Chlebek pomidorowy
1 godz 12 min
Średni
2
szklanek
Mąka
1
szklanka
Posiekane orzechy włoskie
1
szklanka
Odparowana zupa pomidorowa
1
łyżeczka
6
łyżek
Miód
2
łyżek
Smalec
1
łyżeczka
Cynamon
0.5
łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1
szczypta
Sól
0.5
szklanka
Rodzynki
.
Wartości odżywcze
Białko
12.19 g
Węglowodany
91.6 g
Tłuszcze
23.72 g
Wartość energetyczna
612.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
72 min
Krok 1
3 min
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 2
5 min
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Krok 3
3 min
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli.
Krok 4
4 min
W osobnej misce miksujemy smalec z miodem, w trakcie miksowania dolewamy zupę pomidorową.
Krok 5
5 min
Łączymy mokre i suche składniki. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy.
Krok 6
2 min
Dodajemy orzechy, ew. rodzynki.
Krok 7
50 min
Pieczemy przez ok. 40-50 minut – do suchego patyczka.
Odparowaną zupę pomidorową wykorzystamy także do…pieczenia! Przepis na tajemnicze ciasto, nazywane właśnie Mistery Cake, pochodzi z lat 30. ubiegłego wieku. Kto jako pierwszy odgadł sekretny składnik ciasta, mógł liczyć na dokładkę. Pomysł narodził się w Stanach Zjednoczonych w trakcie Wielkie Depresji, kiedy składniki, takie jak masło i jajka były niezwykle trudne do zdobycia.Gospodynie domowe były więc zmuszone eksperymentować. Wymyśliły, aby do ciasta zamiast jajek i masła dodać szklankę gęstej zupy pomidorowej, dzięki której będzie ono odpowiednio wilgotne i aromatyczne. Uchylamy zatem rąbka tajemnicy.
Komentarze 0