Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chlebek pomidorowy
Dodaj do CookBook

Chlebek pomidorowy

(0)
1 godz 12 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Zakochane w zupach
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Mąka
1  szklanka
Posiekane orzechy włoskie
1  szklanka
Odparowana zupa pomidorowa
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
6  łyżek
Miód
2  łyżek
Smalec
1  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól
0.5  szklanka
Rodzynki
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
91.7 g
Wartość energetyczna
612.4 kcal
Tłuszcze
23.7 g
Białko
12.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Odparowaną zupę pomidorową wykorzystamy także do…pieczenia! Przepis na tajemnicze ciasto, nazywane właśnie Mistery Cake, pochodzi z lat 30. ubiegłego wieku. Kto jako pierwszy odgadł sekretny składnik ciasta, mógł liczyć na dokładkę. Pomysł narodził się w Stanach Zjednoczonych w trakcie Wielkie Depresji, kiedy składniki, takie jak masło i jajka były niezwykle trudne do zdobycia.Gospodynie domowe były więc zmuszone eksperymentować. Wymyśliły, aby do ciasta zamiast jajek i masła dodać szklankę gęstej zupy pomidorowej, dzięki której będzie ono odpowiednio wilgotne i aromatyczne. Uchylamy zatem rąbka tajemnicy.

Przygotowanie

72 min
  • Krok 1

    3 min
    Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Krok 2

    5 min
    Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  • Krok 3

    3 min
    Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli.
  • Krok 4

    4 min
    W osobnej misce miksujemy smalec z miodem, w trakcie miksowania dolewamy zupę pomidorową.
  • Krok 5

    5 min
    Łączymy mokre i suche składniki. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy.
  • Krok 6

    2 min
    Dodajemy orzechy, ew. rodzynki.
  • Krok 7

    50 min
    Pieczemy przez ok. 40-50 minut – do suchego patyczka.
Chlebek pomidorowy

Krok 1 z 7

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Chlebek pomidorowy

Krok 2 z 7

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Chlebek pomidorowy

Krok 3 z 7

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli.

Chlebek pomidorowy

Krok 4 z 7

W osobnej misce miksujemy smalec z miodem, w trakcie miksowania dolewamy zupę pomidorową.

Chlebek pomidorowy

Krok 5 z 7

Łączymy mokre i suche składniki. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy.

Chlebek pomidorowy

Krok 6 z 7

Dodajemy orzechy, ew. rodzynki.

Chlebek pomidorowy

Krok 7 z 7

Pieczemy przez ok. 40-50 minut – do suchego patyczka.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chlebek bananowy z czekoladą

    Chlebek bananowy z czekoladą

    1 godz 13 min Łatwy
  • Chlebek pita z gyrosem

    Chlebek pita z gyrosem

    2 godz 16 min Łatwy
  • Chlebek czosnkowy rwany

    Chlebek czosnkowy rwany

    2 godz Średni
  • Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

    Domowej roboty indyjski chlebek NAAN

    1 godz 48 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu