Bajgiel z pieczonym burakiem

5/5 5 2 5 1
5/5 5 2 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Buraki obierz i pokrój na ćwiartki. Polej 1 łyżką oliwy, dodaj miód i zioła. Następnie piecz w brytfance – pod przykryciem lub zawinięte w folię – około 30–45 minut. Po tym czasie przełóż buraczki razem z sosem do miski, dopraw miodem i octem balsamicznym oraz solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia.
  2. Bajgle przyrumień lekko na patelni lub na grillu. Przekrój na połówki. Dolne części posmaruj Sosem Curry WINIARY i ułóż odsączone buraczki (jeśli są za duże, możesz po upieczeniu pokroić je w plasterki). Na to ułóż warstwę rukoli wymieszanej ze szpinakiem i roszponką oraz solidną porcję koziego sera.
  3. Całość możesz dodatkowo polać sosem powstałym z pieczenia buraków oraz Sosem Curry WINIARY. Każdą kanapkę przykryj wierzchnią częścią bajgla.

Opis przepisu:

Bajgiel z pieczonym burakiem to przekąska idealna dla wszystkich, którzy chcą odpocząć od mięsa w diecie! Przyrumienione pieczywo smarujemy aromatycznym Sosem curry Winiary, a następnie dopełniamy dodatkami – pieczonymi w miodzie i ziołach buraczkami, porządną porcją pysznego, koziego sera, a także zielonym dodatkiem rukoli, szpinaku i roszponki. Bajgle z pieczonym buraczkiem smakują jeszcze lepiej, kiedy całość polejemy sosem powstałym podczas pieczenia warzyw. Pycha!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?