Prawdziwki marynowane

Oceń ten przepis!

4/5 4 16 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 35 min.

  • Oczekiwanie 3 godz.

  • Porcje 8

4/5 4 16 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie oczyść, odkrój kapelusze, a ogonki pokrój na mniejsze kawałki i umyj.
  2. Zagotuj 2l wody z przyprawą JARZYNKA, wrzuć grzyby i gotuj 10-15 minut. Odsącz. Przygotuj marynatę.
  3. Zagotuj 4 szkl wody z octem, solą, cukrem i przyprawami. Ostudź i przecedź przez sito.
  4. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój w plastry.
  5. Do marynaty dodaj grzyby i warzywa, pozostaw na 2-3 godziny, a następnie przełóż całość do uprzednio wyparzonych słoiczków. Zakręć wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut.

Opis przepisu:

Własnoręcznie zebrane (lub wybrane na targu) nieduże, jędrne prawdziwki znakomicie nadają się do marynowania. Prawdziwki marynowane, będą miały wyjątkowy smak, gdy do zalewy dodamy – prócz tradycyjnej kompozycji gorczycy, pieprzu, liścia laurowego, ziela angielskiego i cebuli – także marchewkę oraz przyprawę Jarzynka WINIARY. Prawdziwki marynowane pysznie smakują jako dodatek do wędlin, pasztetów i pieczonych mięs na zimno, do sałatek, tatara oraz domowego sosu tatarskiego.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?