Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ryż na wiele sposobów 

Ryż ma bardzo wiele zalet – jest łatwy w przechowywaniu, szybko można go przygotować, doskonale łączy się zarówno z warzywami i mięsem, jak i różnorodnymi owocami. Te niewielkie ziarenka były uprawiane przez przodków już w czasach starożytnych, dlatego też nic dziwnego, że choć da się go hodować jedynie w strefach klimatów gorących i ciepłych, stanowi on podstawę wyżywienia ponad 1/3 ludności całego świata. 

Ryż jest świetnym dodatkiem do zup, sosów, puddingów, deserów, a nawet słodkich wypieków. Z białych ziarenek przygotowuje się także tradycyjne dania takie jak popularne we Włoszech risotto, aromatyczna hiszpańska paella, uwielbiany na wschodzie pilaw czy słynne na cały świat sushi, będące prawdziwą perełką kuchni japońskiej. Ryż jest obecny niemal w każdej kuchni na świecie, ponieważ można z niego przyrządzić na szybko prawdziwe przysmaki, np. wyśmienite, aromatyczne i sycące zapiekanki. 

Pyszne zapiekanki z ryżem 

Ryż ma tę zaletę, że podczas gotowania czy duszenia przyjmuje wiele płynów, dlatego też warto gotować go w bulionie, sosie albo z dodatkiem wybranych przypraw lub wina, gdyż dopiero wtedy nabiera oryginalnego charakteru. Prawdziwą kwintesencją smaku są dania z ryżem zapiekane w naczyniach żaroodpornych z różnymi dodatkami, będące świetną i sycącą potrawą, wprost idealną na obiad dla całej rodziny. Takie zapiekanki mają jeszcze jedną ogromną zaletę – można je przygotować dzień wcześniej, a potem tylko włożyć do piekarnika i podgrzać. 

Na wspólny rodzinny obiad warto przyrządzić pyszną zapiekankę ryżową z kurczakiem i białą kapustą, która swoim niezwykłym aromatem potrafi zachęcić do spróbowania nawet największych niejadków. Jest to potrawa szczególnie polecana miłośnikom kuchni polskiej, ponieważ zawiera gotowany w bulionie ryż, marchew, białą kapustę, cebulę i klasyczne przyprawy. Aromat pieczonego dania natychmiast kojarzy się z tradycyjnymi gołąbkami, które niegdyś przygotowywały na obiad nasze mamy czy babcie. W chłodne popołudnia każdego rozgrzeje zapiekanka z ryżem i kiełbasą z dodatkiem cebulki, żółtego sera oraz sosu jajecznego z dodatkiem świeżo posiekanej pietruszki. Z kolei wielbiciele słodkości pokochają zapiekankę ryżową z jabłkiem i cynamonem, która dosłownie rozpływa się w ustach.