Uczucie nagłego głodu pomiędzy posiłkami to dość powszechne zjawisko. Może się pojawić nawet przy najlepiej zbilansowanej diecie, pełnej wartościowych składników odżywczych. Niezwykle pomocna w takiej sytuacji jest zdrowa i smaczna przekąska. Doskonale sprawdzą się chipsy z banana. Najlepiej samodzielnie przyrządzone. Błyskawicznie zapewnią uczucie sytości, a przede wszystkim dostarczą organizmowi niezbędnej dawki energii. Zatem, jak zrobić chipsy bananowe?
Domowe chipsy bananowe to doskonała alternatywa dla słodyczy oraz innych mało wartościowych przegryzek, po które najczęściej sięgamy. Zatem jak przygotować chipsy bananowe? Przepis na tę smaczną przekąskę jest niezwykle prosty. Banany przeznaczone na chipsy należy obrać ze skórki, a następnie pokroić w cienkie, około 5 mm plasterki. W ten sposób przygotowane owoce układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po około 15-20 minutach wyjmujemy wysuszone banany i studzimy. Przyrządzone w ten sposób chipsy z banana smakują doskonale. Są słodkie i chrupiące. Należy jednak pamiętać, że będą najsmaczniejsze, kiedy przygotujemy je z dojrzałych owoców.
Bananowe chipsy najłatwiej przygotować w piekarniku lub suszarce do owoców. To najprostsza metoda przyrządzenia tej smacznej i zdrowej przekąski. Okazuje się jednak, że domowe chipsy bananowe, można także zrobić na patelni. Najlepiej smakują smażone na oleju kokosowym, ale z powodzeniem można je także przygotować na oleju rzepakowym. Tak więc, jak zrobić chipsy bananowe z patelni? Owoce należy obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Na patelce rozgrzewamy olej kokosowy. Kiedy jest już ciepły, wkładamy bananowe krążki i smażymy do momentu, aż zaczną się rumienić. Kiedy są już rumiane, wyjmujemy je na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju. Kiedy przestygną, można się delektować ich smakiem.
Kiedy dopada nas nagły głód, świetnie sprawdzają się jako przekąska domowe chipsy bananowe. To niezwykle smaczna i sycąca przegryzka pełna witamin i innych, wartościowych składników odżywczych. Aby ich smak był jeszcze bardziej oryginalny, przed ich przygotowaniem można je oprószyć odrobina cynamonu czy kakao. Można je także lekko posolić, zwłaszcza smażymy na oleju. Ta smakowita przekąska smakuje rewelacyjnie. Okazuje się jednak, że chipsy bananowe można także wykorzystać, jako smaczny dodatek do deserów. Wysuszone krążki bananowe świetnie się również sprawdzą w samodzielnie przygotowanych mieszankach musli.
Bananowe chipsy to przepyszna przekąska, która dostarcza naszemu organizmowi, cennych witamin, mikroelementów i innych wartościowych składników odżywczych. Błyskawicznie usuwają uczucie głodu i poprawiają samopoczucie. Nawet niewielka ich ilość potrafi dostarczyć odpowiednią dawkę energii, potrzebną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Są niezastąpioną przegryzką w ciągu dnia.