Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Odparowaną zupę pomidorową wykorzystamy także do…pieczenia! Przepis na tajemnicze ciasto, nazywane właśnie Mistery Cake, pochodzi z lat 30. ubiegłego wieku. Kto jako pierwszy odgadł sekretny składnik ciasta, mógł liczyć na dokładkę. Pomysł narodził się w Stanach Zjednoczonych w trakcie Wielkie Depresji, kiedy składniki, takie jak masło i jajka były niezwykle trudne do zdobycia.Gospodynie domowe były więc zmuszone eksperymentować. Wymyśliły, aby do ciasta zamiast jajek i masła dodać szklankę gęstej zupy pomidorowej, dzięki której będzie ono odpowiednio wilgotne i aromatyczne. Uchylamy zatem rąbka tajemnicy.
Przygotowanie
72 min
Krok 1
3 min
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 2
5 min
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Krok 3
3 min
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli.
Krok 4
4 min
W osobnej misce miksujemy smalec z miodem, w trakcie miksowania dolewamy zupę pomidorową.
Krok 5
5 min
Łączymy mokre i suche składniki. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy.
Krok 6
2 min
Dodajemy orzechy, ew. rodzynki.
Krok 7
50 min
Pieczemy przez ok. 40-50 minut – do suchego patyczka.
Krok 1
z
7
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 2
z
7
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Krok 3
z
7
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli.
Krok 4
z
7
W osobnej misce miksujemy smalec z miodem, w trakcie miksowania dolewamy zupę pomidorową.
Krok 5
z
7
Łączymy mokre i suche składniki. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy.
Krok 6
z
7
Dodajemy orzechy, ew. rodzynki.
Krok 7
z
7
Pieczemy przez ok. 40-50 minut – do suchego patyczka.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0