Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chlebek pomidorowy

0
1 godz 12 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Ania

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  szklanek
Mąka
1  szklanka
Posiekane orzechy włoskie
1  szklanka
Odparowana zupa pomidorowa
1  łyżeczka
6  łyżek
Miód
2  łyżek
Smalec
1  łyżeczka
Cynamon
0.5  łyżeczka
Gałka muszkatołowa
1  szczypta
Sól
0.5  szklanka
Rodzynki

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
12.19 g
Węglowodany
91.6 g
Tłuszcze
23.72 g
Wartość energetyczna
612.66 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

72 min
Krok 1
3 min
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Krok 2
5 min
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Krok 3
3 min
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli.
Krok 4
4 min
W osobnej misce miksujemy smalec z miodem, w trakcie miksowania dolewamy zupę pomidorową.
Krok 5
5 min
Łączymy mokre i suche składniki. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy.
Krok 6
2 min
Dodajemy orzechy, ew. rodzynki.
Krok 7
50 min
Pieczemy przez ok. 40-50 minut – do suchego patyczka.
Chlebek pomidorowy

Krok 1 z 7

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Chlebek pomidorowy

Krok 2 z 7

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Chlebek pomidorowy

Krok 3 z 7

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową oraz szczyptą soli.

Chlebek pomidorowy

Krok 4 z 7

W osobnej misce miksujemy smalec z miodem, w trakcie miksowania dolewamy zupę pomidorową.

Chlebek pomidorowy

Krok 5 z 7

Łączymy mokre i suche składniki. Miksujemy krótko, do uzyskania jednolitej masy.

Chlebek pomidorowy

Krok 6 z 7

Dodajemy orzechy, ew. rodzynki.

Chlebek pomidorowy

Krok 7 z 7

Pieczemy przez ok. 40-50 minut – do suchego patyczka.

Odparowaną zupę pomidorową wykorzystamy także do…pieczenia! Przepis na tajemnicze ciasto, nazywane właśnie Mistery Cake, pochodzi z lat 30. ubiegłego wieku. Kto jako pierwszy odgadł sekretny składnik ciasta, mógł liczyć na dokładkę. Pomysł narodził się w Stanach Zjednoczonych w trakcie Wielkie Depresji, kiedy składniki, takie jak masło i jajka były niezwykle trudne do zdobycia.Gospodynie domowe były więc zmuszone eksperymentować. Wymyśliły, aby do ciasta zamiast jajek i masła dodać szklankę gęstej zupy pomidorowej, dzięki której będzie ono odpowiednio wilgotne i aromatyczne. Uchylamy zatem rąbka tajemnicy.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika