Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Chlebek pomidorowy

Chlebek pomidorowy

(0)
1 godz 12 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Mąka
1  szklanka
Posiekane orzechy włoskie
1  szklanka
Odparowana zupa pomidorowa
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
6  łyżek
Miód
2  łyżek
Smalec
1  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól
0.5  szklanka
Rodzynki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.19 g
Węglowodany
91.6 g
Tłuszcze
23.72 g
Wartość energetyczna
612.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Odparowaną zupę pomidorową wykorzystamy także do…pieczenia! Przepis na tajemnicze ciasto, nazywane właśnie Mistery Cake, pochodzi z lat 30. ubiegłego wieku. Kto jako pierwszy odgadł sekretny składnik ciasta, mógł liczyć na dokładkę. Pomysł narodził się w Stanach Zjednoczonych w trakcie Wielkie Depresji, kiedy składniki, takie jak masło i jajka były niezwykle trudne do zdobycia.Gospodynie domowe były więc zmuszone eksperymentować. Wymyśliły, aby do ciasta zamiast jajek i masła dodać szklankę gęstej zupy pomidorowej, dzięki której będzie ono odpowiednio wilgotne i aromatyczne. Uchylamy zatem rąbka tajemnicy.

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    3 min
    Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    5 min
    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Krok 3

    3 min
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli.
  • Krok 4

    4 min
    W osobnej misce miksujemy smalec z miodem, w trakcie miksowania dolewamy zupę pomidorową.
  • Krok 5

    5 min
    Łączymy mokre i suche składniki. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy.
  • Krok 6

    2 min
    Dodajemy orzechy, ew. rodzynki.
  • Krok 7

    50 min
    Pieczemy przez ok. 40-50 minut – do suchego patyczka.
Chlebek pomidorowy

Krok 1 z 7

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Chlebek pomidorowy

Krok 2 z 7

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Chlebek pomidorowy

Krok 3 z 7

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli.

Chlebek pomidorowy

Krok 4 z 7

W osobnej misce miksujemy smalec z miodem, w trakcie miksowania dolewamy zupę pomidorową.

Chlebek pomidorowy

Krok 5 z 7

Łączymy mokre i suche składniki. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy.

Chlebek pomidorowy

Krok 6 z 7

Dodajemy orzechy, ew. rodzynki.

Chlebek pomidorowy

Krok 7 z 7

Pieczemy przez ok. 40-50 minut – do suchego patyczka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dietetyczne ciasto marchewkowe

    Dietetyczne ciasto marchewkowe

    1 godz 10 min Łatwy
  • Szarlotka z olejem

    Szarlotka z olejem

    50 min Łatwy
  • Biszkopt z pięciu jaj

    Biszkopt z pięciu jaj

    1 godz 2 min Łatwy
  • Serniko-szarlotka

    Serniko-szarlotka

    1 godz 45 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu