Żółty ryż z curry i kurkumą

Oceń ten przepis!

5/5 5 35 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 50 min.

  • Porcje 4

5/5 5 35 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Ryż opłukuję na sicie, pozostawiam do osączenia. Cebule obieram i kroję w małą kostkę.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewam masło, wrzucam posiekaną cebulę i smażę kilka minut aż do zeszklenia. Wtedy ryż, mieszam i smażę ok. 2-3 minuty aż ryż stanie się szklisty.
  3. Natępnie na patelnię wlewam pół szklanki gorącego bulionu i mieszam, przykrywam pokrywką patelnię i duszę całość na niewielkim ogniu pod przykryciem.
  4. Kiedy płyn się zredukuje (ryż wchłonie bulion), uzupełniam go ponownie gorącym bulionem - wlewam stopniowo 1/2 szklanki, postępując tak aż do wyczerpania bulionu.
  5. W razie gdyby ryż byłby jeszcze za twardy wlewam kolejne 1/2 szklanki bulionu.
  6. Pod koniec duszenia doprawiam ryż do smaku solą, pieprzem, curry i kurkumą. Dokładnie mieszam i zdejmuję patelnię z ognia.

Opis przepisu:

Żółty ryż z curry i kurkumą to świetny dodatek do wielu dań – sprawdzi się idealnie jako towarzysz mięs oraz ryb, możesz także podawać go z różnego rodzaju warzywami. Poznaj nasz przepis na żółty ryż z curry i kurkumą i zacznij stosować go w swojej kuchni tak często, jak tylko masz na to ochotę!

Jak zrobić żółty ryż z curry i kurkumą? Aby wyszedł najlepszy, musisz użyć 200 gramów sypkiego ryżu i nie gotować go w torebce. Jeśli dysponujesz jedynie ryżem w torebkach, rozetnij je bez gotowania i wysyp ziarenka. Opłucz nieugotowany ryż na sicie i zostaw na chwilę, by się odsączył.

Obierz cebule i pokrój ją w małą kostkę. W głębokiej patelni rozpuść 2 łyżki masła i zeszklij na nim pokrojoną cebulę. Dodaj ryż i podsmażaj jeszcze przez 2-3 minuty. Przygotuj litr bulionu warzywnego Kogutek WINIARY. Odlej z niego pół szklanki i wlej na patelnię z ryżem, wymieszaj i przykryj patelnię, pozostawiając ją na niewielkim ogniu. Kiedy ryż wchłonie cały bulion, zalej go kolejną połową szklanki – powtarzaj tę czynność, aż cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż – wtedy będzie on ugotowany.

Na sam koniec dopraw ryż solą, pieprzem, przyprawą curry oraz szczyptą kurkumy. Dzięki dwóm ostatnim przyprawom powstanie żółty ryż, więc ich nie pomijaj. Wymieszaj wszystko dokładnie i zdejmij patelnię z ognia. Żółty ryż z curry i kurkumą gotowy!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

  • Asia
    Musi być naprawdę smaczny skoro porcja dla 4 osób wystarczyła dla dwójki moich dzieci i na dodatek bez mięsa, surówki niczego :) :) :)

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?