Tarta z grzybami leśnymi

5/5 5 4 5 1
5/5 5 4 5 1
  • Przygotowanie: 1 godz. 5 min.

  • Oczekiwanie: 30 min.

  • Porcje: 4

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj posiekane na drobne kawałki zimne masło oraz sól i wodę. Zagnieć szybko, aż uzyskasz jednolite ciasto.
  2. Włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Po wyjęciu z lodówki, rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm.
  4. Nasmaruj formę masłem i wylep ją ciastem tak, by pokrywało cały spód i boki.
  5. Zrób widelcem dziurki w spodzie.
  6. Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 20 minut.
  7. Wyłóż na tartę grzyby, przygotowane wcześniej według przepisu Grzyby z patelni w sosie śmietanowym, posyp Przyprawą Ziarenka Smaku i wstaw do piekarnika jeszcze na 20 minut.
  8. Przed podaniem, posyp świeżym tymiankiem.

Opis przepisu:


W chłodne, jesienne wieczory polecamy tartę z grzybami leśnymi. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie wodę, mąkę, masło, grzyby i przyprawy!

Tarta z grzybami leśnymi to iście jesienne danie, zwłaszcza, że już wkrótce rozpoczyna się sezon na kurki, borowiki i smardze. Do tarty z grzybami z powodzeniem wykorzystasz je wszystkie! Samo zaś ciasto możesz zabrać wszędzie ze sobą, np. na jesienny spacer.

Tarta z grzybami leśnymi jest nie tylko smaczna, ale też aromatyczna, a to za sprawą świeżego tymianku, którym posypujemy danie tuż przed podaniem.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?