Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszny mały torcik z idealnie czekoladowymi blatami ciasta z dodatkiem budyni. Krem jest aksamitny i bardzo mleczny. Przełamaniem smaku jest pomarańczowa galaretka, która dodatkowo nadała ciastu koloru. Polecam na rodzinne spotkania, gdzie przy filiżance aromatycznej kawy można delektować się rodzinnymi chwilami. Dla mnie takimi świętami są Święta Wielkanocne - ciepłymi, z domowym ciastem i rodziną...
Przygotowanie
105 min
Krok 1
60 min
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier. Następnie kolejno dodajemy po jednym żółtku (masa musi stać się puszysta i żółta) oraz wlewamy olej. Sypkie składniki - mąka pszenna, kakao, budynie czekoladowe oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sitko. Partiami wsypujemy do ubitej masy, mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 blaty.
Krok 2
30 min
Krem: w garnku zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło (w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy wystudzone mleko. Cały czas ubijając wsypujemy partiami mleko w proszku. Ucieramy jeszcze chwilę, aż krem będzie jednolity i gładki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia i delikatnego stężenia. Poszczególne blaty ciasta nasączamy słodką herbatą z cukrem. W tortownicy umieszczamy pierwszy biszkopt. Smarujemy go mlecznym kremem. Następnie wylewamy stężałą galaretkę. Tortownicę wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. Następnie rozsmarowujemy kilka łyżek kremu. Dogniatamy delikatnie kolejnym biszkoptem. Na końcu wykładamy resztę kremu.
Krok 3
10 min
Torcik polewamy mleczną polewą. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Gdy całość jest gładka, wlewamy śmietankę. Naczynie zdejmujemy znad pary i energicznie mieszamy, aby czekolada się nie zważyła. Jeszcze ciepłą polewą oblewamy tort. Dekorujemy orzechami laskowymi.
Krok 1
z
3
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania partiami wsypujemy cukier. Następnie kolejno dodajemy po jednym żółtku (masa musi stać się puszysta i żółta) oraz wlewamy olej. Sypkie składniki - mąka pszenna, kakao, budynie czekoladowe oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i przesiewamy przez sitko. Partiami wsypujemy do ubitej masy, mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 35 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy i kroimy na 3 blaty.
Krok 2
z
3
Krem: w garnku zagotowujemy mleko z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło (w temperaturze pokojowej) ubijamy na puszystą masę. Stopniowo wlewamy wystudzone mleko. Cały czas ubijając wsypujemy partiami mleko w proszku. Ucieramy jeszcze chwilę, aż krem będzie jednolity i gładki. Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do wystygnięcia i delikatnego stężenia. Poszczególne blaty ciasta nasączamy słodką herbatą z cukrem. W tortownicy umieszczamy pierwszy biszkopt. Smarujemy go mlecznym kremem. Następnie wylewamy stężałą galaretkę. Tortownicę wstawiamy do lodówki aby galaretka zastygła. Następnie rozsmarowujemy kilka łyżek kremu. Dogniatamy delikatnie kolejnym biszkoptem. Na końcu wykładamy resztę kremu.
Krok 3
z
3
Torcik polewamy mleczną polewą. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i masło. Gdy całość jest gładka, wlewamy śmietankę. Naczynie zdejmujemy znad pary i energicznie mieszamy, aby czekolada się nie zważyła. Jeszcze ciepłą polewą oblewamy tort. Dekorujemy orzechami laskowymi.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0