Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
kasza/ryż

Przepisy na pyszne dania z kaszą quinoa

Kasza quinoa daje duże możliwości przygotowywania pysznych dań. To doskonały zamiennik zwykłych kasz i ryżu. Quinoa jest niezwykle uniwersalna, smakowita i doskonale komponuje się z mięsem i warzywami.

Przepisy 7
Wegańskie kulki z komosy ryżowej, soczewicy z nasionami konopi

Wegańskie kulki z komosy ryżowej, soczewicy z nasionami konopi

85
35 min Łatwy
Pieczona dynia piżmowa

Pieczona dynia piżmowa

1 godz 10 min Średni
Fit bowl z ciecierzycą i awokado

Fit bowl z ciecierzycą i awokado

100
15 min Łatwy
Sałatka z komosą ryżową i kurczakiem

Sałatka z komosą ryżową i kurczakiem

65
50 min Średni
Sałatka grecka z kaszą quinoa

Sałatka grecka z kaszą quinoa

40 min Łatwy
Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami

Bowl wiosenny z marynowanymi rzodkiewkami

22 min Łatwy
Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem

Superfood na pierwsze danie, czyli zielona zupa z komosą ryżową i blanszowanym brokułem

32 min Łatwy

Gotowanie kaszy quinoa 

Kasza quinoa, czyli komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej. Jest produkowana z rośliny, która należy do grupy tak zwanych pseudozbóż, czyli botanicznie nie jest zbożem, ale jest do nich zaliczana ze względu na podobne właściwości. Warto pamiętać o dokładnym wypłukaniu kaszy przed obróbką, aby pozbyć się z nasion charakterystycznej goryczki. Komosę gotuje się w dużej ilości wody w proporcji 2:1. Ziarna szybko chłoną płyn, a po przyrządzeniu lekko pęcznieją i stają się przezroczyste.  

Najlepsze przepisy z kaszą quinoa 

Komosa ryżowa jest bardzo wszechstronnym produktem, mogącym z powodzeniem zastąpić ryż, ziemniaki, makarony czy inne kasze w ulubionych daniach. Doskonale smakuje w połączeniu z gulaszem mięsnym lub warzywnym. Można również podawać kaszę quinoa zamiast ziemniaków w towarzystwie kotletów mielonych lub schabowych – aby komosa nabrała jeszcze więcej smaku, można ją polać aromatycznym sosem grzybowym. Pomysłów na kaszę quinoa jest mnóstwo! Sprawdzi się w zupie rybnej, greckiej sałatce, która przywodzi na myśl śródziemnomorskie klimaty, oraz sałatce na ciepło – z małymi pomidorkami, kurczakiem i świeżą rukolą. A może quinoa na słodko? Świetnie zastępuje owsiankę z owocami, jest składnikiem puddingów, a także znakomicie smakuje z owocami, orzechami czy wiórkami kokosowymi.  

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu