Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
jakie-sÑ-rodzaje-makaronu-do-zupy-4-866x577.jpg ZwZ WINIARY

Jakie są rodzaje makaronów i jaki makaron wybrać do zupy?

Makaron to jeden z tych dodatków, po które sięgamy wyjątkowo często. Na jego bazie przygotowujemy dania główne, często również zupy. Odkąd na dobre zadomowił się w Polsce, w sklepach dostępny jest jego szeroki asortyment. Porozmawiajmy zatem dzisiaj o tym, jakie są rodzaje makaronów i jaki makaron wybrać do zupy.

Kuchnia włoska zyskała w naszym kraju ogromną popularność nie tylko za sprawą pizzy, ale makaronu właśnie. I choć być może nie jesteśmy jeszcze jak Włosi, którzy raczą się nim przy okazji minimum 3 posiłków w ciągu dnia, zaczyna on gościć na naszych stołach na co dzień i od święta. Niegdyś nie mogło go z pewnością zabraknąć w niedzielnym, tradycyjnym rosole. Na pewno wielu z nas ma w pamięci obrazek babci lub mamy, które własnoręcznie przygotowywały makaron. Kto z Was kultywuje tę tradycję? Cieniutki makaron wielojajeczny, tzw. “nitki” to polska klasyka gatunku, rozpoczynamy zatem od przepisu na rosół z nitkami w roli głównej.

 

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Polecamy:

Rosół z kury i kaczki

Przepis na domowy makaron znajdziecie TUTAJ.

WINIARY ZwZWINIARY ZwZ

Idąc tropem klasyków, nie sposób pominąć rurek i świderków. Te z kolei zwykle uwielbiane są przez najmłodszych głodomorów. Dorzućmy jeszcze kokardki, muszelki i łazanki. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do wszelkich zup jarzynowych, czyniąc je bardziej treściwymi.

Polecamy:

Zupę z cukinii z makaronem

WINIARY ZwZ

Zupę jarzynową z makaronem

WINIARY ZwZ

Zupa grzybowa z suszonych grzybów na rosole z łazankami

WINIARY ZwZ

 

Cały czas pozostajemy w kategorii makaronów wielojajecznych, przygotowywanych na bazie mąki pszennej lub… razowej. Te ostatnie to zdrowsza alternatywa i propozycja dla wszystkich tych, którzy dbają o linię. Makaron, ze względu na wysoką zawartość węglowodanów, bywa często mocno ograniczany przez osoby dbające o linie. Jednakże niewielka porcja pełnoziarnistego makaronu nie powinna zrujnować starannie układanego jadłospisu.

WINIARY ZwZ

 

Coraz bardziej popularne stają się także makarony z dodatkami, np. szpinaku, suszonych pomidorów czy… atramentu z kałamarnicy! W temacie typów, królują tu wstążki, czyli włoskie tagliatelle. Zielony, czerwony, a nawet czarny – kolorowe makarony zwykle nie różnią się specjalnie smakiem, jednak pozwalają osiągnąć ciekawe efekty wizualne w miskach i na talerzach.

Nie zapominajmy także o małych pierożkach, które powstają przecież z tego samego ciasta, z którego przygotowuje się klasyczne makarony. Mowa tu oczywiście o tortellini i ravioli. Te dobrze sprawdzą się jako dodatek do zup – bulionów, bez dużej ilości dodatków. Polecam tutaj grzybową, a także barszczyk w nieco mniej polskim wydaniu.

Ciekawą wariacją, zdecydowanie mniej włoską, może być także makaron przyrządzony z ciasta naleśnikowego.

WINIARY ZwZ

Na zakończenie coś dla tych, którzy czytając ten wpis zmartwili się dużą ilością glutenu! Z pomącą przychodzi nam na szczęście makaron ryżowy, który doskonale sprawdzi się w zupach orientalnych (i nie tylko!). Innym sposobem na ominięcie glutenu może być żółciutki makaron z mąki kukurydzianej.

Polecamy:

Wegańską zupę z soczewicy z makaronem ryżowym i kolendrą 

WINIARY ZwZ

 

Rozgrzewający rosół na wołowinie z bezglutenowym makaronem

WINIARY ZwZ

 

Autor: Ania

Polecane artykuły

Jak gotować makaron
Jak gotować makaron – kilka sprawdzonych zasad
Zupa z rosołu - pomysły
Pomysły na zupy na rosole. Nie tylko pomidorowa!
klejące się do wałka ciasto
Dlaczego ciasto cały czas klei się do wałka?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz prosukty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu