Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Jeżeli tylko mamy taką możliwość, warto kupić świeżą kukurydzę i samodzielnie ją ugotować. Zapewniamy, że przygotowane z niej danie nabierze jeszcze więcej smaku i aromatu. Jak ugotować kukurydzę? Ile gotować kukurydzę, aby nie była twarda?

Na co zwrócić uwagę, wybierając kukurydzę?

Chcąc cieszyć się wyśmienitym smakiem kukurydzy, powinniśmy zadbać o dobry wybór kolb. Warto przyjrzeć się liściom – muszą być zielone i łatwo odchodzić od kolby. Jeżeli są żółte, oznacza to, że kukurydza leżała za długo i jest już stara. Dojrzałe kolby posiadają żółte, dorodne i osadzone blisko siebie ziarna. Nie warto wybierać kolb o jasnożółtych i pękatych ziarnach, ponieważ mogą być już stare lub źle przechowywane.

Decydując się na pakowaną kukurydzę, należy zwrócić uwagę, czy folia nie jest zaparowana od środka, trzon sczerniały, a czubek przesuszony. Najlepiej wybierać kolby średniej wielkości o dorodnych, żółtych i podobnej wielkości nasionach w danym skupisku (na czubku będą mniejsze).

Przy wyborze warto pamiętać, że polska kukurydza cukrowa jest mniej słodka od importowanej. Gotowanie kukurydzy jest proste i przyjemne. To doskonały pomysł na tani obiad. Jak gotować kukurydzę, by zawsze wychodziła idealnie?

Jak ugotować kolbę kukurydzy? Najważniejsze zasady

Mogłoby się wydawać, że gotowanie kukurydzy to banalna sprawa, jednak aby uzyskać pełnię smaku tego warzywa, należy trzymać się kilku zasad. Przede wszystkim nie gotujemy kukurydzy w wodzie z solą. Powód jest prosty – stanie się twarda.

Zamiast soli można dodać odrobinę cukru, który podkreśli naturalny smak kukurydzy. Możemy ją oprószyć solą lub innymi przyprawami po przygotowaniu, gdy będzie jeszcze ciepła. Niektórzy gotują kukurydzę w wodzie z dodatkiem mleka, jest to dobre rozwiązanie, jeżeli chcemy, aby smak był delikatniejszy.

Jak gotować kukurydzę? W pierwszej kolejności dokładnie oczyszczamy kukurydzę z liści i „włosków” i obcinamy trzon, jeżeli za bardzo wystaje. W przypadku świeżej kukurydzy zrobimy to z łatwością. Następnie przygotowujemy duży i szeroki garnek. Należy tak dobrać ilość wody, aby przykryła całą kukurydzę. Warto wybrać na tyle duży garnek, aby kolby mogły się swobodnie kręcić w gotującej wodzie, a jeżeli mają ciasto, by można było przekręcać je widelcem.

Można oczywiście przekroić kolby na pół, jeżeli nie mamy dużego garnka. Zagotowujemy wodę z cukrem (2 łyżki na 4 kukurydze), następnie wkładamy kukurydzę i doprowadzamy do wrzenia. Jak długo gotować kukurydzę? Wystarczy około 10-15 minut od momentu ponownego zagotowania. Czas jest uzależniony od liczby kolb oraz wielkości. Należy pamiętać, by nie przekraczać podanego czasu, ponieważ kukurydza stwardnieje.

Najlepsze pomysły na dania z kukurydzą. Wypróbuj ciekawe przepisy!

Jeżeli wiemy, już jak ugotować kukurydzę, pora na przepisy z jej udziałem. Chyba większość z nas zajada się kukurydzą w kolbach z masłem i czosnkiem. Taka szybka kolacja z pewnością zaspokoi mały głód. Aby danie było jeszcze bardziej sycące, można podać kukurydzę z pieczonymi ziemniaczkami lub przygotować kolorowe surówki. Jeżeli mamy odrobinę więcej czasu, warto sprawdzić przepisy na sałatki oraz dania wegetariańskie i mięsne z udziałem kukurydzy.

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty