Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Staropolska Wielkanoc – co kiedyś gościło na świątecznym stole? | Porady Winiary

Staropolska Wielkanoc – co kiedyś gościło na świątecznym stole?

Wielkanoc to najstarsze i najważniejsze ze świąt obchodzonych wśród chrześcijan na pamiątkę śmierci i zmartwychwstania Chrystusa. W Polsce tradycje związane z postem, a potem sposobem świętowania, były szczególnie przestrzegane. Dotyczyło to również potraw, które pojawiały się na stołach w tym szczególnym okresie. Które z nich były najczęściej przygotowywane na staropolski stół wielkanocny?

Na początek poświęcone jajko

Według staropolskiego zwyczaju, rodzinne ucztowanie (zwłaszcza śniadanie) rozpoczynano od dzielenia się jajkiem z poświęconego koszyka. Podobnie jak w przypadku opłatka wigilijnego, tradycja nakazywała dzielenie się kawałkami jajka ze wszystkimi. Dlatego też magnaci i szlachcice składali życzenia zarówno rodzinie, jak i całej służbie. W niektórych regionach Polski przed samą ucztą spożywano kawałek surowego chrzanu, który miał chronić przede wszystkim przed bólem brzucha. Związane było to prawdopodobnie z jego właściwościami, albowiem chrzan poprawia przemianę materii i ułatwia przyswajanie pokarmów, zapobiegając dolegliwościom trawiennym po zjedzeniu ciężkostrawnych i tłustych potraw.

Świąteczny żur i jego odmiany

Choć w obecnych czasach żur jest jedną z najważniejszych potraw, które możemy znaleźć na wielkanocnym stole, to ten zwyczaj umocnił się dopiero na początku XX wieku. W czasach staropolskich nie sposób było go znaleźć wśród pieczonych mięsiw i słodkości. Dlaczego? Od początku chrześcijaństwa na ziemiach Polskich bardzo przestrzegano postu poprzedzającego Wielkanoc. W tym okresie zakazane było spożywanie nie tylko mięsa, ale także nabiału, tłuszczy roślinnych i cukru. Podstawą diety przedświątecznej był żur oraz śledzie. Po długim poście z niecierpliwością oczekiwano nadejścia Wielkanocy i związanej z nią uczty. Dlatego też w Wielką Sobotę masowo wynoszono resztki postnych dań i urządzano im swoisty „pogrzeb żuru i śledzi”, wrzucając je do wykopanego dołu lub rozlewając.

W późniejszych latach żur wrócił na wielkanocne stoły. W niektórych regionach podawana jest jego odmiana zwana „świeconym” – wyśmienita i bardzo aromatyczna zupa, gotowana na mięsie z poświęconego koszyczka (kiełbasa wiejska lub biała, wędzony boczek). Dodaje się do niej również połówki jajek oraz plastry marchewki, a także sporo tartego chrzanu.

Pieczone mięsiwo na wielkanocnym stole

Wielkanocny stół magnatów czy szlachciców dosłownie uginał się od wszelkiego rodzaju mięs. Nie mogło zabraknąć wołowiny, cielęciny, drobiu, a także dziczyzny zdobytej najczęściej na polowaniach. Często podawano także mięso z rożna, np. prosię pieczone w całości. Do świątecznych dań nie żałowano egzotycznych przypraw takich jak imbir, gałka muszkatołowa, szafran czy pieprz, które w tamtych czasach były bardzo drogie, a na ich zakup mogli sobie pozwolić jedynie najbogatsi.

Wyborne wędliny różnego rodzaju

Jednym z ważniejszych dań na świątecznym stole była szynka, w całości i wraz z kością, wędzona na dymie jałowcowym. W trakcie uczty najczęściej odkrawano z niej grube plastry, które spożywano z pajdą świeżego chleba. Nie mogło również zabraknąć wszelkiego rodzaju kiełbas (białych, wędzonych, pieczonych), nieraz układanych na wielkich paterach w wymyślne zwoje. W niektórych regionach Polski, w późniejszych czasach, surową białą kiełbasę zapiekano także w kapuście kiszonej z dodatkiem pieczarek, cebuli i odrobiną jasnego piwa.

Wielkanocne słodkości

Po długim poście, w którym obowiązywał zakaz spożywania cukru, każdy z utęsknieniem oczekiwał Niedzieli Wielkanocnej i uczty, podczas której wśród licznych przysmaków nie mogło zabraknąć różnorodnych wypieków. Drożdżowe lub ucierane babki, mazurki, marcepany, sękacze, torty, a nawet nadziewane na słodko pierogi – te wszystkie pyszności były przygotowywane z niezwykłą starannością i nie tylko cieszyły oko pięknym wyglądem, ale również wyjątkowym smakiem. Na stole nigdy nie brakowało także miejsca na wielkanocnego baranka z ciasta, otoczonego, w zależności od regionu, bajecznie kolorowymi pisankami, kraszankami czy drapankami. Jak widać, wiele z dawnych zwyczajów wielkanocnych zachowało się do dzisiaj, warto więc w dalszym ciągu kultywować te piękne, kulinarne tradycje.

Polecane artykuły

Tradycyjne dania wielkanocne!

Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc!

Lekkie dania wielkanocne!

Zwyczaje wielkanocne na Podlasiu
Zwyczaje wielkanocne na Podlasiu
Zwyczaje wielkanocne na Kaszubach
Zwyczaje wielkanocne na Kaszubach
Szybkie i pyszne dania na Poniedziałek Wielkanocny
Szybkie i pyszne dania na Poniedziałek Wielkanocny
Idealna pieczeń wielkanocna – czym się kierować?
Idealna pieczeń wielkanocna – czym się kierować?
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów
Zupy wielkanocne – zbiór najlepszych przepisów
Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc
Najlepsze pasty jajeczne na Wielkanoc
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Wyjątkowa świąteczna książka kucharska z poradami Zero Waste
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu