Pasta do pieczywa z awokado i serka

Oceń ten przepis!

4/5 4 53 5 1

Spodobał Ci się ten przepis!

  • Przygotowanie 15 min.

  • Porcje 4

4/5 4 53 5 1
  • Spodobał Ci się ten przepis!

składniki:

liczba porcji:

Przygotowanie:

  1. Awokado przekrój, wyjmij pestkę, obierz ze skórki.
  2. Miąższ posiekaj i wrzuć do miski.
  3. Dodaj serek, majonez. Dopraw solą, pieprzem, chili lub ostrą papryką i sokiem z cytryny.
  4. Dodaj posiekaną natkę kolendry lub pietruszki.
  5. Podawaj na ulubionym pieczywie.

Opis przepisu:

Awokado to jeden ze spożywczych hitów ostatnich lat! Jest bogate w cenne składniki odżywcze i potrzebne kwasy tłuszczowe. Dlatego – mimo niemałej kaloryczności awokado – warto je włączyć do codziennego jadłospisu. Jedną z możliwości jego podania jest domowa pasta z awokado i serka homogenizowanego lub śmietankowego. Okaże się niezawodnym sposobem na śniadanie, gdy brakuje czasu, a chcesz podać rodzinie coś smacznego i pożywnego. Możesz ją wykorzystać też na kolację lub na drugie śniadanie w pracy i w szkole.

W zależności od tego, jakiego smaku oczekujesz, użyj serka homogenizowanego lub majonezu. Z serkiem pasta będzie lekko słodkawa. Jeśli serek zastąpisz Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, uzyskasz delikatną, kremową konsystencję o bardziej wytrawnym smaku. Niezależnie od tego, jaką opcję wybierzesz, awokado zawsze dobrze komponuje się z kolendrą, sokiem z cytryny i świeżą natką pietruszki.

Przygotowanie pasty zacznij od wydrążenia awokado. Jego miąższ posiekaj i przełóż do miseczki. Następnie połącz je z serkiem lub majonezem. Dodaj sól, pieprz, ostrą paprykę, odrobinę soku z cytryny oraz posiekaną drobno pietruszkę. Wymieszaj dokładnie. Pastę podawaj na swoim ulubionym pieczywie. Pamiętaj o tym, by wybrać mocno dojrzałe awokado. Nie bój się w sklepie dotknąć każdego z nich, by wybrać to o najbardziej kremowej konsystencji miąższu.

Komentarze:

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?

Smakował Ci przepis? Chcesz podzielić się swoją opinią?