Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sałatki z tortellini – nieco inne wydanie sałatek makaronowych 

Tortellini to nietypowy rodzaj makaronu, zatem i sałatki z nim stanowią nietypową odmianę sałatek makaronowych. Tortellini są czymś pomiędzy makaronem a pierożkami – przygotowuje się je z ciasta makaronowego, mają kształt wywiniętych pierścieni i zawierają farsz, zwykle mięsny, serowy albo grzybowy. Tradycyjnie tortellini serwowano z sosem pomidorowym i nadal się to robi, jednak ich zastosowanie obecnie jest dużo szersze, między innymi w sałatkach. Sałatki z tortellini wymagają starannego przemyślenia całej kompozycji, jednak nawet w ich przypadku pozostaje wiele możliwości do wyboru. Sałatki z tortellini są pożywne, dlatego możemy podawać je na obiad (jako danie główne, nie dodatek), ale sprawdzą się też świetnie jako drugie śniadanie, lunch czy przekąska w ciągu dnia. 

Co dodać do sałatki z tortellini 

Zacznijmy od tego, że tortellini może mieć różne nadzienie i wybór farszu jest bardzo istotny przy komponowaniu przepisu na sałatkę z tortellini. Jeśli są one nadziewane mięsem (także np. szynką), wtedy najlepiej unikać mięsa i wędlin wśród pozostałych składników sałatki. Z tortellini nadziewanym serem lub grzybami mamy więcej możliwości, ponieważ do takiej sałatki będzie pasowała zarówno smażona pierś z kurczaka (pokrojona na małe kawałki), jak i szynka lub inna wędlina. Oczywiście w przypadku sałatki z tortellini nadziewanych grzybami nie powinniśmy dodawać grzybów, a z serem – sera. W każdym przypadku natomiast świetnie sprawdzi się szpinak, pomidorki koktajlowe czy cukinia. Dobrym pomysłem będzie także sos na bazie majonezu (lub po prostu majonez). Pamiętajmy, by do sałatki dodać ugotowany makaron – tym razem nie musimy gotować go al dente, może być ugotowane na miękko.