Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zapiekanka z ryżem – pomysł na szybki obiad lub kolację 

Zapiekanka z ryżem to świetne rozwiązanie, kiedy chcesz szybko przygotować smaczny obiad lub kolację. Wielkim plusem zapiekanek z ryżem jest fakt, że można je komponować ze składników, które mamy pod ręką, w lodówce lub które pozostały nam na przykład z poprzedniego obiadu. 

Jedynym obowiązkowym składnikiem zapiekanki z ryżem jest… ryż. Ale i tu mamy sporą dowolność, bo może to być ryż biały, parboiled czy brązowy. Należy go najpierw ugotować, następnie zmieszać z dodatkowymi składnikami, wyłożyć do naczynia żaroodpornego lub innego naczynia, które nadaje się do zapiekania, po czym wstawić do nagrzanego piekarnia. 

Co dodać do zapiekanki z ryżem

Poza wspomnianym wcześniej składnikiem obowiązkowym panuje duża dowolność w doborze składników zapiekanki z ryżem. Na naszej stronie znajdziesz wiele przepisów na zapiekanki z ryżem, które podpowiedzą ci gotowe, dobrze dobrane kompozycje dodatków, jednak możesz traktować je także jako luźne inspiracje i wymieniać składniki, których nie lubisz lub nie masz, na inne – albo po prostu pomijać niektóre z nich. Do zapiekanki z ryżem dodać możesz różne warzywa – paprykę, pomidory, cukinię, groszek, kukurydzę, seler naciowy, marchewkę i im podobne. Świetnie sprawdzą się też pieczarki lub inne grzyby – kurki, boczniaki, prawdziwki. Pamiętaj, że jeśli używasz warzyw lub grzybów mrożonych, przed dodaniem ich do zapiekanki musisz je rozmrozić – jeśli się spieszysz, możesz to zrobić na patelni. Poza tym do zapiekanki z ryżem świetnie nadają się różnego rodzaju ryby (także te w puszkach, jak tuńczyk) oraz mięso. Jeśli korzystasz z surowego mięsa, na przykład filetu z kurczaka lub schabu, przed dodaniem do zapiekanki z ryżem musisz je podsmażyć. To świetna okazja także na to, by je mocniej przyprawić. Przetworzone mięsa, takie jak wędliny (szynka, boczek, kiełbasa) nie wymagają wcześniejszego podsmażenia, chyba że preferujesz je w takiej formie.