składniki:
liczba porcji:


Przygotowanie:
- Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj posiekane na drobne kawałki zimne masło oraz sól i wodę. Zagnieć szybko, aż uzyskasz jednolite ciasto.
- Włóż do lodówki na 30 minut.
- Po wyjęciu z lodówki, rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm.
- Nasmaruj formę masłem i wylep ją ciastem tak, by pokrywało cały spód i boki.
- Zrób widelcem dziurki w spodzie.
- Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 20 minut.
- Wyłóż na tartę grzyby, przygotowane wcześniej według przepisu Grzyby z patelni w sosie śmietanowym, posyp Przyprawą Ziarenka Smaku i wstaw do piekarnika jeszcze na 20 minut.
- Przed podaniem, posyp świeżym tymiankiem.
Opis przepisu:
Autor: WINIARYW chłodne, jesienne wieczory polecamy tartę z grzybami leśnymi. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie wodę, mąkę, masło, grzyby i przyprawy!
Tarta z grzybami leśnymi to iście jesienne danie, zwłaszcza, że już wkrótce rozpoczyna się sezon na kurki, borowiki i smardze. Do tarty z grzybami z powodzeniem wykorzystasz je wszystkie! Samo zaś ciasto możesz zabrać wszędzie ze sobą, np. na jesienny spacer.
Tarta z grzybami leśnymi jest nie tylko smaczna, ale też aromatyczna, a to za sprawą świeżego tymianku, którym posypujemy danie tuż przed podaniem.
Podobne przepisy: