Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
jakie-sÑ-rodzaje-makaronu-do-zupy-4-866x577.jpg ZwZ WINIARY

Jakie są rodzaje makaronów i jaki makaron wybrać do zupy?

Makaron to jeden z tych dodatków, po które sięgamy wyjątkowo często. Na jego bazie przygotowujemy dania główne, często również zupy. Odkąd na dobre zadomowił się w Polsce, w sklepach dostępny jest jego szeroki asortyment. Porozmawiajmy zatem dzisiaj o tym, jakie są rodzaje makaronów i jaki makaron wybrać do zupy.

Kuchnia włoska zyskała w naszym kraju ogromną popularność nie tylko za sprawą pizzy, ale makaronu właśnie. I choć być może nie jesteśmy jeszcze jak Włosi, którzy raczą się nim przy okazji minimum 3 posiłków w ciągu dnia, zaczyna on gościć na naszych stołach na co dzień i od święta. Niegdyś nie mogło go z pewnością zabraknąć w niedzielnym, tradycyjnym rosole. Na pewno wielu z nas ma w pamięci obrazek babci lub mamy, które własnoręcznie przygotowywały makaron. Kto z Was kultywuje tę tradycję? Cieniutki makaron wielojajeczny, tzw. “nitki” to polska klasyka gatunku, rozpoczynamy zatem od przepisu na rosół z nitkami w roli głównej.

 

Polecamy:

Rosół z kury i kaczki
Przepis na domowy makaron znajdziecie TUTAJ.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Idąc tropem klasyków, nie sposób pominąć rurek i świderków. Te z kolei zwykle uwielbiane są przez najmłodszych głodomorów. Dorzućmy jeszcze kokardki, muszelki i łazanki. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do wszelkich zup jarzynowych, czyniąc je bardziej treściwymi.

Polecamy:

Zupę z cukinii z makaronem

WINIARY ZwZ

Zupę jarzynową z makaronem

WINIARY ZwZ

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole z łazankami

WINIARY ZwZ

 

Cały czas pozostajemy w kategorii makaronów wielojajecznych, przygotowywanych na bazie mąki pszennej lub… razowej. Te ostatnie to zdrowsza alternatywa i propozycja dla wszystkich tych, którzy dbają o linię. Makaron, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, bywa często mocno ograniczany przez osoby dbające o linie. Jednakże niewielka porcja pełnoziarnistego makaronu nie powinna zrujnować starannie układanego jadłospisu.

WINIARY ZwZ

 

Coraz bardziej popularne stają się także makarony z dodatkami, np. szpinaku, suszonych pomidorów czy… atramentu z kałamarnicy! W temacie typów, królują tu wstążki, czyli włoskie tagliatelle. Zielony, czerwony, a nawet czarny – kolorowe makarony zwykle nie różnią się specjalnie smakiem, jednak pozwalają osiągnąć ciekawe efekty wizualne w miskach i na talerzach.

Nie zapominajmy także o małych pierożkach, które powstają przecież z tego samego ciasta, z którego przygotowuje się klasyczne makarony. Mowa tu oczywiście o tortellini i ravioli. Te dobrze sprawdzą się jako dodatek do zup – bulionów, bez dużej ilości dodatków. Polecam tutaj grzybową, a także barszczyk w nieco mniej polskim wydaniu.

Ciekawą wariacją, zdecydowanie mniej włoską, może być także makaron przyrządzony z ciasta naleśnikowego.

WINIARY ZwZ

Na zakończenie coś dla tych, którzy czytając ten wpis zmartwili się dużą ilością glutenu! Z pomącą przychodzi nam na szczęście makaron ryżowy, który doskonale sprawdzi się w zupach orientalnych (i nie tylko!). Innym sposobem na ominięcie glutenu może być żółciutki makaron z mąki kukurydzianej.

Polecamy:

Wegańską zupę z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą 

WINIARY ZwZRozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

WINIARY ZwZ

Dla każdego coś dobrego! Podzielcie się w komentarzach swoimi ulubionymi rodzajami makaronów i zupami z ich dodatkiem. 😊

Autor: Ania

Polecane artykuły

Jak gotować makaron – kilka sprawdzonych zasad
Jak gotować makaron – kilka sprawdzonych zasad
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
Dlaczego ciasto cały czas klei się do wałka?
Dlaczego ciasto cały czas klei się do wałka?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz prosukty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu