Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Kuwertura należy do najbardziej wykwintnych składników w cukiernictwie. Różni się od zwykłej czekolady i jest bardziej wymagająca w przygotowywaniu deserów. Czym jest? Jak zrobić polewę czekoladową z kuwertury? W jakich deserach kuwertura czekoladowa znajdzie zastosowanie?

Czym jest kuwertura czekoladowa i czym różni się od czekolady?

 

Kuwertura czekoladowa to czekolada bardzo wysokiej jakości, która zawiera znacznie więcej masła kakaowego niż zwykła czekolada. Jego zawartość sięga nawet 35%, co wpływa oczywiście na właściwości kuwertury. Jej nazwa wywodzi się z języka francuskiego i dosłownie oznacza kołdrę lub pokrywę. Nie jest to przypadek – z kuwertury powstaje przede wszystkim znakomita polewa czekoladowa. Możemy przygotować ją samodzielnie, chociaż nie jest to łatwe zadanie. Mimo wszystko warto spróbować, bo kuwertura pozwoli nam przepięknie ozdobić desery. Ten sposób garnirowania sprawia, że desery i wypieki stają się prawdziwymi dziełami sztuki kulinarnej.  

Jak zrobić polewę czekoladową z kuwertury? Sprawdzone sposoby!

Chociaż większość z nas wie, jak zrobić polewę czekoladową, w przypadku kuwertury jest to nieco trudniejsze zadanie. Chodzi o to, by osiągnąć efekt tak zwanego temperowania, czyli uzyskania równomiernej i gładkiej struktury. W przeciwnym razie masło kakaowe i kakao będą się rozdzielać. Jak zrobić polewę czekoladową z kuwertury? Istnieją na to przynajmniej trzy sposoby. Jeden z nich nazywamy szczepieniem kuwertury. Polega on na podgrzaniu płynnej kuwertury, do której następnie stopniowo dodajemy kuwertury w postaci startej. Proces ten należy powtarzać, aż kuwertura zacznie tężeć, a następnie znów ją podgrzać. 

Popularnym sposobem przygotowywania polewy jest również sztaplowanie. W tym przypadku podzieloną na drobne części kuwerturę topimy w kąpieli wodnej w temperaturze około 40 stopni Celsjusza. Później część zawartości naczynia wylewamy na zimną powierzchnię. Następnie zagarniamy ją do środka, a gdy stężeje, umieszczamy w naczyniu z płynną kuwerturą.

Istnieje jeszcze jeden sposób na przygotowanie polewy. W tym przypadku kuwerturę podgrzewamy do około 45 stopni Celsjusza, a następnie chłodzimy w zamrażarce, od czasu do czasu mieszając. Gdy temperatura spadnie do 25 stopni Celsjusza, kuwerturę należy podgrzać o 5 stopni. Z technicznego punktu widzenia to proste zadanie, jednak spore wyzwanie stanowi tutaj zmierzenie temperatury. Niemniej, przygotowanie odpowiedniej polewy z kuwertury to z pewnością źródło sporej satysfakcji!

W jakich przepisach na desery sprawdzi się kuwertura?

Jeśli uda ci się zrobić tę wspaniałą polewę, twój deser nabierze zupełnie nowego wymiaru. Kuwerturę warto dodać na przykład do deseru takiego jak ciasto czekoladowe. Zresztą, z polewą czekoladową z czekolady znakomicie smakować będą niemal wszystkie pyszne ciasta oraz ciasteczka, np. muffinki z czekoladą, które dzięki kuwerturze zyskają wspaniałą dekorację oraz niesamowity smak!

Ciesz się gotowaniem z Winiary - teaser full

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty