Tarta z grzybami leśnymi

5/5 5 4 5 1

przygotowanie: 1 h 5 min

oczekiwanie: 30 min

porcje: 4 porcje


W chłodne, jesienne wieczory polecamy tartę z grzybami leśnymi. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie wodę, mąkę, masło, grzyby i przyprawy!

Tarta z grzybami leśnymi to iście jesienne danie, zwłaszcza, że już wkrótce rozpoczyna się sezon na kurki, borowiki i smardze. Do tarty z grzybami z powodzeniem wykorzystasz je wszystkie! Samo zaś ciasto możesz zabrać wszędzie ze sobą, np. na jesienny spacer.

Tarta z grzybami leśnymi jest nie tylko smaczna, ale też aromatyczna, a to za sprawą świeżego tymianku, którym posypujemy danie tuż przed podaniem.

składniki:

Liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj posiekane na drobne kawałki zimne masło oraz sól i wodę. Zagnieć szybko, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  2. Włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm.
  4. Nasmaruj formę masłem i wylep ją ciastem tak, by pokrywało cały spód i boki.
  5. Zrób widelcem dziurki w spodzie.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 20 minut.
  7. Wyłóż na tartę grzyby, przygotowane wcześniej według przepisu Grzyby z patelni w sosie śmietanowym, posyp Przyprawą Ziarenka Smaku i wstaw do piekarnika jeszcze na 20 minut.
  8. Przed podaniem, posyp świeżym tymiankiem.

1 wskazówka do przepisu

  • radish
    polecam świeżą szałwię - niby dziwne połączenie, ale na wykończenie dania u mnie sprawdziło się najlepiej 3

Recenzje

Chcesz ocenić przepis niczym prawdziwy krytyk kulinarny i zbierać punkty w Społeczności WINIARY?
Tu jest miejsce dla Ciebie. Sprawdź zasady >>

  • radish

    Pycha

    5/5

    Dużo trzeba się narobić :) jak na codzienny obiad, ale efekt jest niesamowity - wygląda pięknie, w całym domu pachnie i smakuje rewelacyjnie! Dziękuję za ten przepis - jest u mnie w pierwszej 10 ulubionych :)
    Klarowność opisu5/5 Zgodność przepisu5/5 Smak potrawy5/5 Efekt końcowy5/5

Komentarze:

Smakowała Ci potrawa? Chcesz podzielić się swoją opinią na jej temat? Pamiętaj, iż dodając komentarz po zalogowaniu, zyskujesz punkty w Społeczności WINIARY.