Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Ukochana zupa wszystkich Polaków, przywołująca wyjątkowe, zawsze dobre wspomnienia. Smak dzieciństwa i najlepsza strawa po długiej wędrówce, jedzona z menażki na górskim szlaku lub w schronisku. Mama albo babcia stojąca przy piecu, mieszająca bulgoczącą, aromatyczną zupę w kolorze głębokiej czerwieni – to obrazek, który niemalże każdy z nas przechowuje w pamięci jak cenny skarb. Przepisy na nią przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Królowa polskich stołów może być tylko jedna: ZUPA POMIDOROWA.

Zupę pomidorową z jednakowym apetytem pałaszują zarówno dzieci, jak i dorośli. Z ryżem, makaronem, lanym ciastem. Ile domów, tyle różnych wariacji na jej temat. Zestawienie 5 sposobów na … otwiera klasyk: zupa pomidorowa z makaronem i bazylią. Przepis wypróbowany (i to nie raz) przez Zakochanych, a także naszych wiernych czytelników. Receptura bezbłędna, ta zupa pomidorowa nie może się nie udać!

DSC_0449-crop ZWZ WINIARY

Tym, którzy jako dodatek do zupy pomidorowej preferują ryż, proponujemy pomidorową z pieczoną papryką i ryżem. Pieczona papryka nadaje zupie dodatkowego aromatu i słodyczy. Drobne urozmaicenie pozytywnie Was zaskoczy.

pomidorowa-z-ryżem ZWZ WINIARY

Na hasło: pomidory moja wyobraźnia natychmiast przywołuje dojrzewające pod słońcem Toskanii soczyste, słodkie pomodori. Kogo najdzie ochota na krótką kulinarną podróż do słonecznej Italii, powinien sięgnąć po miskę zupy pomidorowej z grissini – chrupiącymi chlebowymi pałeczkami.

zupa-pomidorowa-z-grissini-2.jpg ZWZ WINIARY

Latem, kiedy trwa sezon na pomidory – są one wówczas tanie i najbardziej aromatyczne – warto przyrządzić zupę ze świeżych pomidorów, kupionych na lokalnym targu.

pomidorowa-ze-świeżych.jpg

Gęsta, kremowa pomidorowa z suszonymi pomidorami sprawdzi się idealnie w miesiącach jesienno-zimowych. Zupa pomidorowa podana w niewielkich kokilkach stanowić będzie także idealne pierwsze danie podczas np. urodzinowej kolacji.

pomidorowa-z-suszonymi-pomidorami3.jpg  ZWZ WINIARY

Jak pisała już kiedyś Agata: pomidory są świetnym źródłem likopenu, który jest jednym z silniejszych antyoksydantów. Przetworzone pomidory, czyli np. ugotowane w zupie pomidorowej, dostarczają go organizmowi w formie stosunkowo łatwej do przyswojenia, nie żałujmy więc sobie dokładki pomidorówki!

Na koniec: DOBRA RADA! Coś, co wszyscy zakochani w pomidorowej powinni mieć w swoich spiżarniach, to: domowy przecier pomidorowy. Esencja lata zamknięta w słoiku. Gotowa, domowa baza do zupy pozwoli szybko przygotować naszą ulubioną pomidorową, kiedy tylko najdzie nas na nią ochota!

domowy-przecier-pomidorwoy.jpg ZWZ WINIARY

Autor: Ania

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty