Już niewielka ilość przypraw zmieni smak dania o 180 stopni. Jakie przyprawy są najlepsze na grilla? Zawsze dobrym wyborem będą zioła klasyczne, sprawdzone, które podbijają smak umami. Będą komponować się nie tylko z mięsem, ale i np. pieczarkami. Są to:
Przyprawy te będą świetnie komponować się zarówno z szaszłykami, jak i porcjami mięsa, np. karkówką, karczkiem czy kurczakiem.
Jeśli chcesz rozszerzyć kompozycję smaków i spróbować czegoś nowego, warto włączyć do zestawu przypraw inne zioła i dodatki. Prawdziwą eksplozję smaków zapewni dodanie intensywnych przypraw, takich jak:
Najwięcej smaku mają zioła świeże, dlatego warto zadbać, aby na parapecie kuchennym rosła własna bazylia, rozmaryn czy szałwia.
Jak przyprawić warzywa na grilla? Oto 5 prostych kroków:
Tak przygotowane warzywa możemy śmiało grillować.
To zależy od miękkości danego warzywa. Najpopularniejszym warzywem marynowanym będą cukinia i bakłażan — należy jednak pamiętać, że marynowanie ich powyżej 30 minut źle wpłynie na ich smak i jędrność.
Przyprawy do mięs na grilla mają za zadanie podkreślić smak i zapach mięsa. Dlatego warto wybierać sprawdzone zioła, które wzbogacają smak umami, np. rozmaryn. Aby mięso było soczyste, można przed grillowaniem zamarynować je w mieszance ziół, oliwy i kwasku (sok z cytryny, ocet balsamiczny lub wino).
Co ważne, marynaty i przyprawy do grilla są bardzo uniwersalne. Możemy więc używać ich również do przygotowania mięsa na obiad, zwłaszcza mięsa pieczonego.
Jak przyprawić karczek na grilla? Drogą do sukcesu jest marynata, w której trzymamy karkówkę w lodówce, przez około 5 -6 godzin. Przyprawa do karkówki ma za zadanie zmiękczyć mięso i nadać mu bogatego smaku. Jeśli przygotujemy marynatę rano, po południu mięso będzie gotowe do grillowania.
Warto pamiętać, że przyprawa do karczku na grilla może być używana również przy pieczeniu.
Jeśli lubimy eksperymentować, możemy włączyć do marynaty owocowe nuty, ponieważ kwaskowatość owoców przyczynia się do skruszenia mięsa. Uzyskamy je np. dzięki podlaniu marynaty winem czy kwaskowatym sokiem owocowym.