Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Grenadyna - czym jest i jak ją przyrządzić

Grenadyna - czym jest i jak ją przyrządzić?

Grenadyna to syrop, który warto poznać, jeśli chcesz wejść na wyższy poziom w swojej kuchni. Jest niezwykle smacznym, aromatycznym i uniwersalnym produktem o ciekawej historii. Sprawdź, co kryje się pod tą tajemniczą nazwą i jak samodzielnie możesz przygotować grenadynę.

Grenadyna - co to?

Grenadyna to syrop, który powstaje z połączenia wyciśniętych owoców granatu oraz cukru. W swojej oryginalnej wersji nie powinien zawierać żadnych innych składników (poza niewielkim dodatkiem soku z cytryny). Niestety szukając grenadyny na sklepowych półkach, możesz natknąć się na mieszanki z porzeczkami czy truskawkami, ponieważ ich produkcji jest znacznie tańsza. Z tego względu warto przygotować ten przysmak własnoręcznie.

Sama grenadyna ma bardzo ciekawą historię. Choć powstała w XIX wieku, to stała się popularna dopiero kilkadziesiąt lat później. Najpierw stosowano ją jako produkt leczniczy i można było kupić tylko w aptekach. Dopiero później zaczęto dodawać ją do różnorodnych dań i napojów.

Gdzie wykorzystuje się grenadynę?

Niewykluczone, że choć nie zdajesz sobie z tego sprawy, to już nie raz na Twoim talerzu lub w Twoim napoju pojawiła się grenadyna. Owoc granatu połączony z cukrem bardzo często podawany jest, np. w restauracjach. W jaki sposób? To właśnie za jego pomocą można zrobić kolorowe napoje, które będą wyglądać wyjątkowo efektownie. Grenadyna bowiem ma stosunkowo duży ciężar, dlatego opada na dno naczynia. Co więcej, w niektórych krajach dodaje się ją także do herbaty, co dla mieszkańców południa Europy jest tak samo naturalne, jak dodatek cytryny dla Polaków.

Grenadyna doskonale sprawdza się także w przypadku dań wytrawnych. Świetnie smakuje przede wszystkim w połączeniu z wieprzowiną. Polewa się nią także sery i podaje jako dressing do sałatek. Stanowi doskonałą alternatywę dla żurawiny, a dzięki lekko słodkiemu i jednocześnie cierpkiemu smakowi, doskonale komponuje się z dobrze przyprawionymi potrawami.

Składniki na grenadynę

Przygotowanie grenadyny jest bardzo proste, dlatego wykonaj ją we własnej kuchni, jeśli tylko masz taką możliwość. Będziesz potrzebować:

  • 250 ml soku z granatów (wyciśnij go z dojrzałych owoców, a następnie przepuść przez sitko, aby pozbyć się pestek i zanieczyszczeń);
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżkę soku z cytryny.

Z takich proporcji przygotujesz grenadynę na kilkanaście średniej wielkości napojów lub kilka porcji dań wytrawnych.

Jak przygotować grenadynę?

Przygotowanie grenadyny zajmie Ci około 15 minut. Przelej sok z granatów do niewielkiego rondelka i dodaj do niego cukier. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj przez około 10 minut do uzyskania gęstej konsystencji, mieszając od czasu do czasu, aby uniknąć przypalenia. Następnie zdejmij z ognia i zostaw do ostudzenia. Kiedy grenadyna będzie zimna, dodaj do niej sok z cytryny i całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany strop przełóż do szklanej butelki. Przechowuj w lodówce. Pomimo tego, że nie zawiera konserwantów, możesz z niego korzystać tak długo, jak ze sklepowych soków, czyli nawet przez kilkanaście dni.

Grenadyna - syrop, który zachwyca

Choć grenadyna jest dobrze znana wśród światowej sławy kucharzy czy restauratorów, to wciąż nie jest zbyt popularna wśród Polaków. I to nawet pomimo tego, że znaczna część z nich miała już ją w swoich ustach. Masz więc doskonałą okazję, aby zachwycić tym przysmakiem swoich gości. Przygotuj dla nich danie z nutą granatu lub przyrządź kolorowy napój, który już na pierwszy rzut oka robi wrażenie. Zaskocz ich niebanalnym smakiem!

Polecane przepisy

Kompot z truskawek z twistem

Kompot z truskawek z twistem

21 min Łatwy
Bubble tea

Bubble tea

45 min Łatwy
Mango lassi

Mango lassi

20 min Łatwy
Sok z aronii na zimę

Sok z aronii na zimę

47 min Łatwy
Sok Kubuś

Sok Kubuś

1 godz 41 min Łatwy
Morelowo-kokosowy zawrót głowy

Morelowo-kokosowy zawrót głowy

7 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Granat – jak jeść i obrać? | Porady i inspiracje Winiary
Granat – jak jeść i obrać?
Granita – czym jest i jak ją robić? | Porady i inspiracje Winiary
Granita – czym jest i jak ją robić?
Jogurtowe napoje na upały
Jogurtowe napoje na upały
Herbata matcha — jak parzyć i jak pić ten zdrowy napój? porady
Herbata matcha — jak parzyć i jak pić ten zdrowy napój?
Owocowe koktajle ZwZ WINIARY
Owocowe koktajle
Domowa lemoniada
Domowa lemoniada – sposób na letnie orzeźwienie
Zobacz więcej porad
Podziel się ciepłem konkurs LP banner nasze produkty

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu