Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
brukselka

Jak długo gotować brukselkę?

Jagna klub banner desktop

GRAJ w Klubie Pomagania i Niemarnowania WINIARY

Sprawdź

Jeśli gotujesz świeżą brukselkę, to wybieraj główki o intensywnie zielonych liściach.

Przed gotowaniem obierz delikatnie żółte, zewnętrzne warstwy brukselki. Trzonki brukselek natnij na krzyż, dzięki czemu szybciej zmiękną podczas gotowania. Świeże warzywa gotuj od 4 do 6 minut, natomiast mrożone gotuj ok. 7 minut.

Brukselka powinna być ugotowana al dente, czyli powinna być lekko twarda – lepiej smakuje i wygląda na talerzu. Jej miękkość podczas gotowania sprawdzaj za pomocą widelca.

Polecane przepisy

Brukselka w cieście

Brukselka w cieście

33 min Łatwy
Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

Sałatka warzywna – z dynią, burakiem i brukselką

2 godz 55 min Łatwy
Zupa brukselkowa z grillowanym kurczakiem

Zupa brukselkowa z grillowanym kurczakiem

40 min Łatwy
Zapiekanka makaronowa z zapasów

Zapiekanka makaronowa z zapasów

1 godz 25 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Co zrobić, aby brukselka po ugotowaniu nie była gorzka?
Co zrobić, aby brukselka po ugotowaniu nie była gorzka?
Czy brukselkę można gotować na parze?
Czy brukselkę można gotować na parze?
Jak podawać brukselkę
Do czego podawać brukselkę?
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
lite
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu