Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
kasza/ryż

Przepisy na pyszne dania z kaszą quinoa

Kasza quinoa daje duże możliwości przygotowywania pysznych dań. To doskonały zamiennik zwykłych kasz i ryżu. Quinoa jest niezwykle uniwersalna, smakowita i doskonale komponuje się z mięsem i warzywami.

Przepisy 2

Sałatka grecka z kaszą quinoa

Sałatka grecka z kaszą quinoa

40 min Łatwy
Sałatka z komosą ryżową i kurczakiem

Sałatka z komosą ryżową i kurczakiem

65 ze 100
50 min Średni

Gotowanie kaszy quinoa 

Kasza quinoa, czyli komosa ryżowa, pochodzi z Ameryki Południowej. Jest produkowana z rośliny, która należy do grupy tak zwanych pseudozbóż, czyli botanicznie nie jest zbożem, ale jest do nich zaliczana ze względu na podobne właściwości. Warto pamiętać o dokładnym wypłukaniu kaszy przed obróbką, aby pozbyć się z nasion charakterystycznej goryczki. Komosę gotuje się w dużej ilości wody w proporcji 2:1. Ziarna szybko chłoną płyn, a po przyrządzeniu lekko pęcznieją i stają się przezroczyste.  

Najlepsze przepisy z kaszą quinoa 

Komosa ryżowa jest bardzo wszechstronnym produktem, mogącym z powodzeniem zastąpić ryż, ziemniaki, makarony czy inne kasze w ulubionych daniach. Doskonale smakuje w połączeniu z gulaszem mięsnym lub warzywnym. Można również podawać kaszę quinoa zamiast ziemniaków w towarzystwie kotletów mielonych lub schabowych – aby komosa nabrała jeszcze więcej smaku, można ją polać aromatycznym sosem grzybowym. Pomysłów na kaszę quinoa jest mnóstwo! Sprawdzi się w zupie rybnej, greckiej sałatce, która przywodzi na myśl śródziemnomorskie klimaty, oraz sałatce na ciepło – z małymi pomidorkami, kurczakiem i świeżą rukolą. A może quinoa na słodko? Świetnie zastępuje owsiankę z owocami, jest składnikiem puddingów, a także znakomicie smakuje z owocami, orzechami czy wiórkami kokosowymi.  

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu