Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Granita – czym jest i jak ją robić? | Porady i inspiracje Winiary

Granita – czym jest i jak ją robić?

Granita to duma Sycylijczyków. Tradycja tego mrożonego deseru jest niezwykle długa, a każdy Włoch, który ją przygotowuje, wkłada w to całe serce. Czym dokładnie jest granita? Jak zrobić granitę według tradycyjnej receptury?

Czym się różni granita od klasycznego sorbetu?

Granita jest często mylona z sorbetem, jednak występują pewne różnice, wynikające z modyfikowania przepisu. Sorbet w klasycznym wydaniu przygotowuje się z wody, zamrożonych owoców, soku lub likieru. Ma bardziej zwartą konsystencję od granity, dzięki czemu można tworzyć kulki i podawać na talerzu. Poza tym, po zamrożeniu sorbetu wbija się do niego powietrze, dzięki czemu jest bardziej puszysty. Natomiast granitę przygotowuje się z wody, świeżych owoców lub świeżo wyciśniętego soku owocowego. W każdej części Sycylii przyrządza się inny smak granity, która różni się gęstością i zawartością cukru. Najbardziej popularne są granity cytrynowe, pistacjowe, migdałowe, brzoskwiniowe, truskawkowe, ananasowe, czekoladowe, kawowe oraz z granatów. Równie pysznie smakuje granita arbuzowa z cynamonową i imbirową nutą.

Zamawiając granitę, najczęściej dostaniemy ją w szklance i z łyżeczką. Może być również podawana ze słodkimi mlecznymi bułeczkami, zwanymi brioche. Są okrągłe, lekko spłaszczone z wgłębieniem, do którego nakłada się granitę. Przepisy kuchni włoskiej są dość ciekawe – warto przygotować coś nowego i zaskoczyć bliskich!

Załóż konto i odbierz e-book

Zaloguj się i odbierz e-book

Zyskaj dostęp do Strefy GGrill. 
 

Odkryj nowe, niepublikowane nigdzie indziej przepisy.

Pobierz e-book.

I wrzuć coś pysznego na ruszt!

 

Zaloguj się

Jak prawidłowo mieszać i mrozić granitę? Garść porad

Istotą perfekcyjnej granity jest tworzenie się małych lodowych drobin, które rozpuszczają się dopiero w szklance, tworząc tym samym słodki, orzeźwiający sok. Podczas przygotowywania granity bardzo ważne jest systematyczne mieszanie. Najlepiej używać do tego widelca, aby nie doszło do skrystalizowania i zbicia deseru w jedną masę. Granita do picia powinna mrozić się przez kilka godzin, a najlepiej co pół godziny należy ją wyjmować z zamrażalnika i mieszać.

Truskawkowa granita z orzeźwiającą miętą

Truskawki to smak lata, z powodzeniem możemy wykorzystać je do przygotowania domowej granity. Będziemy potrzebować 500 ml wody, 50 g cukru, 300 g dojrzałych truskawek, 2 łyżek soku z cytryny, świeżej mięty. Podstawą lodowego deseru jest słodki syrop. Należy zagotować wodę z cukrem, aż się całkowicie rozpuści, a następnie wystudzić. Oczyszczone truskawki miksujemy z gotowym przestudzonym syropem, dodajemy sok z cytryny, miętę i ponownie blendujemy. Masę przekładamy do pojemnika – najlepiej płaskiego, żeby było wygodnie mieszać. Wkładamy granitę do zamrażalnika na około 5 godzin, co jakiś czas mieszając.

Słodka brzoskwiniowa granita z nutą mango

A jak zrobić granitę z herbatą? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować i zamienić wodę na aromatyczną owocową herbatę. Możemy wykorzystać także herbaty smakowe – np. mango. W pierwszej kolejności należy przygotować herbatę na zimno z kilkoma listkami świeżej mięty – warto rozetrzeć ją w dłoniach, aby napój dobrze przeszedł jej aromatem. Do herbaty dodajemy także sok wyciśnięty z połowy pomarańczy oraz cukier puder do smaku. Całość mieszamy, przekładamy do pojemnika i mrozimy kilka godzin. Granitę do picia najlepiej mieszać widelcem, aby powstały drobne kryształki. Deser przekładamy do wysokich szklanek i podajemy z długą łyżeczką. Domowa granita z pewnością podbije serca domowników!

Polecane artykuły

Sorbety i lody domowe
Sorbety i lody domowe – idealne na lato
koktajl
Koktajl, smoothie, a może shake?
Owocowe koktajle ZwZ WINIARY
Owocowe koktajle
Owocowe konfitury ZWZ WINIARY
Owocowe konfitury
Jogurtowe napoje na upały
Jogurtowe napoje na upały
Domowa lemoniada
Domowa lemoniada – sposób na letnie orzeźwienie
Zobacz więcej
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu