Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chruściki

0
47 min
Łatwy

Składniki

-
20 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2 szklanek
Mąka pszenna
3 
Żółtko
125 g
Śmietana 18%
2 łyżek
Cukier puder
1 trochę
Sól
1 l
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.14 g
Węglowodany
11.71 g
Tłuszcze
45.82 g
Wartość energetyczna
457.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

47 min
Krok 1
20 min
Mąkę, żółtka, śmietanę, 1 łyżkę cukru i odrobinę soli połączyć i zagnieść. Następnie wałkować bardzo cienko partiami.
Krok 2
15 min
Wykrawać paski i pociąć je w kształt równoległoboku. Każdy mały pasek naciąć pośrodku i przełożyć jeden róg do zrobionej szpary.
Krok 3
10 min
Gotowe chruściki smażyć na rozgrzanym oleju. Wyciągać, gdy się zarumienią, i układać na papierze kuchennym, aby odsączyć je z cieknącego oleju.
Krok 4
2 min
Gotowe chruściki przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem .
Chruściki

Krok 1 z 4

Mąkę, żółtka, śmietanę, 1 łyżkę cukru i odrobinę soli połączyć i zagnieść. Następnie wałkować bardzo cienko partiami.

Chruściki

Krok 2 z 4

Wykrawać paski i pociąć je w kształt równoległoboku. Każdy mały pasek naciąć pośrodku i przełożyć jeden róg do zrobionej szpary.

Chruściki

Krok 3 z 4

Gotowe chruściki smażyć na rozgrzanym oleju. Wyciągać, gdy się zarumienią, i układać na papierze kuchennym, aby odsączyć je z cieknącego oleju.

Chruściki

Krok 4 z 4

Gotowe chruściki przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem .

Przepis na chruściki, czyli znane i lubiane faworki, które są tradycyjnymi łakociami kuchni polskiej, litewskiej i niemieckiej. Chruściki idealnie smakują zwłaszcza w Tłusty Czwartek, a ich przyrządzanie to nie lada przyjemność, bo pojedyncze ciastka składamy w kokardkę. Chruściki smaż na głębokim oleju, i koniecznie posyp je cukrem pudrem tuż przed podaniem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika