Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką
105min
Łatwy
4
Jajko
1 szczypta
Sól
3 szklanek
Cukier
4 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
3 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
2 opakowań
1 Płaska łyżka
Kakao
1 łyżeczka
16 g
300 g
Masło
2 szklanek
Mleko w proszku
1
Czarna herbata
1 opakowanie
1 szklanka
Woda
100 g
Czekolada mleczna
50 g
Masło
3 płaskich łyżek
Śmietana 36%
1 trochę
Orzechy laskowe prażone
1 trochę
Cytryna
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
105 min
Krok 1
0 min
Biszkopt:<br/>Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier. Następnie kolejno dodajemy po jednym żółtku (masa musi stać się puszysta i żółta) oraz wlewamy olej.Sypkie składniki - mąka pszenna, kakao, budynie czekoladowe oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sitko. Patiami wsypujemy do ubitej masy, mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 35 minut ( do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i koimy na 3 blaty.<br/><br/>Krem:<br/>W garnku zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło (w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy wystudzone mleko. Cały czas ubijając wsypujemy partiami mleko w proszku. Ucieramy jeszcze chwilę, aż krem będzie jednolity i gładki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia i delikatnego stężenia.<br/><br/>Poszczególne blaty ciasta nasączamy słodką herbatą z cukrem. W tortownicy umieszczamy pierwszy biszkopt. Smarujemy go mlecznym kremem. Następnie wylewamy stężałą galaretkę. Tortownicę wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. Następnie rozsmarowujemy kilka łyżek kremu. Dogniatamy delikatnie kolejnym biszkoptem. Na końcu wykładamy resztę kremu. Torcik polewamy mleczną polewą. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Gdy całość jest gładka wlewamy śmietankę. Naczynie zdejmujemy znad pary i energicznie mieszamy aby czekolada się nie zważyła. Jeszcze ciepłą polewą oblewamy tort. Dekorujemy orzechami laskowymi.
Pyszny mały torcik z idealnie czekoladowymi blatami ciasta z dodatkiem budyni. Krem jest aksamitny i bardzo mleczny. Przełamaniem smaku jest pomarańczowa galaretka, która dodatkowo nadała ciastu koloru. Polecam na rodzinne spotkania, gdzie przy filiżance aromatycznej kawy można delektować się rodzinnymi chwilami.
Dla mnie takimi świętami są Święta Wielkanocne - ciepłymi, z domowym ciastem i rodziną...
Dla mnie takimi świętami są Święta Wielkanocne - ciepłymi, z domowym ciastem i rodziną...
Komentarze 0