru i odrobinę soli połączyć i zagnieść. Następnie wałkować bardzo cienko partiami.
  • Krok 2

    15 min
    Wykrawać paski i pociąć je w kształt równoległoboku. Każdy mały pasek naciąć pośrodku i przełożyć jeden róg do zrobionej szpary.
  • Krok 3

    10 min
    Gotowe chruściki smażyć na rozgrzanym oleju. Wyciągać, gdy się zarumienią, i układać na papierze kuchennym, aby odsączyć je z cieknącego oleju.
  • Krok 4

    2 min
    Gotowe chruściki przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem .
Chruściki

Krok 1 z 4

Mąkę, żółtka, śmietanę, 1 łyżkę cukru i odrobinę soli połączyć i zagnieść. Następnie wałkować bardzo cienko partiami.

Chruściki

Krok 2 z 4

Wykrawać paski i pociąć je w kształt równoległoboku. Każdy mały pasek naciąć pośrodku i przełożyć jeden róg do zrobionej szpary.

Chruściki

Krok 3 z 4

Gotowe chruściki smażyć na rozgrzanym oleju. Wyciągać, gdy się zarumienią, i układać na papierze kuchennym, aby odsączyć je z cieknącego oleju.

Chruściki

Krok 4 z 4

Gotowe chruściki przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem .

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
L Lolek

Przepis bardzoooo dobry polecam

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Ciasto
  • Deser
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia niemiecka
  • Kuchnia regionalna
  • Łatwy przepis
  • Popołudniowa przekąska
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Śmietana
  • Weekend
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pierogi z jagodami i śmietaną

    Pierogi z jagodami i śmietaną

    50 min Łatwy
  • Tradycyjne faworki

    Tradycyjne faworki

    1 godz 20 min Średni
  • Faworki z piwem

    Faworki z piwem

    45 min Łatwy
  • Smażone pierożki Wonton i Majonez Wasabi

    Smażone pierożki Wonton i Majonez Wasabi

    1 godz 10 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu