Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką
Dodaj do CookBook

Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

(0)
1 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest VioletoweKucharzenie
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

14 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4 
Jajko
1  szczypta
Sól
3  szklanek
Cukier
4  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
3  szklanek
Mąka pszenna
2  opakowań
Budyń o smaku czekoladowym bez cukru WINIARY
1  łyżka
Kakao
1  łyżeczka
Proszek do pieczenia
1  szklanka
Mleko
1  szklanka
Cukier
16  g
Cukier wanilinowy
300  g
Masło
130  g
Mleko w proszku
0.5  kubek
Czarna herbata
1  opakowanie
Galaretka o smaku pomarańczowym
1  szklanka
Woda
100  g
Czekolada mleczna
50  g
Masło
3  łyżek
Śmietana 36%
trochę
Orzechy laskowe prażone
trochę
Cytryna
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
100.5 g
Wartość energetyczna
468.7 kcal
Tłuszcze
11.6 g
Białko
11.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pyszny mały torcik z idealnie czekoladowymi blatami ciasta z dodatkiem budyni. Krem jest aksamitny i bardzo mleczny. Przełamaniem smaku jest pomarańczowa galaretka, która dodatkowo nadała ciastu koloru. Polecam na rodzinne spotkania, gdzie przy filiżance aromatycznej kawy można delektować się rodzinnymi chwilami.
Dla mnie takimi świętami są Święta Wielkanocne - ciepłymi, z domowym ciastem i rodziną...

Przygotowanie

105 min
  • Krok 1

    60 min
    Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier. Następnie kolejno dodajemy po jednym żółtku (masa musi stać się puszysta i żółta) oraz wlewamy olej. Sypkie składniki - mąka pszenna, kakao, budynie czekoladowe oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sitko. Partiami wsypujemy do ubitej masy, mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 blaty.
  • Krok 2

    30 min
    Krem: w garnku zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło (w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy wystudzone mleko. Cały czas ubijając wsypujemy partiami mleko w proszku. Ucieramy jeszcze chwilę, aż krem będzie jednolity i gładki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia i delikatnego stężenia. Poszczególne blaty ciasta nasączamy słodką herbatą z cukrem. W tortownicy umieszczamy pierwszy biszkopt. Smarujemy go mlecznym kremem. Następnie wylewamy stężałą galaretkę. Tortownicę wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. Następnie rozsmarowujemy kilka łyżek kremu. Dogniatamy delikatnie kolejnym biszkoptem. Na końcu wykładamy resztę kremu.
  • Krok 3

    10 min
    Torcik polewamy mleczną polewą. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Gdy całość jest gładka, wlewamy śmietankę. Naczynie zdejmujemy znad pary i energicznie mieszamy, aby czekolada się nie zważyła. Jeszcze ciepłą polewą oblewamy tort. Dekorujemy orzechami laskowymi.
Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

Krok 1 z 3

Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier. Następnie kolejno dodajemy po jednym żółtku (masa musi stać się puszysta i żółta) oraz wlewamy olej. Sypkie składniki - mąka pszenna, kakao, budynie czekoladowe oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sitko. Partiami wsypujemy do ubitej masy, mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 blaty.

Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

Krok 2 z 3

Krem: w garnku zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło (w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy wystudzone mleko. Cały czas ubijając wsypujemy partiami mleko w proszku. Ucieramy jeszcze chwilę, aż krem będzie jednolity i gładki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia i delikatnego stężenia. Poszczególne blaty ciasta nasączamy słodką herbatą z cukrem. W tortownicy umieszczamy pierwszy biszkopt. Smarujemy go mlecznym kremem. Następnie wylewamy stężałą galaretkę. Tortownicę wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. Następnie rozsmarowujemy kilka łyżek kremu. Dogniatamy delikatnie kolejnym biszkoptem. Na końcu wykładamy resztę kremu.

Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

Krok 3 z 3

Torcik polewamy mleczną polewą. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Gdy całość jest gładka, wlewamy śmietankę. Naczynie zdejmujemy znad pary i energicznie mieszamy, aby czekolada się nie zważyła. Jeszcze ciepłą polewą oblewamy tort. Dekorujemy orzechami laskowymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Czekolada
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Pieczenie
  • Popołudniowa przekąska
  • Śmietana

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik budyniowy

    Sernik budyniowy

    6 godz 40 min Średni
  • Budyniowy krem do tortu

    Budyniowy krem do tortu

    30 min Łatwy
  • Tarta z figami i kremem budyniowym

    Tarta z figami i kremem budyniowym

    3 godz 22 min Łatwy
  • Pierogi z sosem budyniowym

    Pierogi z sosem budyniowym

    35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu