Spodobał ci się ten przepis? zarejestruj się i załóż konto

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

Oceń ten przepis!

5/5 5 3 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 30 min.

  • Oczekiwanie 1 godz.

  • Porcje 4

5/5 5 3 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w misce mąkę i drożdże, a potem dodaj olej, cukier i sól, i znowu mieszaj. Wyrabiaj ciasto i stopniowo dodawaj wodę. Po wyrobieniu odstaw do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso i obsmaż je aż będzie rumiane.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i smaż aż będzie miękka.
  3. Do całości dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i całość zalej przecierem pomidorowym.
  4. Dodaj koncentrat, oraz przyprawy.
  5. Całość duś ok. 15 minut.
  6. Na koniec dopraw sos pieprzem, solą i cukrem.
  7. Ciasto drożdżowe rozwałkuj tak, aby miało ok. 0,5 cm grubości. Kolejno pokrój je na 4 kawałki.
  8. Na środku każdego kawałka ciasta rozprowadź przygotowany sos oraz całość posyp serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez ok. 15 – 25 min.
  9. Podawaj z listami świeżej bazylii.

Opis przepisu:

Pomysł na obiad inny niż wszystkie, czyli chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym. Aromatyczny sos z mięsa mielonego i pomidorów rozprowadzamy na cieniutkim cieście drożdżowym, posypujemy serem żółtym i zapiekamy. Podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym udekoruj świeżymi listkami bazylii i zajadaj w rękach – po prostu odrywając kawałki chrupiącego podpłomyka. Pyszność!

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?