Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Chlebek pomidorowy

(0)
1 godz 12 min
Średni
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Mąka
1  szklanka
Posiekane orzechy włoskie
1  szklanka
Odparowana zupa pomidorowa
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
6  łyżek
Miód
2  łyżek
Smalec
1  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól
0.5  szklanka
Rodzynki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.19 g
Węglowodany
91.6 g
Tłuszcze
23.72 g
Wartość energetyczna
612.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Odparowaną zupę pomidorową wykorzystamy także do…pieczenia! Przepis na tajemnicze ciasto, nazywane właśnie Mistery Cake, pochodzi z lat 30. ubiegłego wieku. Kto jako pierwszy odgadł sekretny składnik ciasta, mógł liczyć na dokładkę. Pomysł narodził się w Stanach Zjednoczonych w trakcie Wielkie Depresji, kiedy składniki, takie jak masło i jajka były niezwykle trudne do zdobycia.Gospodynie domowe były więc zmuszone eksperymentować. Wymyśliły, aby do ciasta zamiast jajek i masła dodać szklankę gęstej zupy pomidorowej, dzięki której będzie ono odpowiednio wilgotne i aromatyczne. Uchylamy zatem rąbka tajemnicy.

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    3 min
    Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    5 min
    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Krok 3

    3 min
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli.
  • Krok 4

    4 min
    W osobnej misce miksujemy smalec z miodem, w trakcie miksowania dolewamy zupę pomidorową.
  • Krok 5

    5 min
    Łączymy mokre i suche składniki. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy.
  • Krok 6

    2 min
    Dodajemy orzechy, ew. rodzynki.
  • Krok 7

    50 min
    Pieczemy przez ok. 40-50 minut – do suchego patyczka.
Chlebek pomidorowy

Krok 1 z 7

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Chlebek pomidorowy

Krok 2 z 7

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Chlebek pomidorowy

Krok 3 z 7

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli.

Chlebek pomidorowy

Krok 4 z 7

W osobnej misce miksujemy smalec z miodem, w trakcie miksowania dolewamy zupę pomidorową.

Chlebek pomidorowy

Krok 5 z 7

Łączymy mokre i suche składniki. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy.

Chlebek pomidorowy

Krok 6 z 7

Dodajemy orzechy, ew. rodzynki.

Chlebek pomidorowy

Krok 7 z 7

Pieczemy przez ok. 40-50 minut – do suchego patyczka.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Dietetyczne ciasto marchewkowe

    1 godz 10 min Łatwy
  • Szarlotka z olejem

    50 min Łatwy
  • Serniko-szarlotka

    1 godz 45 min Średni
  • Orzechowe pierniczki

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu