Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
folia aluminiowa w kuchni

Folia aluminiowa w kuchni – która strona do czego służy?

Jednym z akcesoriów, bez którego coraz trudniej nam się obyć w kuchni jest folia aluminiowa. Która strona do pieczenia mięsa, a która do przechowywania potraw? To najczęściej zadawane pytania związane z używaniem folii. Dziś przedstawimy jej najważniejsze kuchenne zastosowania. I rozstrzygniemy, która strona folii aluminiowej trzyma ciepło.
Banner porady e-book obiady z recyclingu

Stwórz własną książkę kulinarną

I otrzymaj wyjątkowy e-book

Do końca marca zarejestruj się do CookBooka i odbierz e-book z przepisami na pyszne obiady „z recyklingu”.
Zarejestruj się

Zastosowanie folii aluminiowej w kuchni

Folia aluminiowa ma w naszych kuchniach wszechstronne zastosowanie. Bez niej trudno byłoby przygotować niektóre potrawy z grilla lub z piekarnika. Filet z kurczaka z grilla w folii pozostaje dzięki niej soczysty i miękki – w przeciwnym razie mięso mogłoby zbyt mocno wyschnąć.

Inny przykład stanowi kaszanka na grilla. Bez folii jej porządne zgrillowanie byłoby praktycznie niemożliwe, ponieważ struktura kaszanki rozpada się pod wpływem temperatury, więc mięso szybko wylądowałoby pod rusztem. Filet z tilapii i wielu innych popularnych ryb również okaże się nieudany bez udziału folii – mięso stanie się zbyt suche, a filet rozpadnie się na grillu lub w piekarniku.

Z kolei wegetariański klasyk, czyli grillowany camembert stopi się na ruszcie, więc tylko folia pozwala na jego odpowiednie przygotowanie. Także w przechowywaniu żywności folia aluminiowa odgrywa ogromną rolę. Dzięki niej potrawy zachowują swoją świeżość i naturalny zapach.

banner rejestracja wielkanoc 2023

Odkryj korzyści tylko dla zarejestrowanych!

Czeka na Ciebie wyjątkowy e-book z przepisami na

  • Pyszne dania na Wielkanoc!

  • Załóż konto, odbierz prezent, który przygotowaliśmy specjalnie dla Ciebie i ugotuj z nami smaczne, świąteczne potrawy.
    Zarejestruj się

    Folia aluminiowa: która strona do pieczenia ryb i mięsa?

    Odpowiedź na pytanie, która strona folii aluminiowej służy do pieczenia, jest bardzo prosta. Wystarczy dobrze przyjrzeć się folii, aby zauważyć, że jej strony różnią się od siebie. Jedna z nich jest błyszcząca i ma metaliczny połysk, podczas gdy druga ma zupełnie matową powierzchnię. Przygotowując mięso, rybę i inne potrawy na grillu lub w piekarniku, należy zawinąć je w taki sposób, aby danie stykało się ze stroną błyszczącą. Ta część folii aluminiowej odpowiedzialna jest bowiem za zachowanie ciepła, dzięki czemu potrawy pieką się równomiernie i efektywnie.

    Która strona folii aluminiowej służy do przechowywania żywności?

    Jeśli chcemy przy pomocy folii aluminiowej przechowywać żywność, potrawy powinny stykać się ze stroną matową. Ogranicza to możliwość nagrzewania się żywności, ponieważ ta strona folii nie przepuszcza ciepła. Dania zachowują więc świeżość na dłużej. Warto zaznaczyć, że folia aluminiowa nie przepuszcza również wody, powietrza i światła, co powoduje, że potrawy nie przejmują zapachów i wilgoci z zewnątrz, dlatego folii możemy używać także wtedy, gdy chowamy dania do lodówki.

    Jak nie używać folii aluminiowej? Dwa istotne przykłady

    W niektórych przypadkach nie możemy jednak używać folii aluminiowej. Po pierwsze, nie nadaje się ona do umieszczania wewnątrz mikrofalówki, podobnie jak metalowe naczynia. Danie i tak się nie podgrzeje, za to metal negatywnie wpływa na pracę lampy mikrofalowej. Po drugie, folii aluminiowej nie wolno łączyć z metalowymi naczyniami, na przykład miską. Dochodzi wówczas do reakcji chemicznej, która uwalnia związki przyczyniające się do powstawania metalicznego smaku w przechowywanych daniach, przez co tracą one swoje walory.

    Polecane przepisy

    Dorsz w warzywach pieczony w folii

    Dorsz w warzywach pieczony w folii

    1 godz 41 min Łatwy
    Piersi z kurczaka w folii

    Piersi z kurczaka w folii

    32 min Łatwy
    Pstrąg tęczowy pieczony w folii

    Pstrąg tęczowy pieczony w folii

    35 min Łatwy
    Zobacz więcej przepisów
    Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

    Ciesz się gotowaniem z Winiary

    Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

    Zobacz produkty
    • Facebook
    • Youtube
    • Twitter
    • Instagram
    • Pinterest
    • Zarejestruj się
    • Polityka Cookies
    • Zaloguj się
    • Kontakt
    • Polityka prywatności
    • Regulamin serwisu