1

2

Przepisy

Chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym

5/5 5 2 5 1

przygotowanie: 30 minut

oczekiwanie: 60 minut

porcje: 4 porcje

Pomysł na obiad inny niż wszystkie, czyli chrupiący podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym. Aromatyczny sos z mięsa mielonego i pomidorów rozprowadzamy na cieniutkim cieście drożdżowym, posypujemy serem żółtym i zapiekamy. Podpłomyk z sosem mięsno-pomidorowym udekoruj świeżymi listkami bazylii i zajadaj w rękach – po prostu odrywając kawałki chrupiącego podpłomyka. Pyszność!

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mięso i obsmaż je aż będzie rumiane.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i smaż aż będzie miękka.
  3. Do całości dodaj paprykę pokrojoną w kostkę i całość zalej przecierem pomidorowym.
  4. Dodaj koncentrat, oraz przyprawy.
  5. Całość duś ok. 15 minut.
  6. Na koniec dopraw sos pieprzem, solą i cukrem.
  7. Ciasto drożdżowe rozwałkuj tak, aby miało ok. 0,5 cm grubości. Kolejno pokrój je na 4 kawałki.
  8. Na środku każdego kawałka ciasta rozprowadź przygotowany sos oraz całość posyp serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 210°C przez ok. 15 – 25 min.
  9. Podawaj z listami świeżej bazylii.

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

  • lucynako

    Podpłomyki w nowej wersji

    Pamiętam podpłomyki z dzieciństwa, takie chrupiące, nawet bez dodatków smakowały. wyśmienicie. Te z sosem mięsno-pomidorowym wyglądają pysznie!

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.

Poznaj nasze propozycje pełne pomysłów, inspiracji, a jednocześnie tradycyjnego smaku: