Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Jak przygotować chipsy bananowe? porady

Jak przygotować chipsy bananowe?

Kiedy pomiędzy posiłkami pojawia się nieprzyjemne uczucie głodu, próbujemy je szybko zaspokoić. Najczęściej sięgamy po słodycze lub inne, mało wartościowe dla naszego organizmu przekąski. Choć szybko dają nam one uczucie sytości, to niestety zwykle mają mnóstwo kalorii. Jeśli często będziemy sobie pozwalać na takie wysokokaloryczne przegryzki, przyrost masy ciała będzie nieunikniony. Zatem po jakie przekąski sięgać, aby szybko zaspokoić uczucie głodu, a zarazem dostarczyć organizmowi zdrowej dawki energii? Domowe chipsy z banana to najlepsze rozwiązanie!

Jakie przekąski wybierać?

Uczucie nagłego głodu pomiędzy posiłkami to dość powszechne zjawisko. Może się pojawić nawet przy najlepiej zbilansowanej diecie, pełnej wartościowych składników odżywczych. Niezwykle pomocna w takiej sytuacji jest zdrowa i smaczna przekąska. Doskonale sprawdzą się chipsy z banana. Najlepiej samodzielnie przyrządzone. Błyskawicznie zapewnią uczucie sytości, a przede wszystkim dostarczą organizmowi niezbędnej dawki energii. Zatem, jak zrobić chipsy bananowe?

Bananowe chipsy - najprostszy przepis

Domowe chipsy bananowe to doskonała alternatywa dla słodyczy oraz innych mało wartościowych przegryzek, po które najczęściej sięgamy. Zatem jak przygotować chipsy bananowe? Przepis na tę smaczną przekąskę jest niezwykle prosty. Banany przeznaczone na chipsy należy obrać ze skórki, a następnie pokroić w cienkie, około 5 mm plasterki. W ten sposób przygotowane owoce układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po około 15-20 minutach wyjmujemy wysuszone banany i studzimy. Przyrządzone w ten sposób chipsy z banana smakują doskonale. Są słodkie i chrupiące. Należy jednak pamiętać, że będą najsmaczniejsze, kiedy przygotujemy je z dojrzałych owoców.

Chipsy bananowe z patelni

Bananowe chipsy najłatwiej przygotować w piekarniku lub suszarce do owoców. To najprostsza metoda przyrządzenia tej smacznej i zdrowej przekąski. Okazuje się jednak, że domowe chipsy bananowe, można także zrobić na patelni. Najlepiej smakują smażone na oleju kokosowym, ale z powodzeniem można je także przygotować na oleju rzepakowym. Tak więc, jak zrobić chipsy bananowe z patelni? Owoce należy obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Na patelce rozgrzewamy olej kokosowy. Kiedy jest już ciepły, wkładamy bananowe krążki i smażymy do momentu, aż zaczną się rumienić. Kiedy są już rumiane, wyjmujemy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju. Kiedy przestygną, można się delektować ich smakiem.

Bananowe chipsy - zastosowanie

Kiedy dopada nas nagły głód, świetnie sprawdzają się jako przekąska domowe chipsy bananowe. To niezwykle smaczna i sycąca przegryzka pełna witamin i innych, wartościowych składników odżywczych. Aby ich smak był jeszcze bardziej oryginalny, przed ich przygotowaniem można je oprószyć odrobina cynamonu czy kakao. Można je także lekko posolić, zwłaszcza smażymy na oleju. Ta smakowita przekąska smakuje rewelacyjnie. Okazuje się jednak, że chipsy bananowe można także wykorzystać, jako smaczny dodatek do deserów. Wysuszone krążki bananowe świetnie się również sprawdzą w samodzielnie przygotowanych mieszankach musli.

Chipsy bananowe - błyskawiczna dawka energii

Bananowe chipsy to przepyszna przekąska, która dostarcza naszemu organizmowi, cennych witamin, mikroelementów i innych wartościowych składników odżywczych. Błyskawicznie usuwają uczucie głodu i poprawiają samopoczucie. Nawet niewielka ich ilość potrafi dostarczyć odpowiednią dawkę energii, potrzebną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są niezastąpioną przegryzką w ciągu dnia.

Polecane przepisy

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

30 min Łatwy
Banany na ciepło z czekoladą

Banany na ciepło z czekoladą

31 min Łatwy
Pancakes z bananami i miodem, czyli amerykańskie naleśniki

Pancakes z bananami i miodem, czyli amerykańskie naleśniki

50 min Łatwy
Mus z kaszy manny z bananami

Mus z kaszy manny z bananami

1 godz 5 min Łatwy
Chlebek bananowy

Chlebek bananowy

50 min Łatwy
Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

Bananowiec bez pieczenia | WINIARY

2 godz 29 min Łatwy
Zobacz więcej przepisów

Polecane artykuły

Pomysły na wykorzystanie przejrzałych bananów w kuchni
Pomysły na wykorzystanie przejrzałych bananów w kuchni
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Chipsy warzywne – zdrowe i chrupiące dodatki do zup
Jak zrobić domowe chipsy ziemniaczane?
Jak zrobić domowe chipsy ziemniaczane?
Jak przechowywać owoce?
Jak przechowywać owoce?
Grillowane owoce
Grillowane owoce
Owocowe koktajle
Owocowe koktajle
Zobacz więcej artykułów
Ciesz się gotowaniem z Winiary | Produkty Winiary

Ciesz się gotowaniem z Winiary

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może sosu, który podkreśli smak Twoich dań? Z naszymi produktami z łatwością przyrządzisz aromatyczne potrawy na różne okazje.

Zobacz produkty
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu